• Историко-археологически резерват "Велики Преслав"
  • GPS Координати: 43.14590073, 26.81389999
  • Отвори в Google Maps
Рейтинг:
5.0 / 20 оценки
Места за нощувка наблизо
Места за хапване наблизо

Историко-археологически резерват "Велики Преслав" Този обект е част от официалните Топ 100 национални обекта

Североизточна България
ясно небе 26°C
5 дневна прогноза
днес 11° / 26° 22 май 14° / 23° 23 май 12° / 20° 24 май 11° / 19° 25 май 10° / 24°
преглеждания за последните 30 дни 285
преглеждания за целия период 16161
Дата на публикуване 17.09.2012г.
История на музея

Идеята да се създаде археологичеки музей във В. Преслав, който да събере и покаже откритите на територията на старата столица паметници, възниква скоро след Освобождението на България от османско иго. Това става възможно обаче едва през м. октомври 1906 г., когато по инициатива на преславския учител и общественик Йордан Господинов и с помощта на видния изследовател на българските старини К. Шкорпил, е основано Преславско археологическо дружество "Тича". Една от основните цели, заложени в устава на дружеството е именно уреждането на музейна сбирка и активна дейност в проучването и опазването на останките от Симеоновата столица. Поради липсата на собствена музейна сграда, събраните през следващите години от частни лица и археологически разкопки експонати, са изложени в три отделни сбирки: в кметството, в местността Патлейна и в новопостроената хижа до Кръглата/ Златна църква.

През 1949 г. за музей е пригодена строената като манастир сграда при храм-паметника "Св.Св. Кирил и Методий", в непосредствена близост до старините. Във фонда на новия музей са събрани и инвентирани всички открити дотогава материали, а в залите на експозицията за първи път е показано всеобхватно преславското минало. Нуждата от специализирано представяне на вече известните и големият брой новооткрити паметници от столичния период на Преслав, довежда до откриването през 1958 г. на нова музейна експозиция, от която отпадат праисторическите и други неприсъщи за столичния период експонати.

През следващите 20 години АМ "В.Преслав" посреща над половин милион посетители. Във връзка с 1300 годишнината от основаването на Дунавска България, през 1981 г. музеят е преместен в нова, строена според съвременните изисквания сграда. Експозицията е разположена на две нива, на втория етаж е обособена кино и заседателната зала с капацитет 100 души. Залата е многофункционална – тук се организират исторически и художествени изложби от местен, национален и международен мащаб, научни конференции, презентации на книги и др. От 2008г., модерна стълбищна платформа улеснява достъпа на хора с увреждания и инвалиди до различните нива на експозицията.

По нов начин е структурирана и експозицията на музея. Тя включва няколко раздела, които представят хронологически и тематично историята на Преслав през Средновековието – от IX до XІV век. За повишаване на сигурността на паметниците, през 1997 г . бе изградено специално помещение-трезор, предназначено за най-ценните и чувствителните към атмосферни влияния експонати. Тези нововъведения бяха необходимата предпоставка за връщане след повече от 20 години на най-ценните преславски колекции - Преславското златно съкровище, сфрагистичната сбирка от над 500 оловни печата и др. значими паметници. В административно отношение, днес АМ “В. Преслав” е общински музей.

Без съмнение, повече от век след полагане основите на първата музейна сбирка в града, мечтата на нейния създател - Йордан Господинов е напълно осъществена. Днес град Велики Преслав има свой археологически музей с великолепна експозиция, посещавана ежегодно от десетки хиляди български и чуждестранни туристи. Богатите и разнообразни фондове представят по най-пълен начин явлението "Златен век" и илюстрират мястото на Симеоновата столица като водещ център на славянската писменост, изкуството и художествените занаяти в Европейския югоизток през IХ-Х век.

Входни такси
Прочети още
Сподели този обект:
Работно Време:

Лято (Април - Октомври)
Понеделник - Петък
9:00 - 18:00 часа
Събота и Неделя
10:00 - 18:00 часа

Ноември
Понеделник - Неделя
9:00 - 17:00 часа
Музеят е отворен всеки ден

Зима (Декември - Март)
Понеделник - Петък
9:00 - 17:00 часа
Събота и Неделя
По заявка *
Празнични дни
По заявка *

Тел. за заявка: 0538 43243 / 0538 42025
*Заявки се приемат в работно време

Телефон:
Още за обекта:
Виж карта

Коментари · 8

Димитра преди 2 години

Уникален музей имат, особено ако златото е изложено за разглеждане.

Зарко преди 3 години

Много добър музей

Tonkata преди 5 години

Страхотно място. Заслужава си да се посети !

Анна преди 6 години

Забележителен и добре уреден музей, заслуга на местен историк и родолюбец. За съжаление през комунизма, както навсякъде, така и тук не е направено абсолютно нищо. Възстановени са проучванията едва в резултат на иманярски набези. часовете по история са безмислени, ако не се посети това изключително място - Преслав и Преславска книжовна школа.

Maggie преди 6 години

Величествено място!

Valchanov преди 6 години

Това място разказва за един от най успешните и процъфтяващи моменти в българската история, този при управлението на Симеон Велики. Мястото за мен носи гордост и патриотизъм.

Ваня преди 8 години

Място свързано с нашата история.Посетете го.

Eli преди 8 години

Невероятно красиво място съхранило духа на старото българско време...

Коментирай 1000 символа

Оферти за забавления наблизо

Концерт на Хилда Казасян и Плевенска филхармония, със специалното участие на Теодосий Спасов и Васил Петров - на 20 Юни
70 бр. 49 бр. 6 бр. 19 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
20 Юни 2022 (Понеделник)
Към офертата
Рожден ден за до 7 деца! 2 часа парти в детски кът, меню и атракциони
Валидност на ваучера:
от 30 Април до 8 Юни 2022г.
Към офертата

Видео

Докладвай
Видеото е добавено от: Радослав Жалов на 24 април 2019

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още