Рейтинг:
3.0 / 3 оценки
Места за нощувка наблизо

Исторически музей - Бяла Този обект е част от официалните Топ 100 национални обекта

Бяла (Област Русе)
слаб дъжд 28°C
5 дневна прогноза
днес 16° / 30° 29 май 15° / 26° 30 май 15° / 25° 31 май 15° / 28° 01 юни 15° / 25°
преглеждания за последните 30 дни 113
преглеждания за целия период 5723
Популярност на обекта в различни класации #100
Дата на публикуване 01.09.2014г.
Добави снимки Опознай.bg разчита на потребителите си да помагнат да покажем със снимки или видео всички наши красиви забележителности. Изпратете ваши снимки за "Исторически музей - Бяла" за още по-богато съдържание.
Експозицията отразява събития, свързани с Освободителната руско-турска война от 1877-78г. Сградата, в която се помещава, е дело на български майстори и носи изцяло чертите на възрожденската ни архитектура.

Двуетажната сграда с 12 стаи е функционирала като турско жилище, в което в края на османското владичество е живял Мехмед бей, управител на Бяла. По време на руско-турската война в нея се е помещавала главната императорска квартира. Тук са живели руският император Александър II, военният министър Димитрий Милютин, граф Н. Игнатиев, художникът Павел Ковалевски, великият княз Ал. Александрович и други военни и граждански дейци. В тази къща са проведени два военни съвета, чийто решения имат решаващо значение за цялостния ход на войната. На един от тях присъства ген.Гурко заедно с бъдещия български княз Батенберг.

След освобождението сградата е ремонтирана и превърната в музей с каменна ограда в стил на средновековно укрепление. В обширния парк на къщата-музей се влиза през тежка стоманена врата, украсена с бойни брадвички, саби, щикове и дула на оръдия. В двора могат да се видят оригинални оръдия, а в изградения павилион имат 5 десетцевни картечници система "Нобел". Под навес са изложени: снаряди, зарядни ракли, заградни мини "Херц", част от понтонния мост, по който руските войски са преминали р. Дунав при Свищов. Моделите на катерите "Мина" и "Цесаревич", оригиналните шестови и буксирни мини , пушки, саби, пистолети, кавалерийски пики, седла, раници и униформи са изключително ценни.
Прочети още
Сподели този обект:
Работно Време:

Понеделник – неделя
9:00 - 12:00 ч.; 13:00 - 17:00 ч.

Телефон:
Още за обекта:
Адрес:
Бяла (Област Русе), ул. Цар Освободител 36
Виж карта

Коментари · 2

Мари преди 5 години

Дори и да е интерсен - не е отворен.
Цяла седмица правихме напразни опити да влезем.
Няма информация за работно време, дори табела на двата входа с катинари защо не работи в работното време, което е указано тук и при 100НТО. В общината твърдят, че обектът не бил към тях.
Хората от града също не знаят нищо (ту го отваряли ту го затваряли).

Георги преди 8 години

много история има там

Коментирай 1000 символа

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още