Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Рейтинг:
0.0
Места за нощувка наблизо

Връх Попов дял

Софийско
умерен дъжд 24°C
5 дневна прогноза
днес 13° / 25° 17 юни 14° / 24° 18 юни 13° / 23° 19 юни 14° / 23° 20 юни 13° / 24°
1188м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 41
преглеждания за целия период 804
Дата на публикуване 12.10.2017г.
Това е най-високият връх в Лозенска планина - 1190м.н.в. (в по-стари източници - 1191м). Известен е още с по-старото си име Голям връх. Намира се в източната част на северния дял, на главното било и е орфографска връзка между двата дяла на планината.

Представлява добре обособен горист масив с елипсовидна форма, ориентирана в посока СЗ - ЮИ, която поради големината на масива е трудно да бъде обхваната с поглед в близост до върха. Общата му височина варира между 230 и 270м. На около километър в посока ССИ от него е вр. Мали Попов дял.

На ЗСЗ е местността Всред ракита, а на ЮЗ са Русамски ливади. На юг склоновете му свършват при седл. Ушите с едноименния връх и билото на Драгни рид. На ЮИ под него е мина Чукурово, а от изток го опасва шосето "с. Нови хан – с. Габра".

Обрасъл е с гъсти гори, а почти всички прокарани по склоновете му пътища са занемарени и обрасли с треви и издънки. В долната си част склоновете са набраздени от множество малки, често пресъхващи потоци, оформящи множество също малки, ветрилообразно ориентирани била. Сред гъстите гори са останали няколко по-големи поляни,обособени в три групи.

Първата е на слабо оформено било на СЗ склон, на височина от 1090 до 1175м. В източния край на най-голямата от поляните има остатъци от разрушена, вече пресъхнала чешма. Втората е на разчлененото било спускащо се към седл. Ушите, около м. Трънливият карляк. Тази група е доста разпръсната близко до билото и поляните и най-често маркират изворните места на малки, почти целогодишно сухи поточета. Третата група е на източния склон в м. Джелепица и по билото спускащо се от тази местност на ИСИ.

Във връхната част, по самото било е прокарана просека широка от 6 до 10м., която започва някъде над поляните на СИ склон, почти на височината на самия връх, минава непосредствено до котата му и обрасла на десетина места с ниски храсти (главно малини) и тук-там издънки, стига до поляните в м.Джелепица. Поставената преди години синя лентова маркировка през поляните на СЗ склон е в много лошо състояние и е почти неизползваема. Котата на върха е поставена на 23 юни 1937г.
Триангулационна точка номер 1850.
Прочети още
Сподели този обект:
Добавено от:
Виж карта
Искат да посетят:
Благовеса
Добавено в любими:
borislavb

Популярни оферти

Grabo.bg 15 минути парасейлинг в язовир Искър - за един, двама или трима, плюс видеозаснемане
13 бр.
Валидност на ваучера:
от 22 Май до 22 Август 2019г.
Към офертата
Grabo.bg Панорамен полет със самолет над язовир Искър или Рилските езера - за двама или трима
1 бр.
Валидност на ваучера:
от 5 Юни до 30 Септември 2019г.
Към офертата
Grabo.bg Тренировка с каяк и професионален треньор - обучение и гребане
34 бр. 88:88:88
Валидност на ваучера:
от 7 Юни до 7 Юли 2019г.
Към офертата

Коментари

Коментирай 500 символа

Видео

Видеото е добавено от: Радослав Жалов на 13 октомври 2017
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо