Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Рейтинг:
0.0

Тракийски долмени - Голям Дервент

Ямболско
ясно небе 32°C
5 дневна прогноза
днес 18° / 32° 19 юни 16° / 27° 20 юни 16° / 28° 21 юни 17° / 30° 22 юни 18° / 32°
преглеждания за последните 30 дни 23
преглеждания за целия период 1457
Дата на публикуване 14.01.2015г.
Най-значимите находки от времето на Древна Тракия в Елховско определено са двата долмена запазени южно от пограничното село Голям Дервент. Те са проучени през 2005г и 2007г от Деян Дичев и екипа на Археологическа експедиция "Странджа", под ръководството на известната българска археоложка Даниела Агре. Долмените представляват мегалитни съоръжения, изградени от няколко големи естествени камъка или грубо обработени каменни плочи, поставени отвесно и покрити с друга каменна плоча. Древните тракийски племена са ги използвали най-вече за погребения на високопоставени представители на племенната аристокрация и свързаните с това култови обреди. Подобни мегалитни съоръжения са запазени в Западна Европа и Кавказ.

На Балканския полуостров се срещат само в Източните Родопи, Сакар планина и Странджа. Най-разпространени са еднокамерните, по-рядко има и двукамерни. Двата вида могат да бъдат със или без входен коридор (дромос). По-големият от двата долмена край Голям Дервент, е проучен през 2007г и се състои от две камери и дромос (вход). Датира от IX-VІІІв пр. Хр.

За да разгледате двата уникални долмена близо до село Голям Дервент е необходимо да преминете през оградата на граничната мрежа. Те са разположени в т.н. буферна зона между България и Турция. Не се изисква специален пропуск за посещението им.

Според Даниела Агре това е най-големият долмен откриван в Тракия до сега, на който дромоса (коридорът) към гробните камери е покрит, което е много рядко архитектурно решение. Особено внимание заслужава и факта, че на базата на 800 известни долмена в България, Турция и Гърция това е единствения, на който входната плоча е орнаментирана с релефни изображения: лабрис, взаимно захапващи се змии и лабиринт.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Виж карта

Коментари

Коментирай 500 символа
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Други подобни обекти в страната