Историко-археологически резерват "Велики Преслав" Този обект е част от официалните Топ 100 национални обекта

Велики Преслав ясно небе 21°C 132м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 189
преглеждания за целия период 3046
Днес
2° / 23°
21°
пт, 28.04
4° / 25°
22°
сб, 29.04
8° / 26°
24°
нд, 30.04
11° / 22°
22°
пн, 01.05
14° / 21°
21°
Рейтинг:
5.0 / 5 оценки
Цени:

Възрастни - 4лв; учащи - 1лв; прожектиране на филм - 5лв на група

Работно Време:

Летен сезон: 09:00 - 18:00ч; зимен сезон: 09:00 - 17:00ч.

Още за обекта:
Сподели този обект:
Потребителска активност:
Димитър Рачев отбеляза, че го посети преди 2 дни
Тихомир Христов отбеляза, че го посети преди 2 дни
KRASIMIRA отбеляза, че го посети преди 3 дни
Димитър Радев отбеляза, че го посети преди 4 дни
Светлана Божилова отбеляза, че го посети преди 5 дни
Красен Кирилов отбеляза, че го посети преди седмица
Северина отбеляза, че го посети преди 2 седмици
Petya Atanasova отбеляза, че го посети преди 2 седмици
Станимир Киндалов поиска да го посети преди 2 седмици
Теодора Кръстева отбеляза, че го посети преди 3 седмици
Места за нощувка наблизо
Заведения наблизо
След Плиска, идва ред да се запознаем и с Велики Преслав. Това е втората българска столица, която цар Симеон превръща в най-величествения град в Югоизточна Европа. Разположен е в долината на река Камчия в Стара планина, южно от съвременния град Велики Преслав и само на 20км от Шумен. Старата столица е съперничила по слава и великолепие на византийския Константинопол. Днес в нейния музей може да видите част от големите й богатства - Преславското златно съкровище, ценна сбирка от епиграфски паметници (надписи) от Златния век и уникална колекция от оловни печати. На вашето внимание ще блесне и преславската рисувана керамика. Връх в нейното изкуство са иконата на Св. Теодор Стратилат и иконостасът от Дворцовия манастир, които са участвали в безброй международни изложби. Последвайте ни в нашата виртуална разходка из руините на Велики Преслав!

Пътешествието ни по стъпките на великите български царе ще ни отведе в далечната 893г. Тогава княз Борис I провъзгласява своя трети син Симеон за законен наследник на престола. Току-що завършил обучението си в прочутата Магнаурска школа, той слага началото на Златния век в България. Наред с това строи величествени дворци, храмове и манастири, чиито славни руини можем да разгледаме днес.

Разходката ни ще започне от музея. Тук ще се срещнем с най-ярките доказателства за величието на българска столица. Безбройните експонати ще ни разкажат миналото на Велики Преслав и ще ни подготвят за пътешествието ни към крепостните стени. Зад тях се намират руините на славния град, разположени на 3.5кв.м.

Когато влезем през масивната Северна порта на Вътрешния град, наричана в миналото "Железни врата", ще се озовем във вековна борова гора. Наблизо ще видим чудесна беседка, в която може да поседнем за миг, както и изворче, от което да си налеем бистра планинска вода. Пред погледа ни ще се извиси храм-паметникът "Св. Св. Кирил и Методий", който е построен по повод 1000 години от смъртта на цар Симеон. Тук се намира и сградата на Археологическата база към БАН.

Разходката ни ще продължи по пътеката, която води към дворците. Ще пресечем ъглова кръгла кула от стената на ранния аул (дворец на прабългарски хан). Източно от нея ще видим руините на две от най-внушителните за времето си преславски черкви. Тук се намира и пасаж от крепостната стена, украсена с древни рисунки и надписи. Краят на пътеката ще ни отведе до Преславския Дворец. Южно от него можем да разгледаме и внушителен комплекс от сгради, базилика и луксозна баня, които са принадлежали на Преславската Патриаршия. Когато пресечем площада, ще достигнем и до Сградата с пещите, където са открити над 500 оловни печата, ядра и калъпи за тяхното отливане.

Съвсем наблизо пред нас ще се разкрие и възстановената Южна порта. От върха на величествената й осанка ще можем да се насладим на живописни гледки от цялата околност. В този район се намират и руините на прочутата Златна църква с кръгла форма. Потънала сред чудна зеленина, тя ще ни поднесе аромата на борови дръвчета и свежестта на изворната си вода.

За да опишем цялото великолепие на Преслав, ще си послужим с думите на Йоан Екзарх, който пише в своя "Шестоднев": "...Не зная как да разкажа това – само със вашите собствени очи бихте могли достойно да се удивите на тази красота!"
Прочети още
Оставете коментар и оценка
27/04/2017
Коментирай 500 символа
Анна преди 8 месеца · сподели във Facebook

Забележителен и добре уреден музей, заслуга на местен историк и родолюбец. За съжаление през комунизма, както навсякъде, така и тук не е направено абсолютно нищо. Възстановени са проучванията едва в резултат на иманярски набези. часовете по история са безмислени, ако не се посети това изключително място - Преслав и Преславска книжовна школа.

Valchanova преди 1 година · сподели във Facebook

Това място разказва за един от най успешните и процъфтяващи моменти в българската история, този при управлението на Симеон Велики. Мястото за мен носи гордост и патриотизъм.

Ваня преди 3 години · сподели във Facebook

Място свързано с нашата история.Посетете го.

Eli преди 3 години · сподели във Facebook

Невероятно красиво място съхранило духа на старото българско време...

Други обекти наблизо

Вижте още

Други подобни обекти в страната