Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Рейтинг:
5.0 / 1 оценка
Виж още събития
Места за нощувка наблизо

Паметник на Братя Евлоги и Христо Георгиеви - Карлово

Карлово
ясно небе 12°C
5 дневна прогноза
днес 2° / 13° 11 апр 4° / 11° 12 апр 1° / 9° 13 апр -1° / 10° 14 апр 3° / 14°
453м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 52
преглеждания за целия период 2648
Дата на публикуване 26.06.2015г.
На 5 октомври 2014г беше открит паметник на братята Евлоги и Христо Георгиеви в родния им град Карлово. За издигането му в центъра на града беше организирана дарителска кампания, в която се включиха хора от цяла България. Монументът е дело на скулптора Борис Борисов. Досега братята имаха само един паметник издигнат пред Софийския университет с техни средства.

Паметникът на най-големите дарители в историята на България се открива със закъснение от 105 години. Тогава е взето решение на общинския съвет на града да се почетат именитите братя.
Историята ги помни като в идни български общественици и благодетели, крупни търговци и банкери. Родени в Карлово, двамата получават първоначалното си образование в родния град.
Даренията на братята дават възможност след Освобождението да се построи Софийския университет, да има българска болница в Цариград, манастири и църкви. Въпреки че живеят в Румъния, те винаги са искали да видят свободна България.

Братята вземат дейно участие и в политическия живот на българската емиграция в Румъния. Те са сред основателите на "Добродетелната дружина", която набира български доброволци за участие в Кримската война, разгръщат мащабна дейност за развитието на българската просвета и култура и оказват подкрепа на редица български училища, читалища, книжовни начинания и отделни стипендианти.
Прочети още
Сподели този обект:
Добавено от:
Виж карта

Коментари

Коментирай 500 символа
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо