Започни дискусия за обекта
Рейтинг:
4.0 / 4 оценки
Места за хапване на близо

Архитектурен резерват Стари поморийски къщи - Поморие

Поморие
разкъсана облачност 24°C
5 дневна прогноза
днес 20° / 26° 20 юли 21° / 26° 21 юли 23° / 26° 22 юли 24° / 27° 23 юли 23° / 27°
6м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 182
преглеждания за целия период 5025
Резерватът "Стари поморийски къщи" се намира в близост до брега на морето, в източния край на старата част от Поморие и представя архитектурата и специфичните елементи на къщите по морския бряг. Сградите в резервата са строени през ХІХв. Типичната поморийска къща, която туристите могат да видят, разхождайки се из калдъръмените улички, е на два етажа -каменно приземие и паянтов етаж.

Горният етаж е облицован с дъсчена обшивка от борови дъски и букови цепеници върху тях, разположени хоризонтално. Основната причина да бъдат поставяни по този начин е климатът - дъсчиците не спират проникването на влагата до сградата. Високото приземие е изградено от камък, като в него се помещавали кухненските и стопански помещения и складовете.

Портите на приземието са широки, за да може да влиза и излиза колата, натоварена със стока, тъй като приземието се е използвало за склад на вино и за сушене на риба и рибарски мрежи. Дървената стълба отвежда в салона на втория етаж. Около салона са наредени стаи или салонни ниши, като всяко помещение имало строго определени функции. В богатите поморийски къщи салоните и стаите имали художествена украса по таваните и стените.

Къщите в резервата са частна собственост и не са достъпни за посещение, но в Историческия музей на Поморие има експозиция, пресъздаваща точната подредба на анхиалския дом. Там посетителите могат да научат повече за бита на местните хора в миналото.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Телефон:

0596 22 004; 0596 22 008

Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Коментари

Ива преди 1 година

Прекрасно място за семейната ни почивка през лятото! Обичам Поморие!

Коментирай 500 символа

Други обекти наблизо

Вижте още

Други подобни обекти в страната

Текущи промоции наоколо