• Ранновизантийска базилика - Гела
  • GPS Координати: 41.65512100, 24.56118600
  • Отвори в Google Maps
Рейтинг:
5.0 / 3 оценки
Участва в пътешествия
Места за нощувка наблизо
Места за хапване наблизо

Ранновизантийска базилика - Гела

Родопи
ясно небе 17°C
5 дневна прогноза
днес 5° / 19° 05 окт 7° / 18° 06 окт 7° / 16° 07 окт 4° / 17° 08 окт 5° / 17°
1488м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 19
преглеждания за целия период 6019
Популярност на обекта в различни класации
Дата на публикуване 03.11.2014г.
Ранновизантийската базилика в с. Гела е изградена в началото на Vв - времето на активна християнизация на тракийските племена в Родопите. Базиликата е разположена в местността "Манастира", община Смолян, на 1480м надморска височина. Съществувалата по-малко от 200 години раннохристиянска базилика е най-голямата и богато украсена църковна сграда от този период, проучена досега в централната част на Родопите. След последните разкопки на обекта археолозите смятат, че базиликата е част от голям религиозен комплекс, който е изпълнил успешно мисионерската дейност да се приобщят в лоното на християнството тракийските племена в планинския район.

Археологическите проучвания започват през 60-те години на ХХв. Обектът е социализиран през 2010г в рамките на европейски проект с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Проектът е спечелен от Фондация за развитие на индустриалното, културно, природно наследство – с. Гела.

При първите разкопки са разкрити основите на голяма представителна и богато украсена сграда, вероятно резиденция на епископ, пряко свързана с базиликата и два гроба, единият на висш духовник, погребан в седнало положение. Устната история на селото разказва, че този гроб е разровен през 20-те години на ХХв и сред намереното е златна византийска монета, която в последствие се загубила. Във втория гроб в началото на ХХв е открит епископски жезъл, който за съжаление не е оцелял за съвременните поколения.

Базиликата е опожарена и изоставена през втората половина или края на VІв. при едно от нахлуванията на славянските племена на Балканския полуостров и сблъсъка на техния свят с цивилизацията на Византия.

Обектът е археологическа недвижима културна ценност с национално значение от 1955г. Находките от проучванията се съхраняват в РИМ"Стою Шишков"Смолян, най-интересните от тях като каменен архитектурен детайл с релефен кръст с разширени краища, са експонирани в залите му.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Виж карта

Коментари · 1

magdalena преди 5 месеца

Заслужава си да бъде посетена. Тръгвайки от с. Широка лъка към с. Гела има достатъчно информационни табели, които насочват към базиликата.nОстанките на базиликата са на хълм на метри от църквата на с. Гела, разположени в правоъгълник от около 2 декара. Не е необходимо много време за разглеждането им. За тези, които се интересуват – има подробни описания и схеми на отделните помещения и тяхното предназначение.nДори и останките да не ви впечатлят, няма да съжалявате, защото пред вас се отркиват чудно красиви пейзажи. Своеобразната атмосфера на селото, пръснато на няколко махали, кацнали по съседни хълмове, неизбежно ще ви удиви, както и усещането за спокойствие и безвремие, природно величие и красота. Ще се насладите и на чистия въздух.

Коментирай 1000 символа

Оферти за нощувки наблизо

Релакс край Смолянските езера: Нощувка със закуска за двама
7 бр. 1 нощувка 2 66лв/ден 7 бр. 4 бр. 22 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
от 1 Септември до 30 Ноември 2023г.
Към офертата

Оферти за забавления наблизо

Цял ден по Смолянските езера: наем на кану-каяк
9 бр. 9 бр. 1 бр. 38 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
от 16 Май до 31 Октомври 2023г.
Към офертата
Ела и карай на воля в Родопите: 3-часов тур с бъги за до 4 човека - до Червената скала
8 бр. 8 бр. 20 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
от 10 Май до 30 Ноември 2023г.
Към офертата
Пейнтбол в Пампорово! Игра със 100 топчета и включена екипировка
7 бр. 7 бр. 1 бр. 13 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
от 7 Юни до 30 Ноември 2023г.
Към офертата

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още