Рейтинг:
4.5 / 8 оценки
Места за нощувка наблизо
Места за хапване наблизо

Резерват "Камчия"

Северно черноморие
предимно ясно 27°C
5 дневна прогноза
днес 19° / 27° 26 сеп 18° / 26° 27 сеп 18° / 26° 28 сеп 16° / 25° 29 сеп 17° / 25°
преглеждания за последните 30 дни 55
преглеждания за целия период 14749
Популярност на обекта в различни класации
Дата на публикуване 12.07.2014г.
Резерватът "Камчия" обхваща долното поречие на река Камчия, землищата на общините Аврен и Долни чифлик. Резерватът се намира на около 25км южно от Варна, в близост до курортите "Камчия" и "Шкорпиловци". "Камчия" е обявен за резерват с Постановление №14289 от 29.06.1951г на Министерството на горите. Заради важното си природозащитно и екологично значение през 1977г е включен в световната мрежа от биосферни резервати като част от програмата "Човек и биосфера" на ЮНЕСКО за опазване на най-представителнитеекосистеми на планетата. Особено ценни за резервата са лонгозните гори по долното течение на река Камчия.

Климатът в резервата е умереноконтинентален, средната януарска температура е 1,2С, а средната юлска е 23С. Заради близостта до морето средната влажност на въздуха е висока - около 75-80%. Най-характерно за лонгозната гора са периодичните заливания, които са свързани с промените в нивото на река Камчия. За да бъде опазен последният оцелял масив от тази екосистема, през 1951г е обявен природен резерват “Камчия”. След разширението си през 1980г, резерватът обхваща 842,1 ха заливни гори при устието на реката.

В горите и блатата на резерват "Камчия" се срещат 245 вида висши растения. Лонгозните гори са единственото находище на българския ендемит грудеста горва (Cardamine tuberoza). Река Камчия е обитавана от 39 вида риби, като основно преобладаващи са представителите на семейство Шаранови. Сред земноводните, които посетителите на резервата могат да срещнат, са обикновена блатна костенурка (Emys orbicularis), шипоопашатата (Testudo hermanni) и шипобедрената сухоземна костенурка (Testudo graeca). В района са установени 258 вида птици, което представлява около 66% от видовото многообразие в България. В резерват "Камчия" се размножават няколко редки за България и Европа птици, като черния щъркел (Ciconia nigra), малкия креслив орел (Aquila pomarina), сокол орко (Falco subbuteo) и други. Оттук минава и миграционният път Via Pontica.

Разходка с лодка по река Камчия е атракция, която предлага разходка сред красивата природа на резерват "Камчия". Разходката започва от пристана на реката, по течението и и продължава по цялата й дължина.Продължителността на атракцията е 30 минути и се осъществява целогодишно, когато има подходящи метеорологични условия.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Телефон:
Още за обекта:
Виж карта

Коментари · 4

явор преди 6 години

Приятно местенце за еднодневна почивка. Разходка с лодка, която трае 30 мин. Има планетариум и музей в частното училище, но се допускат само с горганизирана група.

Цветина преди 8 години

Природа и разходка с лодка...хармония!

Christine преди 8 години

Там където има вода и гора, спокойствието винаги е пълно! Прекарах един прекрасен следобед на брега на реката с няколко вкусни пържолки и нещо за пийване. И докато ние безгрижно си стояхме на брега, хора се разхождаха с лодки по реката, природата около нас беше едновременно пълна с живот и вдъхваща най-голямото спокойствие.

Ива преди 8 години

Тук лъха на спокойствие и свежест. Всяка година идвам тук за ден и мястото е сякаш неподвластно на времето. Гъстият лонгоз е непроходим и сякаш гледаш изложба на растителни цветове и форми. От лодките, предназначени за разходка по реката може да се видят блатни костенурки, водни змии и патици. Блатата също са пълни с живот. Край реката има малки рибарски селища с вилички. Недалеч е и дългата пясъчна ивица, зад която растат морски борове с огромни шишарки.

Коментирай 1000 символа

Активности наблизо

Оферти за хапване наблизо

Вкусно хапване сред природата! Сафрид и пържени картофи
49 бр. 51 бр. 1 бр. 20 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
от 23 Септември до 30 Септември 2023г.
Към офертата

Оферти за забавления наблизо

Подари висока доза адреналин! Бънджи скок от Аспаруховия мост във Варна
167 бр. 169 бр. 19 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
от 6 Декември до 30 Септември 2023г.
Към офертата

Видео

Докладвай
Видеото е добавено от: Кирил Желев-Чиро на 17 февруари 2021

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още