• Крепостна порта Пазар капия - Видин
  • GPS Координати: 43.99163000, 22.87716200
  • Отвори в Google Maps
Рейтинг:
0.0
Виж още събития
Места за нощувка наблизо
Места за хапване наблизо

Крепостна порта Пазар капия - Видин

Видин
предимно облачно -2°C
5 дневна прогноза
днес -7° / -2° 18 яну -5° / -1° 19 яну -4° / 3° 20 яну -1° / 6° 21 яну 0° / 5°
преглеждания за последните 30 дни 16
преглеждания за целия период 1714
Дата на публикуване 19.05.2015г.
Добави снимки Опознай.bg разчита на потребителите си да помагнат да покажем със снимки или видео всички наши красиви забележителности. Изпратете ваши снимки за "Крепостна порта Пазар капия - Видин" за още по-богато съдържание.
Крепост "Калето" имала пет порти (капии) — Аралък, Топ, Сарай, Телеграф и Сюргюн (първата и последната от които са зазидани). Крепостната стена откъм сушата се състой от земен вал, облицован от двете страни с камък и със запазени гнезда от сантрачите. Към нея прилежат четири капии– Стамбол, Пазар (Лонджа), Еничар (Боклук) и Флорентин и ров, широк 18м и дълбок 5–6м. В началото на XXв, когато започва пресушаването на блатата, част от рова е засипана, но остава от северната страна на града, в района от Еничар и Флорентин капия до Дунавския бряг.

В тази част е запазена изцяло и крепостната стена, която има бастионно начертание от седем 200 и 500 метрови фасове, съединени помежду си и с крайбрежната стена посредством осем бастиона. Портите са изградени от добре обработени камъни, като на места в тях са изсечени растителни и геометрични орнаменти. В стените им има по четири помещения (каземати), използвани за караула и боеприпаси. Двата отвора на подлезите им се затваряли с масивни двукрили врати. Пред всяка порта имало подвижен дървен мост. Само пред Стамбол капия той бил изграден от камък, защото тук ровът бил по широк, с форма на четвъртит басейн и служел за стоянка и зимуване на турската дунавска флотилия.

Днес от "Калето" са запазени само няколко крепостни врати.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Виж карта

Коментари

Коментирай 1000 символа

Активности наблизо

Препоръчано от
Decathlon logo

Видео

Докладвай
Видеото е добавено от: Ив на 29 септември 2017

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още