Рейтинг:
4.3 / 8 оценки
Места за нощувка наблизо
Места за хапване наблизо

Римски лагер "Состра" - Ломец

Стара Планина
слаб дъжд 21°C
5 дневна прогноза
05 юни 12° / 21° днес 12° / 22° 07 юни 12° / 22° 08 юни 13° / 21° 09 юни 14° / 21°
299м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 10
преглеждания за целия период 4743
Популярност на обекта в различни класации
Дата на публикуване 03.12.2014г.
Крепостта "Состра" представлява римски военен лагер, построен върху руините на тракийско селище. Намира се на 12км северно от град Троян и на 28 километра южно от град Ловеч, разположен върху относително равен терен в долината на река Осъм. Източната (главна) порта на крепостта е обърната в посока на местността "Калугерското", откъдето е бил единствения проход към горното течение на река Осъм. На територията на крепостта се различават две кули, щаба на военната част, склад за жито, жилищната сграда на командващия офицер, жилищните сгради на военните, помещенията за отсядане на държавните куриери и чиновници, място за погребения и улици. Датировката им сочи II-Vв от н. е. До този момент са възстановени част от стените на града, входната врата, едната кула и всички улици в инфраструктурата на града.

На територията на крепостта са открити около 30 сребърни тетрадрахми, сечени на остров Тасос, както и бронзова маска. Открити са също така и антични съдове и накити. Всичко открито досега е напълно реставрирано и предадено в Музея на народните художествени занаяти в Троян, с изключение на бронзовата маска, която е на съхранение в Националния исторически музей в София.

На няколко метра от крепостта, на място считано от местното население за свято, е открита и базиликата на Состра.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Виж карта

Коментари · 4

Димитра преди 2 години

За жалост изоставено, не се подържа! :(

Богдан преди 7 години

Участвах в първия сезон на археологическите разкопки.

Eлена преди 9 години

Много добре реставрирана крепостна стена с добре обозначени места на намиращите се някога сгради. Много добре изградена инфраструктура за посещение.Нека се положат усилия за популяризиране на историческото ни наследство и туризъм.

Коментирай 1000 символа

Активности наблизо

Видео

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още