Рейтинг:
4.0 / 13 оценки
Участва в пътешествия
Места за нощувка наблизо

Крепост "Стенос"

Софийско
снеговалеж -3°C
5 дневна прогноза
26 яну -5° / -3° днес -4° / -1° 28 яну -6° / -1° 29 яну -7° / -1° 30 яну -8° / -1°
787м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 34
преглеждания за целия период 9990
Популярност на обекта в различни класации
Дата на публикуване 18.12.2014г.
Проходът е наречен така по името на римския император Траян, с когото се свързва съществувалата там крепост. Датата на първоначалното строителство на крепостта е неизвестна, като първите писмени сведения за нея са от 3 век. Крепостта е известна също и като "Щипон".
В античността проходът носи името "Суки" (на латински: Succi), а непосредствено до него е изградено укрепление и пътна станция на име "Соней".

Името "Траянови врата" е използвано за пръв път от историка Антоний Бонфиний (1427-1502) във връзка с похода на Владислав Варненчик, който преминава с войските си прохода през 1443г. По време на турското робство проходът е наричан и с турското име "Капъджик дервент" (от турски: (kapı, капия, врата и dervent, проход), както и "Маркова капия". Огромната арка на римската порта, висока около 18 метра, била запазена до 19 век.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Още за обекта:
Виж карта

Коментари · 4

Антон преди 6 месеца

Не си заслушана пътуването по разбит път за десет минутна разхотка срещу 4 лева на човек. Недружелюбни и мързеливи служители.

Lyubo преди 2 години

Посетихме това място ,но не бяхме очаровани,имаше такса и се разглежда за десетина минути. Не бих повторил и не бих препоръчал.

Деница преди 4 години

Крепостта е възстановена по европейски проект. Малка е, бързо се разглежда, но въпреки това ми хареса. Постарали са се да има плакати за разглеждане, направен е макет. Единственото, което не ми хареса е касиерката и екскурзовода, които са свръх ангажирани да си ровят в телефоните и с мъка отронват две думи, ние заддохме четири въпроса, за да разберем колко да си платин. Иначе мястото е красиво, има пейчици, можете да се разходите и да бъде един много приятен следобед.Внимавайте с пътя до там, те

veneta преди 8 години

Интересно място да се види , но комбинирайте с пикник , защото бързо се разглежда

Коментирай 1000 символа

Видео

Докладвай
Видеото е добавено от: Иван Стоименов на 14 април 2021
Докладвай
Видеото е добавено от: Кирил Желев-Чиро на 23 май 2017

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още