Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Рейтинг:
0.0
Места за нощувка наблизо
Места за хапване наблизо

Паметник на Септемврийското въстание - Мъглиж

Мъглиж
ясно небе 25°C
5 дневна прогноза
днес 17° / 26° 21 юни 16° / 27° 22 юни 17° / 27° 23 юни 17° / 28° 24 юни 17° / 27°
416м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 39
преглеждания за целия период 2029
Дата на публикуване 28.01.2016г.
Паметникът е посветен на избухването на първото антифашистко въстание през септември 1923 г. Предмет е на национален конкурс, спечелен от колектив с ръководител Георги Върлинков - скулптор, Стефан Попов и Рада Пенчева - архитекти, Стефан Гацев - художник консултант. Статуята е проектирана и изпълнена за първи път в Европа от специална лята неръждаема стомана.

Символичната фигура зове на въстание, понесла огъня на борбата. Издигната е на скалистото възвишение над града. На постамента е изписан стихът от поемата на Гео Милев "Септември" – "Мъглиж беше пръв" и датата на избухване на въстанието – 13 септември 1923 г. Фигурата с височина 15 метра е изпълнена в леярната на металургичния комбинат гр. Раднево. Паметникът е приет от Държавната комисия за монументално изкуство през 1984 г. и открит същата година.

Около паметника е разположен малък парк, от който се стига до града по стръмни стълби, като на всяка площадка има малка каменна пейка за почивка. Паркът като цяло не е поддържан, но е запазен. От мястото на самия паметник се открива красива гледка към центъра на град Мъглиж и околността.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:

Георги Върлинков

Виж карта

Коментари

Коментирай 500 символа
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо