Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Рейтинг:
5.0 / 6 оценки
Виж още събития
Участва в пътешествия
Места за нощувка наблизо
Места за хапване наблизо

Регионален исторически музей - Шумен Този обект е част от официалните Топ 100 национални обекта

Шумен
разкъсана облачност 10°C
5 дневна прогноза
днес 4° / 14° 27 фев 2° / 13° 28 фев 1° / 9° 29 фев 1° / 8° 01 мар 1° / 11°
233м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 61
преглеждания за целия период 3325
Популярност на обекта в различни класации #100
Дата на публикуване 12.07.2014г.
Началото си Историческият музей в Шумен води от 1857г, когато възрожденският учител Сава Доброплодни (1820–1894г) съвместно с ученици организира първата експедиция до останките на старата столица Велики Преслав, а находките, открити там, експонират в местното училище. От 1891г музеят се намира в сграда в центъра на града, в която и до днес го посещават туристите. Историческият музей в Шумен има осем постоянни експозиции, представящи находки от V хил. пр.Хр. до ХХв.

Разходката в музея започва със зала "Праистория". Тук са изложени находки от региона на Шумен от халколита и бронзовата епоха. Експонирани са култови предмети и глинени съдове. Посетителите могат да видят и находка от 65 глинени съда от селищна могила край Смядово, датиращи се от V хилядолетие пр.Хр. Сред интересните експонати е и култов съд с форма на патица, също открит край Смядово.

В зала "Античност" е експонирана гробница от ІVв пр.Хр., открита край Смядово. Експонатите в залата са от ХІІв пр.Хр до VІв н.е. Има много предмети от бита, въоръжението, погребалните обичаи, статуетки, цветна фреска от базиликата край село Хан Крум.

Култовите паметници "Каменни баби", датиращи от ХІв, могат да бъдат видени в първата зала, посветена на Средновековието. Експозицията започва с находки от основаването на българската държава, открити край Плиска и района. Във втората зала от експозицията са изложени открития от първата християнска столица на българската държава - Преслав. Посетителите могат да видят каменни елементи и рисувана керамика. Друга част от експонатите разказват за развитието на Шумен в периода ХІІ-ХІVв, по време на Второто българско царство. Тук са изложени находки от Мадара, Шуменската крепост и аула на хан Омуртаг.

В следващата зала на Историческия музей в Шумен се разказва историята на българските земи в периода от ХV-ХІХв. В експозицията са показани снимки, документи и предмети от историята на Шумен по време на османското владичество. Изложени са множество предмети, доказващи важността на Шуменската крепост за Османската империя. Шумен е бил известен с оживените си пазари и многобройните си занаятчийници. Специално място е отделено на експонати от ковашкия занаят, златарството, производството на музикални инструменти. На специална карта са показани търговските връзки на майсторите от Шумен до други пазари в империята и извън нея.

В залата "Българско възраждане" е отделено внимание на реформите в българските училища. По време на Възраждането (XVIII-XIXв) Шумен е център на българската музикална култура. Първият български оркестър, изпълняващ европейска музика, е основан през 1850г. По-късно един от членовете му - Добри Войников, основава и първия студентски хор и оркестър. В сбирката са включени снимки, партитури и диригентската палка на Добри Войников (1833–1878г). Повече за делото му желаещите могат да научат в родната му къща, която днес е превърната в музей. Къщата е обявена за архитектурно-исторически паметник на културата с национално значение в брой 22 на Държавен вестник от 1975г.

В етнографската част на експозицията на Историческия музей са представени предмети от Шуменския регион от втората половина на ХІХв и началото на ХХ век. Има оригинални мъжки и женски костюми, повлияни от Западна Европа, кухненски мебели в шуменска къща и др. През 1991г в музея е направена специална експозиция, посветена на християнската култура от ХVІІ-ХІХ в. Показани са икони, книги за литургии, царски двери и др. Специална зала е отделена за богатата нумизматична колекция, която Регионалният исторически музей – Шумен, притежава. Тя включва над 100000 монети, част от които са уникални. Монетите са изложени в хронологичен вид.

Част от обектите към Историческия музей в Шумен са музеите на Панайот Волов, Лайош Кошут и комплекс Панчо Владигеров. Експозицията в дома на революционера Панайот Волов (1850-1876г) представя неговия живот, а в специална зала със снимки и документи е показана дейността му по време на Априлското въстание срещу османската власт през 1876г.

Повече за живота на българския композитор Панчо Владигеров (1899-1978г) посетителите могат да научат в музейния комплекс, носещ неговото име. Там са изложени първото пиано и работният кабинет на композитора. По време на изгнанието си в Шумен водачът на Унгарската революция Лайош Кошут (1802-1894г) живее в къщата на шуменския търговец Димитраки Хаджипанев. Днес къщата е превърната в музей, разказващ за живота на Кошут и развитието на Унгарската революция от 1848-1849г.

Във всички музейни обекти се продават информационни материали. В Регионалния исторически музей посетителите могат да закупят сувенири и научни издания.

ИНФОРМАЦИЯ ЗА ЦЕНИ И РАБОТНО ВРЕМЕ - ВИЖТЕ ТУК.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Телефон:

054 875 487

Още за обекта:
E-mail:
Адрес:
Шумен, бул. “Славянски” №17
Виж карта

Оферти за нощувки наблизо

Хотел Централ
1 нощувка 2 32лв/ден 1 бр. 2 бр. 112 бр. Оферта от Nastani.bg
Хотел Централ
Хотел Централ
1 нощувка 2 32лв/ден 1 бр. 2 бр. 112 бр. Оферта от Nastani.bg
Топ цена: 63.00лв

Оферти за хапване наблизо

Сладко изкушение! Торта Berry с 14 парчета
нова оферта 2 бр. 88:88:88 Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
от 25 Февруари до 25 Март 2020г.
Към офертата

Оферти за забавления наблизо

Ексклузивно в Grabo.bg! "Забраненото шоу на Рачков" - на 9 Април в Шумен
1043 бр. 917 бр. 2 бр. 36 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
9 Април 2020 (Четвъртък)
Към офертата

Коментари · 3

Петко преди 4 години

Един от най-интересните музей, в които съм бил. Страхотена подредба, прекрасни експозиции. Горещо препоръчвам да се посети от всеки обичащ историята ни и желаещ да научи повече за нея.

Милен преди 3 години

Музей с много история в него

Димитър преди 3 години

Един от историческите музеи. които ми направиха най-голямо впечатление. Съдейки по фасадата, въобще не предполагахме колко е голям. Интересни експонати, а и уцелихме гостуваща изложба...

Коментирай 500 символа
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още