Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Започни дискусия за обекта
Рейтинг:
4.8 / 88 оценки
Виж още събития
Участва в пътешествия

Класации

Ягодинска пещера Този обект е част от официалните Топ 100 национални обекта

Проучванията на пещерата започват през 1963 от спелеоклуб Чепеларе с ръководител Димитър Райчев, като първоначално са проучени 8500 метра, а през 1982-1986 се извършва повторно картографиране на пещерата и се откриват нови галерии и участъци като дължината й достига 10500 метра, а възрастта й е 275000 години. На 4 метра след естествения вход на пещерата (първо ниво) е открито Енеолитно жилище - местен керамичен център, единствено в Европа запазено в естествения си вид. Открити са находки на керамични съдове, оръдия на труда, овъглено жито, керамична пещ, хромели (ръчни мелници). Останките датират от каменно-медната епоха (IV-то хилядолетие пр. Хр.). Тази част от пещерата може да се разгледа за време от 20 минути, с беседа и отделна такса.

Ягодинската пещера е едно от чудесата на България. Част е от неповторимия карстов комплекс Буйновското ждрело и е само на 3км от село Ягодина в Родопите. Дъхът ви ще спре при вида на уникалните причудливи образувания във формата на Богородица и Младенеца, Дядо Коледа, Снежанка и седемте джуджета и дори Пижо и Пенда. Те са се формирали в продължение на милиони години и сега ще ви се разкрият в целия си блясък и величие.

Бъдете готови да изживеете една красива зимна приказка! Без значение кой сезон е, в пещерата действието се развива при 6ºС. Още от прага й пред вас ще се разкрие дълга 1250м пътека, която се извива между ефектно осветеното й подземно царство. С всяка крачка ще навлизате сякаш в друга вселена, в която може да докоснете с ръка безброй невероятни скални образувания: пещерни перли, "леопардови кожи”, царевичните сталактити и синтрови езера. Едно от тях е Езерото на късмета, в което традиционно се хвърлят монети, за да може късметът винаги да е с вас.

В самото начало на пещерата ще посетите впечатляващата Новогодишна зала. В нея има украсена коледна елха, около която местният пещерен клуб посреща всяка Нова година. Интересно е, че тя се използва и като ритуална зала. Тук са се състояли над 100 бракосъчетания. Кой знае, може и вие да минете под венчило на това тайнствено и магнетично място!

По средата на пещерата ще се срещнете и със Стената на греха. По традиция, върху нея се лепят монети. Така ще може да проверите доколко сте праведни. Ако успеете да задържите вашата монета отвесно - значи, че на съвестта ви не тежат грехове.

Истинско адреналиново изживяване ще се окаже скалното катерене със специална екипировка до втория и третия етаж на пещерата. Тук са открити следи от древни енеолитни жилища (14-13 хил. пр.н.е.). Тях може да разгледате на около 300м от изкуствения изход на пещерата.

Очакват ви безброй емоции! Само трябва да ги грабнете - с едно пътуване до Ягодинската пещера!
Прочети още
Сподели този обект:
Работно Време:

Пещерата работи целогодишно. Влиза се на всеки кръгъл час с екскурзовод. Първото влизане е в 09:00, а последното - в 16:15. Обедна почивка от 12:00 до 13:00 се ползва по преценка на уредника.

Още за обекта:
Виж карта

Коментари

покажи по-стари коментари
Димитър преди 1 година

Красива пещера с интересни образувания.

Lyubomir преди 1 година

Много красива пещера! Жадължитено трябва да се посети! :)

Милена преди 1 година

Пещерата е чудесна! Дано имате късмет да я посетите с възпитана по-малобройна група!

Делян преди 1 година

Не чак толкова богата на Пещерни образования пещера , но изключително дълга. Вървиш 45 минути на 200м под земята и се наслаждаваш на уникални пещерни образования като перли, сталагмити под формара на листо, сталагтони и скали като леопардова кожа . Посетете я, уникална е.

спиридон преди 1 година

Посетих пещерата преди 11 години-посетих я и преди месец.Все така красива и впечтляваща.За съжаление перлите почти не са останали.Иначе вътре е 6-7 градуса-носете си яке.Снимките са забранени (по много глупави причини),но пък срещу 2.50лв. може да си закупите диск с 200 снимки.Срещу входната такса получавате гид,чиято беседа е пълна с глуповати,но с претенции за остроумни забележки.Ужасно комерслиализирана.Добре,че все пак природата се реваншира и ви предоставя прекрасни гледки-вътре и вън.

Станислав преди 1 година

Красива е,само дето не ни позволиха да снимаме вътре.Иначе мястото и пътя до пещерата са уникални.

Валентина преди 10 месеца

Страхотно място, красива Родопа планина! В Ягодинската пещера се омъжих. И имам прекрасни спомени - ще се връщам всеки път там с усмивка!

Ганка преди 6 месеца

Много красива и дълга пещера. За жалост бяхме много голяма група и не успявахме да чуем добре екскурзовода.

Красимир преди 3 месеца

За мен лично тази е много прехвалена пещера.Влизал съм в още 4 други от известните пешери и тази ми беше най скучна.

Фиф преди 2 месеца

Много красиво място. Препоръчвам бавната разходка. Цената е 8лв за възрастни и 4лв за деца, за студенти и пенсионери 5лв.

Коментирай 500 символа

Видео

Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Вижте още

Други подобни обекти в страната

Текущи промоции наоколо