Връх Руен - Осоговска планина Този обект е част от официалните Топ 100 национални обекта

Кюстендил Слаб дъжд 17°C 2243м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 99
преглеждания за целия период 3188
Днес
3° / 20°
17°
сб, 25.03
3° / 19°
18°
нд, 26.03
2° / 15°
15°
пн, 27.03
1° / 7°
вт, 28.03
-2° / 10°
10°
Рейтинг:
5.0 / 4 оценки
Източник:

Източник: BulgariaTravel.org

Още за обекта:
Сподели този обект:
Потребителска активност:
Georgi Dimitrov отбеляза, че го посети преди 2 дни
Ennew добави в любими преди седмица
ЕМ поиска да го посети преди 2 седмици
Georgi Manev поиска да го посети преди месец
Rumi поиска да го посети преди месец
Ива поиска да го посети преди месец
Деян Симеонов поиска да го посети преди 2 месеца
Шранц Фабрик отбеляза, че го посети преди 2 месеца
Дим Чоу поиска да го посети преди 3 месеца
Венко Добрев поиска да го посети преди 3 месеца
Връх Руен е българската гордост на Осоговската планина, която дели територията си между нашата страна и Македония. Той е най-високият й връх и се намира в област Кюстендил. Руен се извисява на 2251м и се нарежда на пето място по височина след Мусала, Вихрен, Ботев и Черни връх. Билото му е заоблено и тревисто, а склоновете му са покрити с букови и дъбови гори, в които често се срещат сърни. Всяка година туристическо дружество "Осогово" в град Кюстендил организира масово изкачване на върха съвместно с планинарско дружество "Руен" от град Крива Паланка, Македония. Ето и един от маршрутите:

Походът към връх Руен ще ви отнеме около 3 часа и половина. Подгответе раниците и се отправете към местността Плавилото, на 20км югозападно от Кюстендил. Там се намира хижа "Осогово", от която започва един от най-добре маркираните маршрути.

Отправете се на юг от хижата по асфалтирания път за комплекс "Три буки". След около 200м вдясно поемете по широкия черен път, който за 15 минути ще ви отведе до местността Грамадите - широка поляна с множество парчета от гранит. Оттук следвайте високопланинските пасища на запад до местността Превала. Ако сте ожаднели, може да си налеете бистра вода от чешмата "Бег бунар" и да си починете за малко в заслона.

След приятната отмора е време да продължите по северните склонове до връх Църен камик, където ще се прехвърлите от южната му страна. Не след дълго ще достигнете и връх Шапка. Тук пътят се раздвоява - десният слиза в долината на река Бистрица, а левият ще ви отведе до останките на бивша гранична застава, където се намира заслонът "Шапка". Южно от него може да видите и малка чешмичка за туристите.

Оттук ви делят само 30-40 минути до покоряването на Осоговския първенец. Поемете по пътеката вдясно от коларския път за село Сажденик. Походът ви ще продължи по самото било на връх Шапка. Ще преминете покрай красивите пейзажи на гребена Горна Солунка, а след това и покрай живописния връх Мали Руен, който ще остане вдясно от пътя.

Съвсем скоро ви очаква и величествената панорама на връх Руен. Пред вас ще се разкрият приказни гледки към съседните планини - Западна Стара планина, Конявска, Люлин, Витоша, Верила, Рила и Пирин. При ясно време може да видите и Шар планина, както и планините в Южна Сърбия.

Поздрави от върха!
Прочети още
Оставете коментар и оценка
24/03/2017
Коментирай 500 символа
Осоговска преди 2 месеца · сподели във Facebook

Из книгата "Осоговската планина" - http://osogovskata-planina.free.bg/

Пенка преди 9 месеца · сподели във Facebook

До върха ни валя дъжд, духа ледовит вятър... А горе небето се отвори, грейна слънце... Красота и безбрежност на където и да се обърнеш. Прекрасна българска земя!

Христо преди 1 година · сподели във Facebook

На 100 метра някъде под в. Руен се отказахме миналата година заради лошо време след като ни валя дъжд и сняг през Юли месец 2015 г. но тази година 2ри опит

ИванСтойнов преди 1 година · сподели във Facebook

Прекрасно място за една разходка! Доста дълъг но лек маршрут. Покорихме го преди две години и останахме много доволни. Чудна природа и прекрасни гледки

Други обекти наблизо

Вижте още

Други подобни обекти в страната