• Тракийски долмени - Голям Дервент
  • GPS Координати: 41.97107430, 26.74053220
  • Отвори в Google Maps
Рейтинг:
0.0
Места за нощувка наблизо
Места за хапване наблизо

Тракийски долмени - Голям Дервент

Ямболско
ясно небе 32°C
5 дневна прогноза
днес 19° / 33° 19 юни 18° / 32° 20 юни 17° / 34° 21 юни 19° / 31° 22 юни 15° / 34°
преглеждания за последните 30 дни 29
преглеждания за целия период 2833
Популярност на обекта в различни класации
Дата на публикуване 14.01.2015г.
Добави снимки Опознай.bg разчита на потребителите си да помагнат да покажем със снимки или видео всички наши красиви забележителности. Изпратете ваши снимки за "Тракийски долмени - Голям Дервент" за още по-богато съдържание.
Най-значимите находки от времето на Древна Тракия в Елховско определено са двата долмена запазени южно от пограничното село Голям Дервент. Те са проучени през 2005г и 2007г от Деян Дичев и екипа на Археологическа експедиция "Странджа", под ръководството на известната българска археоложка Даниела Агре. Долмените представляват мегалитни съоръжения, изградени от няколко големи естествени камъка или грубо обработени каменни плочи, поставени отвесно и покрити с друга каменна плоча. Древните тракийски племена са ги използвали най-вече за погребения на високопоставени представители на племенната аристокрация и свързаните с това култови обреди. Подобни мегалитни съоръжения са запазени в Западна Европа и Кавказ.

На Балканския полуостров се срещат само в Източните Родопи, Сакар планина и Странджа. Най-разпространени са еднокамерните, по-рядко има и двукамерни. Двата вида могат да бъдат със или без входен коридор (дромос). По-големият от двата долмена край Голям Дервент, е проучен през 2007г и се състои от две камери и дромос (вход). Датира от IX-VІІІв пр. Хр.

За да разгледате двата уникални долмена близо до село Голям Дервент е необходимо да преминете през оградата на граничната мрежа. Те са разположени в т.н. буферна зона между България и Турция. Не се изисква специален пропуск за посещението им.

Според Даниела Агре това е най-големият долмен откриван в Тракия до сега, на който дромоса (коридорът) към гробните камери е покрит, което е много рядко архитектурно решение. Особено внимание заслужава и факта, че на базата на 800 известни долмена в България, Турция и Гърция това е единствения, на който входната плоча е орнаментирана с релефни изображения: лабрис, взаимно захапващи се змии и лабиринт.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Виж карта

Коментари

Коментирай 1000 символа

Други подобни обекти в страната