• Археологически музей - Несебър
  • GPS Координати: 42.65870600, 27.73345300
  • Отвори в Google Maps
Рейтинг:
5.0 / 7 оценки
Участва в пътешествия

Археологически музей - Несебър

Несебър
ясно небе 16°C
5 дневна прогноза
днес 8° / 17° 23 апр 10° / 15° 24 апр 7° / 14° 25 апр 8° / 13° 26 апр 7° / 14°
преглеждания за последните 30 дни 22
преглеждания за целия период 4173
Популярност на обекта в различни класации
Дата на публикуване 12.07.2014г.
Музеят в Несебър е една от най-посещаваните забележителности на града. Тук е съхранена хилядолетната история на града и е представена по един модерен и атрактивен за посетителите начин. През 1956г в църквата "Свети Йоан Кръстител" в Стария Несебъре уредена първата експозиция на археологическия музей. От 1994г музеят се помещава в сградата, в която се намира и днес.

Посещението на музея започва с фоайето, където е изложено удостоверението за вписването на Стария Несебърв Списъка на паметниците на световното културно наследство на ЮНЕСКО на 9 декември 1983г. Музеят има четири зали, които хронологично проследяват развитието на града през различните исторически епохи.

Първата зала е наречена "Месамбрия и траките" и в нея са изложени останки от бита на древните траки - керамични съдове с релефни орнаменти от ІХ-VІв пр.Хр., находки от каменни котви, датиращи се от XII-IXв пр.Хр. В залата е изложен и декрет от ІІІв пр.Хр. в чест на тракийския династ Садала. Сред експонатите е и сребърно съкровище от монети - тетрадрахми, а също и надгробна плоча от ІІв н.е.

Във втората зала на музея - "Понтийският полис Месамбрия" - са изложени откритите в некропола на Месамбрия четири много редки хидрии (бронзови съдове). Те са били използвани за погребални урни, а под вертикалните им дръжки е изобразен сюжет от гръцката митология. Посетителите могат да видят още част от статуя на бог Аполон, торса от статуя на бог Херакъл, статуя на богинята на щастието Тюхе, датираща се от IVв пр.Хр. и др. Сред експонатите са и златни накити - обеци, пръстени, огърлици, от ІІI и ІІв пр.Хр., открити между погребалните дарове в гробниците. В акваторията около Стария Несебър и на самия полуостров е открита вносна керамика - релефни купички, киликси, аскоси и др., които са свидетелство за добрите търговски връзки на Месамбрия през VІ-ІІв пр.Хр.

В третата зала на музея е експониран мраморният пиедестал за бронзовата статуя на император Клавдий. Залата е наречена "Месемврия в пределите на Рим, Византия и България". През 395г, при разделянето на Римската империя, Месемврия остава в източната част и се превръща в град с важно икономическо и културно влияние. През VІІв градът става важна крепост на Византия срещу новата българската държава. Градът е превзет от българския владетел хан Крум през 812г и тогава става част от Първата българска държава. От този период са изложените в музея керамични съдове със сив цвят на глината. Показана е и колекцията от амфори и белоглинени глазирани съдове, даващи информация за търговските връзки на Несебър с Константинопол и други търговски центрове през IX-XIIв. Най-големия си разцвет Несебър преживява при управлението на българските царе Иван Асен II (1218г–1241г), Тодор Светослав (1300г–1322г) и особено при Иван Александър (1331г–1371г). Средновековните църкви са най-голямото доказателство за възхода на Несебър през XIII-XIVв. В тази зала е изложена надгробната плоча на византийската принцеса Матаиса Кантакузина Палеологина, починала през 1441г.

В археологическия музей на Несебър специална зала е посветена на иконното изкуство. След падането на България под османско владичество (XIVв) в Несебър се формира местна иконописна школа, която достига своя връх на развитие през ХVI-ХVII век. До днес са запазени около 250 икони, създадени от местни зографи и украсявали десетките църкви на града. Най-старите образци на несебърската школа са от ХIII век. Оттогава датират иконите “Св. Николай” и “Св. Богородица – владетелка на живота”.

От музея могат да бъдат закупени книги, специализирана литература, пътеводители, картички на всички музейни обекти в града и сувенири.
Работно време и цени за посещение.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Телефон:
Още за обекта:
E-mail:
Адрес:
Несебър, ул. "Месамбрия" 2А
Виж карта

Коментари · 1

Зорница преди 4 години

Интересен музей

Коментирай 1000 символа

Активности наблизо

Оферти за нощувки наблизо

Нощувка в Несебър - през Април, Май или Юни
16 бр. 1 нощувка 17лв/ден 16 бр. 5 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
от 1 Април до 30 Юни 2021г.
Към офертата
Морски релакс в Несебър - през Юли или Август
1 нощувка 27лв/ден 2 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
от 1 Юли до 31 Август 2021г.
Към офертата
През цялото лято в Несебър! Нощувка за двама
1 нощувка 88:88:88 2 23лв/ден Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
от 20 Май до 10 Септември 2021г.
Към офертата

Оферти за забавления наблизо

Вечерен тур с каяк - от Равда до Несебър или Ахелой, плюс видеозаснемане
60 бр. 56 бр. 15 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
от 1 Май до 1 Септември 2021г.
Към офертата
3 часа каяк приключение от Равда до Стария град на Несебър, плюс видеозаснемане
22 бр. 23 бр. 13 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
от 1 Май до 1 Септември 2021г.
Към офертата
Забавление край Несебър! Вход за атракционен парк с камили, беседа и хранене на животните
14 бр. 8 бр. 1 бр. 2 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
от 30 Април до 1 Октомври 2021г.
Към офертата

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още