5.0

Исторически музей - Бяла

Бяла
ясно небе 26°C
5 дневна прогноза
днес 15° / 26° 24 авг 10° / 23° 25 авг 9° / 26° 26 авг 9° / 27° 27 авг 13° / 28°
49м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 115
преглеждания за целия период 1699
Популярност на обекта в различни класации #83
Експозицията отразява събития, свързани с Освободителната руско-турска война от 1877-78г. Сградата, в която се помещава, е дело на български майстори и носи изцяло чертите на възрожденската ни архитектура.

Двуетажната сграда с 12 стаи е функционирала като турско жилище, в което в края на османското владичество е живял Мехмед бей, управител на Бяла. По време на руско-турската война в нея се е помещавала главната императорска квартира. Тук са живели руският император Александър II, военният министър Димитрий Милютин, граф Н. Игнатиев, художникът Павел Ковалевски, великият княз Ал. Александрович и други военни и граждански дейци. В тази къща са проведени два военни съвета, чийто решения имат решаващо значение за цялостния ход на войната. На един от тях присъства ген.Гурко заедно с бъдещия български княз Батенберг.

След освобождението сградата е ремонтирана и превърната в музей с каменна ограда в стил на средновековно укрепление. В обширния парк на къщата-музей се влиза през тежка стоманена врата, украсена с бойни брадвички, саби, щикове и дула на оръдия. В двора могат да се видят оригинални оръдия, а в изградения павилион имат 5 десетцевни картечници система "Нобел". Под навес са изложени: снаряди, зарядни ракли, заградни мини "Херц", част от понтонния мост, по който руските войски са преминали р. Дунав при Свищов. Моделите на катерите "Мина" и "Цесаревич", оригиналните шестови и буксирни мини , пушки, саби, пистолети, кавалерийски пики, седла, раници и униформи са изключително ценни.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Работно Време:

Понеделник-Петък: 09:00-17:00ч
Събота: 09:00-13:00ч

Телефон:

081 772 466

Още за обекта:
Научи повече » Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Коментари за Исторически музей - Бяла

Коментирай 500 символа

Други обекти наблизо

Вижте още

Други подобни обекти в страната