Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Рейтинг:
3.6 / 14 оценки
Виж още събития
Участва в пътешествия
Места за нощувка наблизо
Места за хапване наблизо

Томбул джамия "Шериф Халил паша" - Шумен Този обект е част от официалните Топ 100 национални обекта

Шумен
слаб дъжд 35°C
5 дневна прогноза
днес 21° / 36° 23 юли 17° / 25° 24 юли 14° / 25° 25 юли 17° / 26° 26 юли 19° / 27°
245м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 111
преглеждания за целия период 5359
Популярност на обекта в различни класации #100
Дата на публикуване 12.07.2014г.
Джамията Шериф Халил паша, известна още като Томбул джамия, се намира в град Шумен. Построена е през 1744г. Архитектурата на храма е повлияна от зародилия се в началото на XVIIIв ориенталски архитектурен стил "лале", който се характеризира с включването на елементи от френския барок.С комплекса от сгради около него храмът е най-големият в страната по площ и архитектурна значимост и на второ място на Балканския полуостров след джамията Султан Селим, намираща се в град Одрин, Република Турция.Tомбул джамия е обявена за архитектурно-строителен паметник в бр. 22 на Държавен вестник от 1975г Томбул джамия е и един от 100-те национални туристически обекта.

Архитектурният комплекс заема 1730кв м площ. Всичките части на комплекса са включени в обща композиция и са свързани с вътрешни дворове. В молитвената зала се влиза през открито предверие с високи аркади в мавритански стил. То се поддържа от четири масивни мраморни колони. В предверието има пет купола.

Основното тяло на храма представлява четиристенна призма с квадратен план (15м х 15м)
. Молитвената зала се осветява от четири пояса прозоречни отвори, като горните три пояса са с цветни витражи. В оформлението на екстериора и интериора има пластика и барокови детайли. При направени проучвания през 2005г в интериора са разкрити оригинални стенописи по таваните и стените, които са били покрити с по-късен слой рисунки.Балконът в залата е молитвеното помещение за жените. Молитвената зала има великолепна акустика, която се получава от многобройните глинени гърнета, вградени в купола и стените. По стените на храма са изписани знамения от Корана (айети) и слова на пророка (хадиси).

Вляво от молитвената зала може да се посети комплексът медресе (мюсюлманско средно или висше училище) с дванадесет помещения, където живеели студентите, и библиотека на втория етаж. Тук са били съхранявани изключително ценни томове със съчинения на арабски и персийски език, също и карти на знаменития арабски географ от началото на XII в. Абу Абдал Мухаммед Идриси, преди да бъдат преместени за съхранение в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" в гр. София.

Минарето на джамията е с височина 40м, с 99 спираловидно разположени каменни стъпала и с едно балконче. В просторния двор, известен като аркаден заради формата на сводовете, е построен голям шадраван, където мюсюлманите преди молитва извършват обредно измиване - т.нар. абдест.

Джамията Шериф Халил паша от създаването си досега е отворена за молитва всеки ден. Днес освен че е храм и духовен център на мюсюлманската общност, тя е и интензивно посещаван туристически обект.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Цени:

Вход за възрастни: 4лв; учащи: 2лв

Работно Време:

Понеделник-Неделя: 09:00-18:00ч

Телефон:

054 802 875

Още за обекта:
Виж карта

Популярни оферти

Nastani.bg Хотел Рай - нощувка със закуска
1 нощувка 2 30лв/ден
Nastani.bg Хотел Централ
1 нощувка 2 32лв/ден 1 бр. 7 бр.
Nastani.bg Хотел Централ
Хотел Централ
1 нощувка 2 32лв/ден 1 бр. 7 бр.
Топ цена: 63.00лв
Nastani.bg Нощувки Ботеви
1 нощувка 2 17лв/ден
Nastani.bg Нощувки Ботеви
Нощувки Ботеви
1 нощувка 2 17лв/ден
Топ цена: 34.00лв

Коментари · 5

Димитър преди 2 години

Джамията е в ремонт от години и няма изглед скоро да свърши. Отношението към туристите е отвратително.

Мари преди 2 години

Точно така. На 26.08.2017 още бе в ремонт.
И отношението към туристите наистина е отвратително. Не можеш да получиш друга информация освен за цената на билета и че разчитали на парите от туристите за да стане ремонта.
Но как да стане като туристите не са уважавани. За обекта те са само пълнител на касичката им.
Няма добри условия и за хора с увреждания, а им вземат пълна такса за посещение 4лв. Странно милосърдие за един религиозен обект (след като при повечето от 100 НТО е безплатно за Х

Десислава преди 2 години

Пълна смехория как можаха джамия да сложат в 100 Национални обекта,направо полудявам има толкова места който са мн по достойни от тая джамия

Ана преди 1 година

И аз се чудя, от къде на къде, ще слагат джамия в 100 НТО?!?

Елка преди 2 месеца

Чакахме да свърши молитвата, че екскурзовода е и имам. Определено не ми допадна, че е включена в 100-те обекта

Коментирай 500 символа
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още