Айтос и легендата за тримата братя
Продължителност: 1 ден Подходящо за: Пролет, Лято, Есен, Зима Добавено на: 11.04.2019 г.
Разкажи ни твоето пътешествие

Айтос и легендата за тримата братя

Рейтинг:
5.0
Сподели това пътешествие:
Брой преглеждания:
4220 бр.
Рейтинг:
5.0 / 2 оценки
Дата на добавяне:
11.04.2019г.
Увод от автора:
Пролетна разходка до морето и както винаги пълна програма! На връщане от Варна, решихме да минем през Айтоския проход. До там ни отведе идеята да посетим природната забележителност "Чудните скали". Изключително красиво място!
Прегледахме какво можем да видим в Айтос и в списъка ни фигурираха Зоопаркът, Комплекс "Генгер" и природният феномен "Тримата братя".
Ясно беше, че зад това определение на скалите се крие интересна легенда. След като се прибрахме се поразровихме в любимите ни книги и интернет и ето какво открихме...

В местността Казаните, се намира чудното скално образувание от три скали, изваяни от природата, така че наподобяват трима великани. Народът оприличил трите скални великана на трима братя-борци и защитници на потиснатите жители на града. Повтаряна и обогатявана от уста на уста, от поколение на поколение, тя е блестящо доказателство за отношението, което нашият народ е имал и има към борците за свобода. "Героични битки водили по тези места трима братя - юнаци. Скалите, по които стъпвали, се огъвали по тежките им кралимарковски стъпки и оставали големи вдлъбнатини, широки и дълбоки колкото казани. Затова местността, където се намират тези природни вдлъбнатини, се нарича "Казаните".

"Вечер тримата братя-юнаци се прибирали, за да си отдъхнат след тежките дневни боеве. За да се прикриват от враговете си, те се превръщали в три сини скали. Когато тежката бран свършила и враговете били окончателно разгромени, тримата братя - юнаци отново се прибирали в подножието на скалната планина на дълъг отдих. И днес, вкаменени, сложили огромните си кралимарковски тела върху земята, продължават да почиват до появата на нови вражи сили".
Около скалното образование и по околните хълмове вирее уникалното местно растение Айтоски клин, известно още и като Генгер или Бодливо сграбиче.

Препоръчвам силно да посетите зоопаркът в Айтос, в който цари много приятна атмосфера, а някои от животните се разхождат свободно около вас. Друго приятно място за разходка и отдих там е Етнографски комплекс "Генгер". Името на комплекса идва от растението генгер, растящо в този район. Видът е характерен за съвсем малък район в Източна Стара планина, най-южните разклонения на Айтоска планина.
Продължителност: 1 ден
Подходящо за сезон: Пролет Лято Есен Зима
Етикети:
Планина Градски Култура За двойки За деца За компания За сам човек За уикенда
Виж на картата
Разгледай галерия
1 Природна забележителност Чудните скали
От автора:
Скалният феномен Чудните скали се намира на 4км от село Аспарухово, община Дългопол, област Варна. Обявен е за природна забележителност с Постановление на Министерския съвет No.1869 от 17.02.1949, и обхваща площ от 12,5 ха брега на язовир "Цонево". В непосредствена близост до скалите минава главният път, свързващ Провадия и Айтос, оттук минава и жп линията Варна - Пловдив.
Планирано време: до 1 час
От Опознай.bg:
Виж в Google Maps
От потребителите:
Рейтинг за Природна забележителност Чудните скали:
4.5 / 35 оценки
2 Зоопарк - Айтос
От автора:
Зоопаркът в гр. Айтос заема 10 дка, разположен в северната част на парк "Славеева река". Намира се в непосредствена близост до защитена територия "Трите братя". Създаден е преди повече от 40 години. Собственост е на община Айтос. В него се отглеждат около 200 животни от 29 вида, включително и птици. Сред най-атрактивните са: кафява мечка, щрауси, лами, пони, елен-лопатар, муфлони, миещо мече, маймуни, голямо разнообразие на гълъби, фазани и пауни.
Планирано време: до 1 час
От Опознай.bg:
Виж в Google Maps
Лятно работно време: 9:00 - 19:30 ч., престой до 21:00 ч.; Зимно работно време: 9:00 - 16:30 ч., престой до 17:30 ч. Виж работното време
предимно ясно 40°C
5 дневна прогноза
днес 24° / 40° 18 юли 25° / 41° 19 юли 25° / 39° 20 юли 23° / 38° 21 юли 23° / 36°
От потребителите:
Рейтинг за Зоопарк - Айтос:
5.0 / 2 оценки
3 Етнографски комплекс "Генгер" - Айтос
От автора:
На името на растението Генгер е кръстена и улицата на занаятите в Айтос, която е превърната в малък етнографски комплекс. Мястото е приятно, тихо, спокойно и с много зеленина. В комплексът има малък хотел в старовремски вид, механа, магазинче за грънчарски изделия, ателие по грънчарство, което е традиционен занаят за Айтос, ателие за приложни изкуства. Следва тиха зелена пътека с малка рекичка. От едната страна на пътечката се извисяват високи каменни баири, а по тях се виждат туфи от въпросното рядко растение генгер.
Планирано време: до 1 час
От Опознай.bg:
Виж в Google Maps
предимно ясно 40°C
5 дневна прогноза
днес 24° / 40° 18 юли 25° / 41° 19 юли 25° / 39° 20 юли 23° / 38° 21 юли 23° / 36°
От потребителите:
Рейтинг за Етнографски комплекс "Генгер" - Айтос:
5.0
4 Скален феномен "Тримата братя" - Айтос
От автора:
На 1км северно от града, в местността Казаните, се намира чудно скално образувание от три скали, изваяни от природата, така че наподобяват трима великани. От тази причудлива природна скална група измъчвания поробен народ е създал легенда - епос. Той е оприличил трите скални великана на трима братя-борци и защитници на потиснатите. Повтаряна и обогатявана от уста на уста, от поколение на поколение, тя е блестящо доказателство за отношението, което нашият народ е имал и има към борците за свобода. "Героични битки водили по тези места трима братя - юнаци. Скалите, по които стъпвали, се огъвали по тежките им кралимарковски стъпки и оставали големи вдлъбнатини, широки и дълбоки колкото казани. Затова местността, където се намират тези природни вдлъбнатини, се нарича "Казаните".
Планирано време: до 1 час
От Опознай.bg:
Виж в Google Maps
предимно ясно 40°C
5 дневна прогноза
днес 24° / 40° 18 юли 25° / 41° 19 юли 25° / 39° 20 юли 23° / 38° 21 юли 23° / 36°
От потребителите:

Коментари

Коментирай 1000 символа