• Средновековен манастир в м. "Манастиро" - Земен
  • GPS Координати: 42.46775100, 22.71448400
  • Отвори в Google Maps
Рейтинг:
0.0

Средновековен манастир в м. "Манастиро" - Земен

Югозападна България
слаб дъжд 25°C
5 дневна прогноза
днес 15° / 26° 13 авг 15° / 25° 14 авг 15° / 27° 15 авг 15° / 28° 16 авг 13° / 21°
728м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 12
преглеждания за целия период 976
Дата на публикуване 29.09.2014г.
Добави снимки Опознай.bg разчита на потребителите си да помагнат да покажем със снимки или видео всички наши красиви забележителности. Изпратете ваши снимки за "Средновековен манастир в м. "Манастиро" - Земен" за още по-богато съдържание.
Средновековният манастир от местността "Манастиро" се намира на около 4км югозападно от гр. Земен. Разположен е на 705м надморска височина в дол от източния склон на Земенска планина, високо над десния бряг на р. Струма. В непосредствена близост до манастира се разпознават останките на укрепено селище и прилежащата към него крепост "Кулата".

Днес целият терен, зает от старинната обител, е обрасъл с растителност и трудно могат да се обхванат границите на манастира и на съборната му църква. Въпреки това, по все още личащите се руини, се разбира, че той е бил с доста големи размери. Наличните данни за този манастир са изключително оскъдни. Сведения за него черпим основно от малкото запазени археологически находки и от местните предания и легенди.

Каква е била съдбата на манастира през средните векове и дали е преживял първоначалните опустошения на османлиите, при завладяването на българските земи, не е известно. Фактът, че в османските данъчни документи не се среща името на манастир, който да се припознае с тукашния, както това се случва с други близки манастири (Земенски, Пещерски), дава основание да се предположи, че той не е съществувал през османското робство или е разорен още в самото му начало. И въпреки това, в два османски описа от XVIв е отбелязан манастир "Св. Богородица" в с. Зимне (изчезналото село Зимнe, чийто наследник е и днешният Земен). Според по-ранния регистър от 1519г в него живее един монах, който плаща данък от 50 акчета, докато в дефтера от 1570-1572г османският чиновник изрично посочва, че в обителта е имало един монах, който е починал.

Отговор на този въпрос, евентуално може да бъде даден само след провеждането на археологически проучвания.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Виж карта

Коментари

Коментирай 1000 символа

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още