Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Рейтинг:
5.0 / 7 оценки
Виж още събития
Места за хапване наблизо

Морска градина - Варна

Варна
ниска облачност 9°C
5 дневна прогноза
днес 7° / 9° 22 мар 6° / 11° 23 мар 7° / 10° 24 мар 4° / 6° 25 мар 5° / 8°
преглеждания за последните 30 дни 1752
преглеждания за целия период 12446
Дата на публикуване 04.06.2015г.
След Освобождението, през 1881г кмета Михаил Колони пръв поставя въпроса за създаването на градска градина (зад Театъра) и съвременен приморски парк. Активността на М. Колони и съидейниците му бързо дала резултати - градината скоро стигнала 26 дка, засадени били първите 130 дръвчета, поправени били пътеките.

Завинаги Морската градина се свързва с името на Антон Новак. По молба на варненската община през 1894г, К. Шкорпил поканил във Варна паркостроителя, специализирал в дворците Шьонбурн и Белведере във Виена. Той се заел с ентусиазъм и в кратко време кланицата и сметището били преместени, брегът почистен, започнало и облагородяването на мястото зад дерето до гробищата. Огромна била работата по набавянето на подходящата дървесна растителност. С каруци били пренасяни ценни видове от Варненско, от Лонгоза и Странджа, от Средиземноморието и Цариград. Скоро Морската градина си спечелила славата на най-красивия парк на Балканите.

Морската градина е един от символите на град Варна. Разположила е своите красиви и прохладни алеи по цялата крайбрежна алея в града. Характерни за Морската градина са поддържаните прекрасни градински площи, тихите алеи, красивата многообразна естествена растителност и множеството културни паметници намиращи се на територията й. Внушителният централен вход на Морската градина оформен с колони е построен през 1939 година по проект на тогавашния главен архитект Георги Попов.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Още за обекта:
Виж карта

Популярни оферти

grabo.bg Изискано хапване в Морската градина! Салата и основно ястие, по избор
231 бр. 88:88:88
Валидност на ваучера:
от 19 Март до 7 Април 2019г.
Виж офертата
grabo.bg Салата и основно ястие с гарнитура, по избор
203 бр.
Валидност на ваучера:
от 18 Март до 6 Април 2019г.
Виж офертата
grabo.bg Хапване на корем! Ранчеро вечеря на бюфет-бар
199 бр. 88:88:88
Валидност на ваучера:
от 14 Март до 7 Април 2019г.
Виж офертата
Фестивали: Международен панаир на занаятите и изкуствата "Булгарика" - Варна дата на събитието: Чт, 1 Август 2019 - Ср, 21 Август 2019 Международният Панаир на занаятите и изкуствата "Булгарика" е най-голямото арт изложение в България. Провежда се всяка година от 1 до 21 Август в Морската градина на гр. Варна /между Морско казино и Сцена "Раковина". През 2019 г., Панаирът ще се проведе за 23-ри път. Съчетаващ в себе си традициите и съвремието в изкуството, Международният Панаир на занаятите и изкуствата е място за изява на едни от най-добрите автори в областта на изящното и приложно изкуство, художествените занаяти, музиката. Демонстрациите на авторските умения дават възможност на посетителите да наблюдават на живо създаването на уникални творби. За своята над 22 годишна история, Международният панаир на занаятите и изкуствата се превърна в едно от най-атрактивните и очаквани културни събития за Варна и нейните гости.
01 авг Фестивали: Международен панаир на занаятите и изкуствата "Булгарика" - Варна

Коментари · 1

Пенка преди 3 години

Не пропускам възможността като съм във Варна да посетя морската градина.

Коментирай 500 символа
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Други обекти наблизо

Вижте още

Други подобни обекти в страната