Рейтинг:
3.4 / 5 оценки
Участва в пътешествия
Места за нощувка наблизо
Места за хапване наблизо

Връх "Света Неделя"

Родопи
слаб дъжд 31°C
5 дневна прогноза
днес 17° / 31° 17 авг 18° / 31° 18 авг 20° / 33° 19 авг 21° / 35° 20 авг 21° / 35°
753м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 147
преглеждания за целия период 6197
Популярност на обекта в различни класации
Дата на публикуване 02.10.2014г.
Добави снимки Опознай.bg разчита на потребителите си да помагнат да покажем със снимки или видео всички наши красиви забележителности. Изпратете ваши снимки за "Връх "Света Неделя"" за още по-богато съдържание.
Връх "Света Неделя", заедно с параклисите "Св. Равноапостоли Константин и Елена", "Св. Атанас" и "Св. Неделя", намиращи се на едноименните върхове около Златоград, формират така наречената "Кръстата гора". Върхът се намира на 8-10 км северозападно от Златоград, по пътя за Неделино, в отсечката между Старцево и Неделино. Висок е 865 метра. Върхът е с широк обзор и разкрива гледка на старата островърха крепост Устра над град Джебел, планинският масив Алада над град Неделино, връх Св. Илия между гр. Неделино и с. Падина, връх Каракулас над Загражден и др.

В ясно време от върха по течението на Лъджанската река, се вижда Бяло море. Може да се види и най-високият връх на остров Самотраки в Гърция и Бяло море.

Върхът и крепостта били мощно отбранително съоръжение в борбите срещу турските завоеватели. Затова още в първите набези крепостта е опожарена и опустошена. Било е обрасло в дъбова гора, в която са скрити останките от крепостна каменна стена, стълбища, пътеки и други помощни постройки. По-късно там е построен параклисът "Света Неделя".

Все още на върха стои кладенеца, който според легендите е изкопан от бранещите родопчански четници, обсадени от турските поробители. На връх "Света Неделя" всяка година на 6 май — Гергьовден или Адрелес - както се нарича празникът в Неделино, се организира събор.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Виж карта

Коментари · 1

Стоян преди 7 години

Тихо, спокойно, величествено.

Коментирай 1000 символа

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо