5.0

Архитектурен резерват Стари поморийски къщи - Поморие

Поморие
ясно небе 24°C
5 дневна прогноза
днес 11° / 24° 19 окт 10° / 21° 20 окт 11° / 23° 21 окт 13° / 23° 22 окт 15° / 22°
6м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 65
преглеждания за целия период 4265
Резерватът "Стари поморийски къщи" се намира в близост до брега на морето, в източния край на старата част от Поморие и представя архитектурата и специфичните елементи на къщите по морския бряг. Сградите в резервата са строени през ХІХв. Типичната поморийска къща, която туристите могат да видят, разхождайки се из калдъръмените улички, е на два етажа -каменно приземие и паянтов етаж.

Горният етаж е облицован с дъсчена обшивка от борови дъски и букови цепеници върху тях, разположени хоризонтално. Основната причина да бъдат поставяни по този начин е климатът - дъсчиците не спират проникването на влагата до сградата. Високото приземие е изградено от камък, като в него се помещавали кухненските и стопански помещения и складовете.

Портите на приземието са широки, за да може да влиза и излиза колата, натоварена със стока, тъй като приземието се е използвало за склад на вино и за сушене на риба и рибарски мрежи. Дървената стълба отвежда в салона на втория етаж. Около салона са наредени стаи или салонни ниши, като всяко помещение имало строго определени функции. В богатите поморийски къщи салоните и стаите имали художествена украса по таваните и стените.

Къщите в резервата са частна собственост и не са достъпни за посещение, но в Историческия музей на Поморие има експозиция, пресъздаваща точната подредба на анхиалския дом. Там посетителите могат да научат повече за бита на местните хора в миналото.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Телефон:

0596 22 004; 0596 22 008

Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Коментари за Архитектурен резерват Стари поморийски къщи - Поморие

Ива преди 3 месеца · сподели във Facebook

Прекрасно място за семейната ни почивка през лятото! Обичам Поморие!

Коментирай 500 символа

Други обекти наблизо

Вижте още

Други подобни обекти в страната

Текущи промоции наоколо