Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Рейтинг:
5.0 / 5 оценки

Връх Руен - Осоговска планина Този обект е част от официалните Топ 100 национални обекта

Кюстендил
ясно небе 8°C
5 дневна прогноза
днес -7° / 11° 20 фев -8° / 10° 21 фев -8° / 9° 22 фев -2° / 9° 23 фев -8° / 2°
2243м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 206
преглеждания за целия период 7412
Дата на публикуване 01.10.2012г.
Връх Руен е българската гордост на Осоговската планина, която дели територията си между нашата страна и Македония. Той е най-високият й връх и се намира в област Кюстендил. Руен се извисява на 2251м и се нарежда на пето място по височина след Мусала, Вихрен, Ботев и Черни връх. Билото му е заоблено и тревисто, а склоновете му са покрити с букови и дъбови гори, в които често се срещат сърни. Всяка година туристическо дружество "Осогово" в град Кюстендил организира масово изкачване на върха съвместно с планинарско дружество "Руен" от град Крива Паланка, Македония. Ето и един от маршрутите:

Походът към връх Руен ще ви отнеме около 3 часа и половина. Подгответе раниците и се отправете към местността Плавилото, на 20км югозападно от Кюстендил. Там се намира хижа "Осогово", от която започва един от най-добре маркираните маршрути.

Отправете се на юг от хижата по асфалтирания път за комплекс "Три буки". След около 200м вдясно поемете по широкия черен път, който за 15 минути ще ви отведе до местността Грамадите - широка поляна с множество парчета от гранит. Оттук следвайте високопланинските пасища на запад до местността Превала. Ако сте ожаднели, може да си налеете бистра вода от чешмата "Бег бунар" и да си починете за малко в заслона.

След приятната отмора е време да продължите по северните склонове до връх Църен камик, където ще се прехвърлите от южната му страна. Не след дълго ще достигнете и връх Шапка. Тук пътят се раздвоява - десният слиза в долината на река Бистрица, а левият ще ви отведе до останките на бивша гранична застава, където се намира заслонът "Шапка". Южно от него може да видите и малка чешмичка за туристите.

Оттук ви делят само 30-40 минути до покоряването на Осоговския първенец. Поемете по пътеката вдясно от коларския път за село Сажденик. Походът ви ще продължи по самото било на връх Шапка. Ще преминете покрай красивите пейзажи на гребена Горна Солунка, а след това и покрай живописния връх Мали Руен, който ще остане вдясно от пътя.

Съвсем скоро ви очаква и величествената панорама на връх Руен. Пред вас ще се разкрият приказни гледки към съседните планини - Западна Стара планина, Конявска, Люлин, Витоша, Верила, Рила и Пирин. При ясно време може да видите и Шар планина, както и планините в Южна Сърбия.

Поздрави от върха!
Прочети още
Сподели този обект:
Още за обекта:
Виж карта

Популярни оферти

grabo.bg Екскурзия до Дубай! 7 нощувки със закуски, плюс самолетен транспорт
7 нощувки
Валидност на ваучера:
от 9 Февруари до 17 Септември 2019г.
Прегледай офертата
grabo.bg Опознай Дубай! Екскурзия с 4 нощувки със закуски, плюс самолетен транспорт
2 бр. 4 нощувки
Валидност на ваучера:
от 9 Февруари до 17 Септември 2019г.
Прегледай офертата

Коментари · 4

ИванСтойнов преди 3 години

Прекрасно място за една разходка! Доста дълъг но лек маршрут. Покорихме го преди две години и останахме много доволни. Чудна природа и прекрасни гледки

Христо преди 3 години

На 100 метра някъде под в. Руен се отказахме миналата година заради лошо време след като ни валя дъжд и сняг през Юли месец 2015 г. но тази година 2ри опит

Пенка преди 3 години

До върха ни валя дъжд, духа ледовит вятър... А горе небето се отвори, грейна слънце... Красота и безбрежност на където и да се обърнеш. Прекрасна българска земя!

Осоговска преди 2 години

Из книгата "Осоговската планина" - http://osogovskata-planina.free.bg/

Коментирай 500 символа

Видео

Видеото е добавено от: Радослав Зарков на 13 септември 2016
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Други обекти наблизо

Вижте още

Други подобни обекти в страната