Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Рейтинг:
0.0

Късносредновековна църква "Св. Богородица" от ХІVв - Осиковица

Стара Планина
умерен дъжд 28°C
5 дневна прогноза
днес 18° / 28° 17 юни 15° / 25° 18 юни 15° / 25° 19 юни 15° / 25° 20 юни 16° / 25°
1005м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 18
преглеждания за целия период 1125
Дата на публикуване 15.12.2014г.
Църквата се намира на равна тераса, в подножието на връх Острома на около 6км северозападно от с. Осиковица. Останките от църквата "Св. Богородица" при с. Осиковица са част от манастирски комплекс. В план църквата представлява еднокорабна едноапсидна сграда без притвор, с размери 9,70/5,80м. Стените са масивни с дебелина до 0,90м, изградени с дялани и ломени камъни споени с бял хоросан. Основите са вкопани на определена дълбочина от нивото на стария терен. Тя е само с един вход от запад. За праг е поставен голям полукръгъл мелничен камък.

Престолната маса (светата трапеза), която е стояла в основата на апсидата е направена от масивен каменен блок. По форма тя много напомня на късноантичните надгробни ари от римската епоха. Апсидата на църквата е оформена като полукръгла дъга. В средата на апсидата има отвор за прозорец. В североизточния ъгъл, в основата на апсидата, е оформена малка ниша (протезис). До нея, на северната стена, е изграден прозорец. В югозападния ъгъл на наоса, на западната стена, е изградена втора ниша, чиято функция не е достатъчно изяснена. Възможно е там да са съхранявани съдовете и пособията, необходими при извършването на свето кръщение. Подът на църквата е настлан с големи плочести камъни, подредени плътно един до друг. Върху него се открива голямо количество фрагменти нападали стенописи, а също така и две монети – едната е османска сребърна монета, сечена през (1778–1779).

За допълнително укрепване на стените на църквата във височина са използвани вградени в зида дървени талпи. Стените на църквата отвътре, а вероятно и на някои места отвън, са били украсени с изящна стенописна украса, като е използвана смесена техника "ал фреско" и рисуване с “яйчена темпера”. Добре запазилият се до днес колоритен интензитет говори за изключително добрите познания и прецизно спазване на технологичните изисквания от зографа. Храмът се датира в ХІVв. Църквата е изградена върху руините на по-ранна сграда от ІVв пр. н.е. Потвърждение за това е открития олтар с кръгла форма (наподобява погача) с жълторозов цвят. Моделиран е на принципа на изпълнение на ритуален хляб – "на грудки и ленти", месени и прилепвани една към друга При външния югозападен ъгъл на църквата, се откриват следи от вероятен баптистерий, който също е бил богато изписан със стенописи.

Резултатите от археологическите разкопки на архитектурните останки в местността "Манастирски ливади" показват съществуването на два строителни периода. Първият се отнася към трако-римската епоха, а вторият се свързва с времето на Второто българско царство, когато тук е била издигната малка по размери, но масивна като градеж и богато стенописана църква. Подробна информация за обекта, както и материалите открити по време на разкопките са експонирани и може да се видят в Исторически музей-Правец.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Виж карта

Популярни оферти

Nastani.bg Хотел СПА "Еверест" - нощувка със закуска
1 нощувка 2 30лв/ден
Grabo.bg До края на Юли край Етрополе! 2, 3 или 5 нощувки със закуски, обеди и вечери - с. Лопян
6 бр. 2-5 нощувки 37лв/ден
Валидност на ваучера:
от 5 Юни до 31 Юли 2019г.
Към офертата

Коментари

Коментирай 500 символа
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още