В границите на лозовия масив са се намирали останки от древната римска крепост Бургозоне, дала името на лозаро-винарския комплекс. Множество части от керамични съдове, изкопани и намерени по време на засаждането и отглеждането на лозята могат да се видят в местния исторически музей.
Крепостта се е намирала на древния римски път ВиаИструм (ViaIstrum), свързвал Константинопол с Белград и е защитавала северните граници на Римската Империя. От този период датират и намерените тук материални доказателства във вид на остатъци от делви и други керамични съдове, свързани с отглеждането на грозде и правенето на вино. Тази традиция тук има хилядолетна история и заедно с активната търговия по реката е в основата на богатството и просперитета на град Оряхово в миналото.
През 2002 е поставено началото на проекта за възстановяване на традиционното за този край винопроизводство. За целта е подбран уникален тероар от 150ха на южния бряг на река Дунав, близо до пристанище Оряхово над остров Есперанто. От него в продължение на столетия се е произвеждало най-качественото грозде в региона. Освен собствено лозе, комплексът включва най-съвременно оборудвана бутикова изба, хотелски комплекс за винен, ловен и риболовен туризъм и Eкоселище – всичките разположени в един двор.
Произведеното тук вино Шато Бургозоне Шардоне влезе в историята, като спечели през 2010г първия за България Голям Златен Медал от Световния конкурс в Брюксел.
Изба е тип шато и е разположена на територията на самите лозя. Самата сграда, която е оригинално архитектурно съчетание на изба и бутиков хотел, е проектирана и построена на стръмния южен склон над р. Дунав, като избените помещения за съхранение на виното при оптимална температура са разположени на два етажа под земята. Важна особеност е, че "Шато Бургозоне" приема и преработва грозде само от собствените си лозови насаждения, което е най-добрата гаранция за произход и високо качество на суровината.
Дегустациите в Шато Бургозоне са подходящи за частни и корпоративни посещения. Провеждат се в стилна дегустационна зала. Има възможност да се включи и обяд/вечеря с предварителна заявка една седмица преди посещението.
Прочети още
Коментари