Започни дискусия за обекта
Рейтинг:
3.0 / 2 оценки

Исторически музей - Бяла

Бяла
слаб дъжд 18°C
5 дневна прогноза
днес 18° / 21° 20 юли 19° / 24° 21 юли 19° / 24° 22 юли 18° / 27° 23 юли 18° / 26°
49м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 82
преглеждания за целия период 2547
Популярност на обекта в различни класации #93
Експозицията отразява събития, свързани с Освободителната руско-турска война от 1877-78г. Сградата, в която се помещава, е дело на български майстори и носи изцяло чертите на възрожденската ни архитектура.

Двуетажната сграда с 12 стаи е функционирала като турско жилище, в което в края на османското владичество е живял Мехмед бей, управител на Бяла. По време на руско-турската война в нея се е помещавала главната императорска квартира. Тук са живели руският император Александър II, военният министър Димитрий Милютин, граф Н. Игнатиев, художникът Павел Ковалевски, великият княз Ал. Александрович и други военни и граждански дейци. В тази къща са проведени два военни съвета, чийто решения имат решаващо значение за цялостния ход на войната. На един от тях присъства ген.Гурко заедно с бъдещия български княз Батенберг.

След освобождението сградата е ремонтирана и превърната в музей с каменна ограда в стил на средновековно укрепление. В обширния парк на къщата-музей се влиза през тежка стоманена врата, украсена с бойни брадвички, саби, щикове и дула на оръдия. В двора могат да се видят оригинални оръдия, а в изградения павилион имат 5 десетцевни картечници система "Нобел". Под навес са изложени: снаряди, зарядни ракли, заградни мини "Херц", част от понтонния мост, по който руските войски са преминали р. Дунав при Свищов. Моделите на катерите "Мина" и "Цесаревич", оригиналните шестови и буксирни мини , пушки, саби, пистолети, кавалерийски пики, седла, раници и униформи са изключително ценни.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Работно Време:

Понеделник-Петък: 09:00-17:00ч
Събота: 09:00-13:00ч

Телефон:

081 772 466

Още за обекта:
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Коментари

Георги преди 4 години

много история има там

Мари преди 1 година

Дори и да е интерсен - не е отворен.
Цяла седмица правихме напразни опити да влезем.
Няма информация за работно време, дори табела на двата входа с катинари защо не работи в работното време, което е указано тук и при 100НТО. В общината твърдят, че обектът не бил към тях.
Хората от града също не знаят нищо (ту го отваряли ту го затваряли).

Коментирай 500 символа

Други обекти наблизо

Вижте още

Други подобни обекти в страната