Рейтинг:
4.6 / 67 оценки
Места за нощувка наблизо
Места за хапване наблизо

Пещера "Бачо Киро" Този обект е част от официалните Топ 100 национални обекта

Стара Планина
ясно небе 31°C
5 дневна прогноза
днес 19° / 33° 21 юни 19° / 30° 22 юни 19° / 33° 23 юни 18° / 34° 24 юни 18° / 33°
331м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 1302
преглеждания за целия период 90813
Дата на публикуване 30.08.2012г.
"Бачо Киро" е една от най-интересните пещери, сгушена сред вековни скали. Кръстена е на героя от Априлското въстание Бачо Киро, който се укривал в тайните й лабиринти. Намира се на 4км от Дряново, близо до Дряновския манастир и само на 50м от водната пещера "Андъка". "Бачо Киро" има модерно ефектно осветление, което ще ви разкрие по неповторим начин подземното й царство. Тук ви очакват много изненади - от внушителен готически храм и синтров водопад във формата на трон до истински мидени черупки. Приемната зала на пещерата пък е едно от най-желаните места за сватбени церемонии. Ще бъдете пленени от романтика, красота и още нещо!

Ако досега не сте се губили никъде, имате шанс да го направите в "Бачо Киро"! Пещерата е сложен 4-етажен лабиринт от галерии и разклонения с обща дължина около 3600м. Но не се плашете, пещерното ви пътуване ще бъде съпроводено от опитен екскурзовод. Температурата тук рядко надвишава 13°C, така че си вземете връхна дреха и се наслаждавайте на разходката. Трябва само да си изберете маршрут - късия или дългия. Разбира се, ние ви препоръчваме да изберете втория.

И ето, че пътешествието започва! През нисък вход ще попаднете в голямо Преддверие, което достига 20м височина. Интересно е да знаете, че тук е открито селище, което датира от средния и късния палеолит от 50 000г пр.Хр. Останките включват жилища и огнища, както и различни оръдия на труда, направени от кости. В пещерата е открит и скелет на мечка, висок 3м. Част от находките може да разгледате в музея на Дряновския манастир.

В края на Преддверието таванът образува тунела "Арката". Южно от него ще видите как пещерната галерия добива форма на готически храм и образува Дъждовната зала. Спрете за миг, за да се полюбувате на Мечата пързалка и синтровото образувание Медузите. След това разходката ви продължава през централната зала, където ви очаква фигурата на Поп Харитон - един от героите на Априлското въстание. Следват го Самотният сталактон и Залата на езерата. Тук се намира и т.нар. Чистилище. То представлява тесен процеп, през който трябва да преминете в легнало положение. Според поверието, колкото по-лесно преминете през него, толкова по-малко са греховете ви.

След тесния коридор пред вас ще се разкрие живописният синтров водопад, наречен Тронът. Различно дебели сталактони, обагрени в жълти и снежнобели тонове, ще грабнат вниманието ви в следващата Конгресна зала. И ето, че достигаме до най-красивата - Приемната зала. Входът й е гордо охраняван от каменен орел с разперени криле. Това е мястото, където не една жена е сбъднала мечтата си за приказна сватба. Ако си падате романтици, може да се замислите над идеята.

Само на 50м от "Бачо Киро"може да посетите и водната пещера "Андъка". Интересен факт е, че във входната й зала е изградена пречиствателна станция, която до 1979г е снабдявала Дряново с питейна вода.

Времето неусетно ще си отлети, а на вас ще ви се прииска да разгледате и Дряновския манастир. Един от вариантите е да отседнете в хижа "Бачо Киро", която е на 300м от пещерата.
Прочети още
Сподели този обект:
Цени:

Къс маршрут (20-25 мин.) - възрастни: 8.00лв.

Къс маршрут (20 мин.) - деца, учащи и пенсионери: 5.00лв.

Къс маршрут (20 мин.) - семеен билет (двама възрастни с до 3 деца под 18 г.): 10.00лв.

Дълъг маршрут (60 мин.) - възрастни: 10.00лв.

Дълъг маршрут (60 мин.) - деца, учащи и пенсионери: 8.00лв.

Дълъг маршрут (60 мин.) - семеен билет (двама възрастни с до 2 деца под 18 г.): 25.00лв.

Деца до 7 г.: Безплатно

За снимане: 5.00лв.

*По дългия маршрут се минава само при група над 15 души; от 1 април до 31 октомври всеки ден в 14:00 ч. има тур и при по-малко хора.

Работно Време:

Ноември - март:
10:00 - 16:00 ч.
Април - октомври:
09:00 - 18:00 ч.

Телефон:
Още за обекта:
Виж карта

Коментари · 33

покажи по-стари коментари
Иван преди 8 години

Разрешено ли е снимането?

Димитър преди 8 години

Хареса ми има какво да се види

Rusi преди 9 години

преди 2 дни бяхме там...и билета е 3 лв не 1..поправете се

Даниела преди 10 години

Много е красиво!

Велин преди 10 години

Не препоръчвам кратката обиколка! В същност - не е обиколка, тъй като на връщане се минава по същия къс маршрут, по който се стига до края на "обиколката"!?! Прехода в двете посокитне ми отне 10-15мин., а не както е отбелязано пред входа на пещерата 25-30мин.

Iordan преди 11 години

невероятна е трябва да се види

Анелия преди 11 години

Много хубава забележителност.

Tanya преди 11 години

Интересна пещера. Има обиколка за ентусиасти и "кратка обиколка". Препоръчвам!

Коментирай 1000 символа

Активности наблизо

Оферти за забавления наблизо

Гледайте един от най-атрактивните и майсторски ансамбли в Грузия: Спектакъл на Държавен ансамбъл Мхедрули - на 4 Август, в Спортна зала "Орловец" - Габрово
Валидност на ваучера:
4 Август 2024 (Неделя)
Към офертата
Златните хитове на Райко Кирилов и Йорданка Варджийска - 20-годишен юбилей на дуета: Концерт на 6 Ноември, в Зала "Възраждане", Габрово
Валидност на ваучера:
6 Ноември 2024 (Сряда)
Към офертата
"С песен и стих в сърцата": част от Национално турне "Концерти с кауза" на 24 Септември, в Дом на културата "Емануил Манолов", Габрово
Валидност на ваучера:
24 Септември 2024 (Вторник)
Към офертата

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още