Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Рейтинг:
5.0 / 8 оценки

Защитена местност "Силистар"

Южно черноморие
тъмни облаци 16°C
5 дневна прогноза
26 май 15° / 16° днес 15° / 21° 28 май 16° / 24° 29 май 18° / 26° 30 май 17° / 24°
преглеждания за последните 30 дни 151
преглеждания за целия период 4335
Дата на публикуване 31.10.2014г.
Защитена местност "Силистар" е най-южната защитена местност по нашето Черноморско крайбрежие. Намира се между селата Синеморец и Резово.

Разположена на площ от 773 ха в границите на природен парк "Странджа", Силистар е крайбрежна влажна зона с каменист и силно разчленен бряг. Името си дължи на едноименната малка река, която се влива в Черно море. Тук се намират най-големите оцелели бели понтийски дюни по нашето Черноморие. Край залива Силистар е разположено най-южното находище на пясъчната лилия у нас. Заливът Липите, част от защитената местност, се състои от извита пясъчна зона, като пясъчната ивица е в непосредствена връзка с гората. Той е със славата на едно от красивите диви места по Черноморието ни.

В един от най-дълбоките фиорди, разположен в северната част на Силистар, изобилства здравецът, както и други типично горски видове като изтравничето. Характерно за защитената местност е присъствието на морски ветрогон, смокиня и гмелинова гърлица. В по-високите части се срещат плюскавиче, миска и хрущалка.

Осемнадесет от видовете риби, регистрирани в защитената местност, обитават и крайбрежните морски води. От тях морската змиорка, резовският харип и резовската бряна са включени в Червената книга на България. Заедно със ЗМ "Устието на река Велека", защитена местност "Силистар" е включена в списъка на най-значимите влажни зони в България, с изразено значение за опазване на водолюбивите птици.

Мястото е любимо за почитателите на дивата природа и тихите спокойни плажове. Най-посещавани са плажовете в заливите Силистар и Липите. До устието на Силистар може да се стигне и пеша за около 3 часа като се тръгне южно от залива Бутамята до Синеморец и се следва Черноморския бряг.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Виж карта

Популярни оферти

Nastani.bg Апарт хотел Афродита 2
1 нощувка 2 60лв/ден
Grabo.bg Ранно лято в Синеморец! Нощувка със закуска за до четирима
1 бр. 1 нощувка 2 20лв/ден
Валидност на ваучера:
от 20 Май до 20 Юни 2019г.
Към офертата
Vipoferta.bg Еднодневен пакет през цялото лято със или без закуска + ползване на кухня и барбекю в Къща за гости Вила Зеленика, Синеморец
88:88:88
Валидност на ваучера:
от 14 Май до 15 Септември 2019г.
Към офертата

Коментари · 3

Стоян преди 4 години

Уникално място!

Georgi преди 4 години

едно от най-красивите места в България.

Силвия преди 2 години

Коментар за областта, не за плажа - вълшебен маршрут за преход - през почти цялото време покрай високи брегове, минава се през трите плажа и няколко малки мини заливчета. Последният участък минава през гората и частни стопанства и стига да плаж Силистар, съответно е най неприятен, понеже нападат конски мухи. Плаж Силистар е пренаселен, но за свикнали с пълни плажове все още. е райско кътче

Коментирай 500 символа
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още