Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Рейтинг:
4.9 / 7 оценки
Участва в пътешествия
Места за нощувка наблизо
Места за хапване наблизо

Никополис ад Иструм

Североизточна България
слаб дъжд 24°C
5 дневна прогноза
днес 13° / 26° 17 юли 16° / 28° 18 юли 15° / 29° 19 юли 17° / 31° 20 юли 17° / 32°
преглеждания за последните 30 дни 149
преглеждания за целия период 4265
Дата на публикуване 12.07.2014г.
Руините на римския и ранновизантийски град Никополис ад Иструм се намират на около 20км северно от Велико Търново, по пътя за Русе,и на 3км югоизточно от село Никюп. Разположени са върху невисоко плато на брега на р. Росица. Градът е основан през ІІ век от римския император Марк Улпий Траян (98-117г) в чест на победата му над даките (106г). Именно затова е и наречен така – Никополис ад Иструм в превод означава Град на победата на Дунава.Градът е бил разположен на пресечната точка на две от важните пътища в Долна Мизия – от Одесос (днешна Варна) до западните римски провинции и от Нове (днешен Свищов) до Византион (днешен Истанбул). Градът е планиран по т.нар. "ортогонална система" - прави улици, ориентирани по посоките на света, които се пресичат под прав ъгъл.

Разкопките тук са установили, че градът първоначално е нямал крепостни стени. Те били построени по-късно, в края на IIв, след опустошително варварско нападение. Порта е имало на всяка една от крепостните стени, но главната порта била тази, разположена на запад – към столицата на империята Рим. Така се и наричала – Порта Романа. Градът е бил снабдяван с вода посредством водопроводи, най-дългият от които бил дълъг цели 27км.

Около централния площад – агората – са намерени останките на канонада, малък театър, обществени сгради и магазини. Имало е и обществена баня, открити са и останки от подово отопление в някои сгради. Предполага се, че е имало дори открита отопляема през зимата пътека за разходки. Градът е сякъл и собствени монети. Открити са близо 1000 вида бронзови монети с различни изображения от Никополис ад Иструм. Тук са живеели хора с различни религии, което обяснява и разнообразните погребения, открити в района. Некрополът на града бил разположен от двете страни на пътя към Нове и в западна посока. От него са запазени 121 могили.

Предполага се, че древният град е унищожен в началото на VII век при нападение на аварите. Останките му се проучват от началото на XX век. Разкопките са подновени през 2007 година. Днес руините са достъпни за туристически посещения.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Още за обекта:
Виж карта

Популярни оферти

Grabo.bg Цял ден ползване на открит басейн и SPA център, плюс коктейл или обяд - в Арбанаси
10 бр. 88:88:88 5 бр. 1 бр.
Валидност на ваучера:
от 2 Юли до 25 Юли 2019г.
Към офертата
Nastani.bg Хотел Winpalace - нощувка със закуска
1 нощувка 2 35лв/ден
Nastani.bg Хотел Рачев Резиденс - нощувка със закуска
1 нощувка 2 40лв/ден

Коментари · 5

Petya преди 3 години

Посетихме обекта преди около 4 месеца. Останахме изключително доволни и впечатлени, благодарение на едно младо момиче, което ни беше екскурзовод. Тя предаде образ и картина на всеки камък и на всяка пътечка, разказваше толкова увлекателно, че успях да се пренеса 2000 г назад. Препоръчвам много, но само при условие, че си наемете екскурзовод. В противен случай са само стари скучни камъни :)

bluewater преди 2 години

Затворено за посетители между 01.12.2017 и 20.03.2018

Златко преди 2 години

Благодаря за информацията , тъкмо бях решен отида , но ще изчакам. Разкопки ли се правят там в момента?

Tonkata преди 5 месеца

В момента е отворено за посещения. Мястото е лесно достъпно. Има паркинг пред главния вход. Почти навсякъде има поставени информационни табели. Лично аз съм доволенен от видяното. Препоръчвам го!

Стойчеви преди 3 месеца

02.04.2019г-посетихме Никополис ад Иструм-останахме очаровани!Препоръчвам посещението да е с екскурзовод.Там има-казва се Виктория-отлично подготвена ще ви потопи в древната атмосфера,ще ви разведе и обясни всичко и то изключително професионално и увлекателно.Пътят до там за идващите от В.Търново да е през с.Самоводене-с.Ресен-с.Никюп-има табели след с.Ресен.Другият-отбивката от В.Търново-Русе е кошмарен.

Коментирай 500 символа

Видео

Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още