Три дни в Югозападна България
Продължителност: 3 дни Подходящо за: Пролет, Лято, Есен Добавено на: 29.08.2019 г.
Разкажи ни твоето пътешествие

Три дни в Югозападна България

Рейтинг:
3.0
Сподели това пътешествие:
Брой преглеждания:
218 бр.
Рейтинг:
3.0 / 1 оценка
Дата на добавяне:
29.08.2019г.
Увод от автора:
Препоръчвам ранно тръгване, тъй като има доста забележителности и места за разглеждане. Нашата екскурзия започна с ранно тръгване от гр.София. Първото място, което посетихме беше Самуиловата крепост. До края на деня успяхме да разгледаме и Рупите - едно удивително място, което всеки българин трябва да посети. Късно вечерта пристигнахме в Мелник - най-малкия български град. На следващия ден разгледахме гр. Мелник, след това Роженския манастир, който се намира наблизо, както и храма в с.Златолист. Късно вечерта пристигнахме в гр.Сандански. Последния ден разгледахме гр. Сандански.
Продължителност: 3 дни
Подходящо за сезон: Пролет Лято Есен
Етикети:
Планина Градски Култура Исторически За двойки За компания
Виж на картата
1 Самуиловата крепост
От автора:
Самуиловата крепост е един от най-големите символи на Първото българско царство. Намира се на десния бряг на река Струмешница, само на 5км северно от с. Ключ и на 4км от границата ни с Македония. Крепостта е част от мащабна укрепителна система, която се простира на повече от 8км по склоновете на планините Беласица и Огражден. Благодарение на отличното си разположение, тя се е използвала като команден военно-стратегически пункт. Днес руините й се намират в пределите на Национален парк-музей "Самуилова крепост", който ще ви разкаже за трагичните събитията по тези земи.

Крепостта е построена в периода 1009 - 1013г върху основите на тракийско и раннобългарско-славянско селище. Била е защитена от три сложни конструкции, направени от камъни, дървени греди и кал. Около нея били издълбани и два дълбоки рова, които не позволявали на никой да я достигне. А на най-високата част на хълма били изградени дървена наблюдателна и отбранителна кула, чиито основи напомнят за мащаба си.

За съжаление, Самуиловата крепост е свързана с една от най-големите трагедии в историята на българската държава. През 1014г византийският император Василий ІІ разгромява и пленява българската войска, предвождана от цар Самуил. Само царят и неговото обкръжение едва успели да се спасят. Според християнската доктрина, всички пленени християни трябвало да бъдат освобождавани след края на войната. Но византийският император потъпкал свещените канони и ослепил пленената 14-хилядна войска, като оставил на всеки сто души по един едноок водач. Заради своята нечувана жестокост, Василий II получил прозвището Българоубиец. Историята разказва, че когато цар Самуил видял скръбното шествие на осакатените си войници, сърцето му не издържало.

Днес в Национален парк-музей "Самуилова крепост" може да видите внушителния паметник-мемориал на цар Самуил и неговата войска, който се издига между руините на крепостта. Заслужава си да го посетите!
Планирано време: до 1 час
От Опознай.bg:
Виж в Google Maps
Възрастни - 2лв; учащи и пенсионери - 1лв; беседа - 10лв. Виж цените
Целогодишно: 9:00 - 16:30ч Виж работното време
умерен дъжд 13°C
5 дневна прогноза
днес 10° / 14° 14 ное 9° / 14° 15 ное 8° / 14° 16 ное 7° / 15° 17 ное 7° / 13°
От потребителите:
Рейтинг за Самуиловата крепост:
3.9 / 16 оценки
2 Местност Рупите
От автора:
Рупите е живописна местност, която е обвита в мистичен ореол. Тя е свързана с пророчицата Баба Ванга и носи на всеки посетител богат енергиен заряд. Разположена е по брега на река Струма, в източното подножие на вулканичния хълм Кожух, само на 10км от Петрич. В Рупите се намира построеният от Ванга храм "Св. Петка Българска", който е място за поклонение на хиляди нуждаещи се хора. В миналото на това място е изригнал вулкан и в следствие от него са се образували лечебни минерални извори с температура 75ºC. Съвсем наблизо са разположени и останките на един от най-големите антични градове Хераклея Синтика, съществувал от 4в пр. Хр. до 6в сл. Хр.

Всеки човек, посетил някога тази местност, я определя като малко кътче от рая. Изпълва те с усещане за величие и душевно спокойствие. Не случайно Баба Ванга казва: "Това място тук е много особено. Служи ми като акумулатор и от него аз черпя енергия и сила. Някога тук е горял страшен огън, а този хребет над нас крие една голяма тайна". Според пророчицата именно във вулканичното възвишение Кожух се крие ключът към разгадаване на древното ни минало.

Хиляди хора идват всяка година на това вълшебно място, за да се поклонят в храма "Св. Петка Българска". Той е изграден като галерия и в него може да видите нестандартните икони, рисувани от известния художник проф. Светлин Русев. Те изобразяват светци с реалистични образи, което не се нрави много на църковния канон. В двора на храма се намира и гробът на Баба Ванга, на който вярващите се молят за спасение. Недалеч от тук се намира и скромната къщичка на пророчицата, в която тя прекарва последните години от живота си.

Ако искате да се потопите изцяло в атмосферата, посетете Рупите на 15 август - Успение Богородично. Всяка година на тази дата се провежда празничен събор. Извиват се дълги кръшни хора под звуците на традиционна музика от Югозападнa България. Организират се и много спортни мероприятия, в които може да вземете участие. Най-популярните сред тях са футболът и народната борба. Освен всичко, ще може да си хапнете и вкусни лакомства, да купите подаръци за децата, и дори да си изберете някоя дрешка от голямото изложение на събора. Танци, игри и много веселие - какво ви трябва повече? Само транспорт, за да стигнете до Рупите!
Планирано време: до 1 час
От Опознай.bg:
Виж в Google Maps
От потребителите:
Рейтинг за Местност Рупите:
4.9 / 58 оценки
3 Храм-паметник "Св. Петка Българска" - Рупите
От автора:
Началото е поставено от Ванга с построяване на къщичката през 1970 г. и на храма "Св. Петка Българска" през 1994г. След смъртта на Пророчицата по идея и инициатива на Димитър Вълчев – почетен председател на фондация "Ванга", е създаден комплекс "Ванга" с площ 230 дка. Изграждането е осъществено за времето от 1997 до 2014г с труда на членовете на фондацията, с щедростта на дарители и поклонници, със съдействието и моралната подкрепа на кметовете на община Петрич – Андон Чопаков и Вельо Илиев, на техните екипи и на общинските съветници.

За реализирането на това дело сред дарителите се открояват Христо Ламбрев, Георги Цветанов, Румяна Цанева, Иван Колев, Кирил Борисов, Тодор Мицев, Мариана Харизанова, Людмила Ким, Антони Изгоренков, Живко Литов, Александър Василев, Владимир Стефанов, Живко Томов, Николай Влахов, Георги Атанасов, Владимир Божиков, Иван Чиликов, Запро Динев, Ванчо Спасов, Костадин Лялев, Димитър Захариев, Георги Зегвелиев, Георги Стамчев и др.

Знаковите места в комплекс "Ванга" са: къщичката на Ванга; Храмът с манастирската част към него; гробът на Ванга; паметникът на Ванга; документалната зала; мемориалният кръст, вграден в лавата на угасналия вулкан "Кожух"; паркът със зоните за отдих и медитация; чешмата с минерална вода; скулптурата "Белият гълъб"; термалните извори; любимите токачки на Ванга.

В комплекса има безплатен паркинг за автомобили и автобуси. Безплатно е и посещението, разглеждането и заснемането. До храма има магазинче, в което се продават книги за Ванга, DVD с филма на Тома Томов „Тъй рече Ванга“, икони и сувенири, свързани с Храма, Рупите и Ванга.
Планирано време: до 1 час
От Опознай.bg:
Виж в Google Maps
слаб дъжд 16°C
5 дневна прогноза
днес 13° / 16° 14 ное 9° / 13° 15 ное 8° / 14° 16 ное 8° / 14° 17 ное 9° / 15°
От потребителите:
Рейтинг за Храм-паметник "Св. Петка Българска" - Рупите:
5.0
4 Манастир "Света Богородица Спилеотиса" - Мелник
От автора:
Манастирът "Света Богородица Спилеотиса" е разположен върху малка тераса в източната част на възвишението Св. Никола, южно от град Мелник. Основан е от деспот Алексий Слав в началото на ХІІІ век. По-късно става метох на Ватопедския манастир в Атон (от втората половина на XIV век до началото на XXв). Разрушаван е 3 пъти и отново е възстановяван (средата на XIIIв, втората половина на XVIв и началото на XVIIIв). При земетресението през 1904г рухва напълно. В най-високата част на манастирския двор се е намирала Богородичната църква, за съжаление също унищожена от труса. Тази скромна църква според изследователи очевидци е притежавала великолепни стенописи. От средата на ХІХв започва да запада, като окончателно престава да функционира по време на Първата световна война. Сега е периодично действащ.

От манастира "Света Богородица Спилеотиса" е запазена възстановената през 40-те години на ХХв черква "Св. Спиридон". Построен е върху недостъпно място, представлява част от крепостта на деспот Слав и е бил самостоятелно укрепено ядро във второто ниво на отбранителната система. Останките показват, че манастирът е имал класическата канонична схема на средновековните манастири – монашески килии, заграждащи двора, трапезария, игуменарница, зала за гости, библиотека, защитна кула. В манастирския комплекс е имало две черкви – "Св. Богородица Спилеотиса" и "Св. Спиридон", както и гробничен параклис. В северната част е разкопано водохранилище. Сега е построен действащият параклис "Св. Зона", което прави манастира единствения в Мелник с възстановен в ново време параклис. Макар и в руини, манастирът се почита като свято място от жителите на Мелник и околностите му, а 31 август е храмовият празник на параклиса "Св. Зона" и празник на град Мелник.
Съвет:
Манастирът не е отворен постоянно. За да се посети, е необходимо предварително да се обърнете към Историческия музей на гр. Мелник.
Планирано време: от 1 до 2 часа
От Опознай.bg:
Виж в Google Maps
слаб дъжд 16°C
5 дневна прогноза
днес 13° / 16° 14 ное 9° / 13° 15 ное 8° / 14° 16 ное 8° / 14° 17 ное 8° / 15°
От потребителите:
Рейтинг за Манастир "Света Богородица Спилеотиса" - Мелник:
5.0 / 1 оценка
5 Кордопулова (Цинцарова) къща - Мелник
От автора:
Кордопуловата къща е построена през ХІХв от заможен търговец. Тя е една от най-монументалните възрожденски къщи в страната. В нея е уредена експозиция на мелнишка изба, издълбана във вид на тунел в скалата, с експонирани в нея огромни бъчви за съхраняване на мелнишко вино. Показана е нейната вътрешна архитектура с украси от стенописи, резби и стъклописи.

Работно Време:
ЛЯТНО (от 1 април до 30 септември) - 9:30 - 18:30 часа
ЗИМНО (от 1 октомври до 31 март) - 9:30 - 16.30 часа
Съвет:
В самата къща е доста хладно целогодишно - носете си връхна дреха.
Не забравяйте да опитате хубавото вино, което предлагат.
Планирано време: до 1 час
От Опознай.bg:
Виж в Google Maps
ЛЯТНО (от 1 април до 30 септември) - 9:30 - 18:30 часа ЗИМНО (от 1 октомври до 31 март) - 9:30 - 16.30 часа Виж работното време
слаб дъжд 16°C
5 дневна прогноза
днес 13° / 16° 14 ное 9° / 13° 15 ное 8° / 14° 16 ное 8° / 14° 17 ное 8° / 15°
От потребителите:
Рейтинг за Кордопулова (Цинцарова) къща - Мелник:
5.0 / 27 оценки
6 Средновековна църква "Св.Варвара" - Мелник
От автора:
Църквата "Света Варвара" е разположена в североизточната част на града, под Кордупуловата къща. Църквата не е датирана, но вероятно е изградена във времето на разцвета на Мелник в ХІІІ - ХІV век. Според предания е била семеен храм на Кордопулови.

При археологически разкопки през 2008 година на 60см дълбочина са били открити цветни парчета стенопис. Това потвърждава предположенията, че на мястото е имало по-древна черква. Била е голяма трикорабна, едноабсидна черква, от която днес са запазени единствено стените и апсидата при олтарното пространство. В олтарното пространство по-късно е направен отвор за палене на свещи. Там местните жители са поставили иконата на светицата, където най-вероятно е имало нейно изображение преди разрушаването на черквата. Заради добрата акустика днес на това място се устройват камерни концерти по различни поводи.
Планирано време: до 1 час
От Опознай.bg:
Виж в Google Maps
слаб дъжд 16°C
5 дневна прогноза
днес 13° / 16° 14 ное 9° / 13° 15 ное 8° / 14° 16 ное 8° / 14° 17 ное 8° / 15°
От потребителите:
Рейтинг за Средновековна църква "Св.Варвара" - Мелник:
5.0
7 Гробът на Яне Сандански - Рожен
От автора:
Яне Сандански е един от най-известните и обичани български революционери, деец на ВМРО и борец за освобождението на Македония. Роден е на 18 май 1872г в село Влахи, което се намира на западните склонове на Пирин планина. Революционерът е убит на 21 април 1915-та година.
Гробът му се намира над село Рожен, на около 500 метра от Роженския манастир. До гроба има църква, а на надгробната плоча е изписано: "Да живееш, значи да се бориш. Робът - за свобода, а свободният - за съвършенство" .
Планирано време: до 1 час
От Опознай.bg:
Виж в Google Maps
слаб дъжд 16°C
5 дневна прогноза
днес 13° / 16° 14 ное 9° / 13° 15 ное 8° / 14° 16 ное 8° / 14° 17 ное 8° / 15°
От потребителите:
Рейтинг за Гробът на Яне Сандански - Рожен:
5.0
8 Роженски манастир "Свето Рождество Богородично"
От автора:
Роженският манастир "Свето Рождество Богородично" е един от най-древните манастири по нашите земи. Той датира от 890г и е разположен южно от пиринското село Рожен, на 5км от град Мелник. Забележителната архитектура на манастира е увековечена в лентата на "Време разделно". В него се пази чудотворната икона "Св. Богородица Портаитиса" - едно от малкото копия със светено желязо. През XIV век тук е създадено уникалното произведение "Интерпретация на Йов", което е украсено със 117 ръчно изработени миниатюри. Днес то се съхранява в църквата "Гроба Господен" в Йерусалим.

За любителите на божественото питие - виното, разходката до Роженския манастир ще е повече от приятна. Както разбрахте, той се намира до град Мелник, който е известен с уникалното си вино, което отлежава в т.нар. Мелнишки пирамиди. Те представляват истинско чудо на природата, която ги е ваела от бял ронлив пясъчник в течение на хилядолетия. Такова питие не може да опитате никъде другаде по света.

Едно от местата, където може да се насладите на прочутото мелнишко вино, е Кордопуловата къща-музей в Мелник - тя е на повече от 250 години. Била е дом на една от най-заможните търговски фамилии в града. Избата на къщата е издълбана в скала и представлява 80-метров тунел със специална вентилация, който може да побере около 300 тона вино. Най-голямата бъчва тук е с вместимост 12 тона.

След краткото, но много приятно посещение в Мелник, продължаваме към царството на Роженския манастир. Той е само на 5км, които може да извървите и пеша. За целта има чудесна екопътека, която ще ви отведе точно пред старинните му порти.

Сгушен в зелената прегръдка на планината, манастирът ще ви очарова със своята величествена осанка. Той се състои от църква, монашеската трапезария, костницата, жилищни и селскостопанските сгради. Те са строени в различни исторически периоди и ще ви дадат представа за развитието на архитектурното творчество от 890г насам. В тях може да видим добре запазените стенописи, стъклописи и уникалните дърворезби на иконостасите. Интересно е, че през годините на турското владичество манастирът е бил духовен и книжовен център на цялата област.

Най-голямото богатство на манастира се пази в църквата. Това е чудотворната икона "Св. Богородица Портаитиса". Всяка година на 7 септември вярващи от цялата страна и чужбина принасят своите дарове пред иконата и пренощуват в храма за здраве. На 8 септември - Малка Богородица, е храмовият празник на манастира. Тогава се извършва литийно шествие с чудотворната икона и се прави манастирски курбан, който се раздава за здраве и дълголетие.

На около 500м от портите на манастира може да посетим и църквата "Св. Св. Кирил и Методий", в която се намира гробът на българския войвода Яне Сандански. На него са изписани паметните му слова: "Да живееш, значи да се бориш - робът за свобода, а свободният за съвършенство!"
Ако все още не ви се тръгва от това прекрасно място, може да пренощувате в една от стаите на манастира. А преди това, отскочете и до село Рожен, където в уютни механи ще ви нагостят хубаво с традиционни български специалитети и домашно мелнишко вино. Добър апетит и наздраве!
Планирано време: до 1 час
От Опознай.bg:
Виж в Google Maps
От потребителите:
Рейтинг за Роженски манастир "Свето Рождество Богородично":
4.7 / 24 оценки
9 Църква "Св. Георги" - Златолист
От автора:
Храмът е построен в 1857 година според релефен надпис и кръст на източната фасада и представлява едноапсидна трикорабна каменна псевдобазилика, дълбоко вкопана в земята. Апсидата е малка, на запад има притвор и женска църква. Покривът е двускатен с керемиди. Над централния кораб има поставен по-късно осмостенен купол. В югозападния ъгъл има дървена камбанария. Корабите в интериора са разделени от два реда по седем дървени колони. Стълбовете и капителите им са измазани и изписани, а полукръглите арки, които ги свързват също са изписани. Таваните са дъсчени, а подът е от каменни плочи. Църквата е обявена за паметник на културата.

В тази черква в началото на миналия век е живяла пророчицата Преподобна Стойна (1883-1933).Монахинята Стойна, родом от село Хазнатар, Серско, е била прочута лечителка, изцерявала е душевни и физически страдания. Наричали са я майка и пророчица, притежавала е пророческа сила, била е една необикновена жена. Сочена е като предшественичка на ясновидката Ванга. В женското отделение е запазена килията в която е живяла Преподобна Стойна. Днес стаичката е съхранена във вида, в който Пророчицата я е оставила. Вътре всеки посетител влиза бос и оставя по нещо от себе си за здраве. В двора на черквата е изграден мемориал при гроба на пророчицата, където всеки вярващ ѝ отдава почит.

Край църквата има 1300-годишен чинар. За старото дърво съществува поверие, че болките на всеки, който застане до короната му, изчезват. А този, който седне и се полюлее на люлката, завързана за клоните на вековното дърво, ще се радва на завидно здраве.
Съвет:
Може да се стигне директно по черен път, който е ремонтиран скоро, но е подходящ само за по-високи и проходими коли. Черния път се намира непосредствено до Роженския манастир.
Планирано време: до 1 час
От Опознай.bg:
Виж в Google Maps
силен дъжд 15°C
5 дневна прогноза
днес 11° / 15° 14 ное 9° / 14° 15 ное 8° / 14° 16 ное 8° / 15° 17 ное 7° / 14°
От потребителите:
Рейтинг за Църква "Св. Георги" - Златолист:
5.0 / 7 оценки
10 Парк "Свети Врач" - Сандански
От автора:
"Свети Врач" е градски парк в Сандански. Единственият с пясъчни алеи и един от най-големите по площ паркове в България, простира се на 344 декара площ на двата бряга на река Санданска Бистрица. Първите посадени фиданки са от бял и черен бор от войниците и командира на Втора армия генерал Георги Тодоров през 1916г. За справяне с проблема с комарите около река Санданска Бистрица, през 1919г са доставени от Италия 18 фиданки от кедър и софора. През 1981г градският парк получава името "Свети Врач". От 1991г е паметник на градинско-парковото изкуство. През 2005г на входа на парка е изграден паметник на ген. Георги Тодоров. Последното обновление на парка е извършено през 2013г.

Площта на парка е 344 декара. В него са засадени над 160 растителни вида, между които вековни чинари, обявени за природни забележителности. Срещат се растителни видове от Далчения изток – еукомия, софора, лагерстремия, сакура, криптомерия, магнолия, гинко; от Америка – гимнокладус, ликвидамбар, секвоя, декоративни кленове; от Средиземноморието – кипарис, кедър, нар, зокум, корков дъб, лавровишня, латексово дърво, албиция, пиния, лаврово дърво, смокиня. Около водните площи и скалните кътове са засадени вечнозелени храсти.

В парка са изградени изкуствено езеро, в което се срещат патици и лебеди, множество детски кътове, водно колело с диаметър 3,40м, множество чешми и фонтани. Фонтанът "Момче с рибка" е изграден през 1940г. През 1956г е открит плувен комплекс. Над река Санданска Бистрица са построени два въжени моста, които през нощта са осветени, първият от тях е изграден през 1959г. През 1961г е направен "Пиринеума" – макет на Пирин. На територията на парка се намира стадион "Спартак", на който играе футболен клуб "Вихрен", а през 1974г е построен летен театър, на който се провеждат концерти и фестивали – "Пирин фолк" и "Младостта на Балканите".
Планирано време: от 1 до 2 часа
От Опознай.bg:
Виж в Google Maps
силен дъжд 16°C
5 дневна прогноза
днес 12° / 17° 14 ное 8° / 13° 15 ное 8° / 14° 16 ное 8° / 14° 17 ное 8° / 15°
От потребителите:
Рейтинг за Парк "Свети Врач" - Сандански:
5.0 / 10 оценки
11 Епископска Базилика - Сандански
От автора:
Обект "Епископска базилика" е открит през 1989г от Владимир Петков при спасителни археологически разкопки. Освен базиликата се открити още Баптистерий (кръщелна), вътрешен двор (атриум) и сгради, свързани със църковния живот и ритуал през епохата на ранното християнство V – VІвек.

В центъра на комплекса се намира класическа трикорабна базилика, впечатляваща със своята монументалност, вътрешна архитектура и разкошни подови мозайки и стенописи. Базиликата е еднопсидна, с апсида вписана в правоъгълник, ориентирана в посока изток-запад. Сградата е градена от обли речни камъни с пояси от 3 до 5 реда тухли, представляващи късноримския начин на градеж, наречен "опус микстум", т.е. смесен строеж. Наосът (централното помещение на храма) е съставен от главен и два странични кораба, разделени по между си с колони, изпълнени в римо - коринтски стил. Стъпващите върху стилобат колони заедно с капитела и базата са достигали впечатляващата и днес височина от 5м, а страничните зидове на сградата са стигали до 11м.

Централното било на сградата е с височина до 15-16м. Вкопан в мраморната настилка остава откритият за първи път в античния град под днешния град Сандански "Амвон". На място е запазено първото стъпало, заедно с оловните спойки за парапетните колонки. В презвитериума отделен отделен от централния кораб с уникална канцелна преграда, с изобразени на нея сцени от Евангелието е имало мозайки в стил „опус сектиле”. От сградата, която е била и седалище на епископа е ставало и фактическото управление на града и прилежащия район по долината на Средна Струма.
Съвет:
През топлите месеци базиликата не работи от 14 до 16 часа, заради големите жеги.
Планирано време: до 1 час
От Опознай.bg:
Виж в Google Maps
силен дъжд 16°C
5 дневна прогноза
днес 12° / 17° 14 ное 8° / 13° 15 ное 8° / 14° 16 ное 8° / 14° 17 ное 8° / 15°
От потребителите:
Рейтинг за Епископска Базилика - Сандански:
5.0 / 1 оценка
12 Археологически музей - Сандански
Снимка: Археологически музей - Сандански Разгледай обекта
От автора:
Археологически музей гр. Сандански е създаден през 1936г. Музеят е специализиран по тематичен обхват и общински по териториален обхват на дейност и включва: Археологически музей Сандански и филиал: Музей за историята на гр. Мелник.

Днес музеят разполага с 400м² експозиционна площ, разположена на два етажа в три изложбени зали. На вторият етаж са разположени две зали представящи експонати от праисторията и античността. Първият етаж е разположен над основите на раннохристиянска базилика от V в. - базиликата на епископ Йоан.

В музея се намира уникална колекция от римска надгробна мраморна пластика (І-ІІІ в.) – най-голямата в България и характерна само за този регион. Събирана е в продължение на 80 г. от всички селища на общината. Истински шедьоври на античното изкуство са плочите на Юлий Максимум, на Асклепий, дарствената плоча на Флавиана Филократия и др. Колекцията се допълва от различни посветителни оброчни плочки – на Артемида, Афродита, Зевс, Тюхе, местното божество Теос Селенос и др. и статуи-реплики на известни копия на Афродита и Тюхе – гордост за всеки музей. Притежава колекция от мозайки от раннохристиянския период (ІV-VІ в.).

Оригинални елементи в експозицията са холограма на Спартак и добавена реалност, представяща църквите и мозайките в античния град под дн. Сандански, разположени на ключови места.

Музеят разполага и с помещение за работа с деца, както и с мултимедийна зала с капацитет 25 места.
Съвет:
Входни такси:
Учащи и пенсионери – 1 лв.
Възрастни – 3 лв.
Възрастни /група над 10 човека/ - 2 лв.
Семеен билет – 5 лв.
Планирано време: до 1 час
От Опознай.bg:
Виж в Google Maps
ул. Македония 55 Виж адреса
Всеки ден 09.00-12.00 13.00-18.00 Виж работното време
силен дъжд 16°C
5 дневна прогноза
днес 12° / 17° 14 ное 8° / 13° 15 ное 8° / 14° 16 ное 8° / 14° 17 ное 8° / 15°
От потребителите:
Рейтинг за Археологически музей - Сандански:
5.0

Коментари

Коментирай 500 символа