Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Рейтинг:
0.0

Средновековен манастир в м. "Манастиро" - Земен

Югозападна България
ниска облачност 21°C
5 дневна прогноза
днес 13° / 22° 24 юли 13° / 21° 25 юли 12° / 22° 26 юли 13° / 24° 27 юли 15° / 25°
728м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 15
преглеждания за целия период 816
Дата на публикуване 29.09.2014г.
Средновековният манастир от местността "Манастиро" се намира на около 4км югозападно от гр. Земен. Разположен е на 705м надморска височина в дол от източния склон на Земенска планина, високо над десния бряг на р. Струма. В непосредствена близост до манастира се разпознават останките на укрепено селище и прилежащата към него крепост "Кулата".

Днес целият терен, зает от старинната обител, е обрасъл с растителност и трудно могат да се обхванат границите на манастира и на съборната му църква. Въпреки това, по все още личащите се руини, се разбира, че той е бил с доста големи размери. Наличните данни за този манастир са изключително оскъдни. Сведения за него черпим основно от малкото запазени археологически находки и от местните предания и легенди.

Каква е била съдбата на манастира през средните векове и дали е преживял първоначалните опустошения на османлиите, при завладяването на българските земи, не е известно. Фактът, че в османските данъчни документи не се среща името на манастир, който да се припознае с тукашния, както това се случва с други близки манастири (Земенски, Пещерски), дава основание да се предположи, че той не е съществувал през османското робство или е разорен още в самото му начало. И въпреки това, в два османски описа от XVIв е отбелязан манастир "Св. Богородица" в с. Зимне (изчезналото село Зимнe, чийто наследник е и днешният Земен). Според по-ранния регистър от 1519г в него живее един монах, който плаща данък от 50 акчета, докато в дефтера от 1570-1572г османският чиновник изрично посочва, че в обителта е имало един монах, който е починал.

Отговор на този въпрос, евентуално може да бъде даден само след провеждането на археологически проучвания.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Виж карта

Коментари

Коментирай 500 символа
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още