Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Рейтинг:
0.0

Защитена местност "Орлиците"

Стара Планина
силен дъжд 29°C
5 дневна прогноза
днес 19° / 29° 25 юни 17° / 23° 26 юни 18° / 22° 27 юни 17° / 26° 28 юни 17° / 24°
691м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 88
преглеждания за целия период 2228
Дата на публикуване 03.07.2015г.
Местност "Орлиците" е защитена местност в България. Намира се в землището на село Камчия, община Сунгурларе, Бургаска област. Разположена е на площ 315.6 хектара, която е част от държавния горски фонд на Държавно лесничейство Карнобат. В непосредствена близост до нея се намира Ришкия проход.

Местността включва няколко отвесни скални формации - "Голямата Орлица", "Малката Орлица", "Беклембир", с надморска височина 500 - 840м и гората около тях. Старото название на местността е "Картал кая" в превод от турски "Орлова скала". Причината за това е, че в миналото, а и нерегулярно и днес, на тези скали гнездят или кацат за почивка скални орли (картали) и египетски лешояди (акбуба). От върховете на тези скали се открива чудесна панорама. От връх Беклембир (835м) се открива изглед към язовир Камчия на запад и на север към Шуменското плато, а дори и част от самия град Шумен при ясно време.

Ботаническите проучвания показват, че в "Орлиците" има над 340 вида висши растения, като 29 са редки, ендемични и защитени, включени в Червената книга на България. Такива са пролетната циклама, триръбестата хептаптера, източната ведрица, 14 вида диворастящи орхидеи всичките включени във Вашингтонската конвенция (CITES) и много други. Дървесните видове са представени от бук, габър, зимен дъб, цер, липа, дива череша, турска леска, клен, планински ясен, планински бряст и др. Някои от тези дървета са с внушителни размери и вероятно са вековни.

Птичето разнообразие е също богато - 71 вида наблюдавани до момента: египетски лешояд, скален орел, голям и малък ястреб, черен кълвач и др. По скалите гнездят скални и червенокръсти лястовици, гарвани гробари, черношипи ветрушки. Бозайниците са представени от благородни елени, сърни, диви свине, вълци, лисици, чакали, белки, диви котки, язовци.
В непосредствена близост до Орлиците се намира малкия водопад "Крумовата вана". Според легендата в каменната вана на водопада се е къпал Хан Крум.
Прочети още
Сподели този обект:
Добавено от:
Виж карта

Коментари

Коментирай 500 символа
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо