Широка лъка - Дяволското гърло - Ягодинска пещера
Продължителност: 2 дни Подходящо за: Пролет, Лято, Есен, Зима Добавено на: 21.09.2017 г.
Разкажи ни твоето пътешествие

Широка лъка - Дяволското гърло - Ягодинска пещера

Рейтинг:
5.0 / 3 оценки
Сподели това пътешествие:
Брой преглеждания:
13376 бр.
Рейтинг:
5.0 / 6 оценки
Дата на добавяне:
21.09.2017г.
Увод от автора:
Три всеизвестни туристически дестинации. Широка лъка е малко селце сгушено в Родопа планина. Заобиколено от живописна природа и чист въздух. Впечатляваща архитектура оставяща те без дъх. Запазило автентичният дух.
Продължителност: 2 дни
Подходящо за сезон: Пролет Лято Есен Зима
Етикети:
Планина За двойки За деца За компания За сам човек За уикенда Гастрономия
Виж на картата
Разгледай галерия
1 Село Широка лъка
От автора:
Намира се близо до Пампорово, който е един от най-известните български зимни курорти. Ако желаете може също да го посетите. Аз лично, не обичам изкуствената красота. Обичам на се отдам на почивка сред природата и естетиката на автентичното.
Широка лъка е прекрасно малко селце съхранило българския дух. Моята разходка за уикенда започна именно от тук. Спряхме, разходихме се, хапнахме и продължихме. За краткото време прекарано тук, душата ми се изпълни с толкова много красота събрана на едно място. На където и да погледнеш, те пленява автентичната атмосфера на това място. Със сигурност бихте могли да чуете и звука на родопската гайда да се носи наоколо.
Съвет:
Пътят минава през самия център на селото.
Планирано време: от 2 до 4 часа
От Опознай.bg:
Виж в Google Maps
От потребителите:
Рейтинг за Село Широка лъка:
4.7 / 29 оценки
2 Владиковата къща - Широка лъка
От автора:
Намира се още в началото на селото. В нея е роден Екзарх Стефан I. Третия български екзарх след Антим и Йосиф. Първият признат екзарх от Вселенското Православие. На центъра на селото ще намерите и негов паметник, построен с дарения от евреи, на които той е помогнал. Срещу къщата е живописното мостче, което е идеално за снимки на фона на елховата гора.
Съвет:
Оставете колата и се разходете. Няма да ви отнеме много време да разгледате селото. Ако желаете, може и да пренощувате.
Планирано време: до 1 час
От Опознай.bg:
Виж в Google Maps
умерен дъжд 10°C
5 дневна прогноза
днес 2° / 11° 02 апр 0° / 10° 03 апр 0° / 3° 04 апр -2° / 2° 05 апр -4° / 0°
От потребителите:
3 Калайджиевата къща - Широка лъка
От автора:
Намира се в самия център на селото. От там може да закупите автентични български завивки, носии или чанове и различни сувенири. Да похапнете традиционни родопски специалитети под звуците на родопска гайда и обслужени от служители облечени с български носии. Да се почувствате горди, че сте българи. Едно село запазило родните традиции и обичаите. Тук всеки посетител ще се потопи в магията на отминалите времена. Едно малко село, а показващо толкова много на света.
Съвет:
Разходката из това райско кътче ми се отрази зареждащо. Тук хората не са забравили традициите си. Прекрасно място.
Планирано време: до 1 час
От Опознай.bg:
Виж в Google Maps
умерен дъжд 10°C
5 дневна прогноза
днес 2° / 11° 02 апр 0° / 10° 03 апр 0° / 3° 04 апр -2° / 2° 05 апр -4° / 0°
От потребителите:
Рейтинг за Калайджиевата къща - Широка лъка:
5.0 / 2 оценки
4 Буйновско ждрело
От автора:
Най-дългото ждрело в България - 7 километра. По пътя за Ягодинската пещера ще минете през него. Определено спира дъха с красивите си пейзажи и надвисналите скали. Въодушевена от предстоящото ми посещение в Ягодинската пещера, бях пленена от природата наоколо. Пътят не се усеща, чудех се на къде първо да погледна, на всякъде срещах красота и не исках нищо да изпускам.
Съвет:
Карайте с повишено внимание пътят става еднолентов с двупосочно движение.
Планирано време: до 1 час
От Опознай.bg:
Виж в Google Maps
От потребителите:
Рейтинг за Буйновско ждрело:
5.0 / 33 оценки
5 Ягодинска пещера
От автора:
Това е най-дългата пещера в България. Обиколката е около час. Влиза се на кръгъл час с екскурзовод. На входа на пещерата разказват историята на обекта, а вътре запознават посетителите с образованията. Пещерата е богата на образования въпреки, че е сравнително млада. През 1100-метровия маршрут могат да се видят разнообразни образувания от рода на сталактити и сталакмити. По-интересното обаче в тази пещера е, че се наблюдават и такива образувания, които не се срещат в други благоустроени пещери. Такива са леопардовата кожа и перлите.
Съвет:
Облечете се добре - вътре е студено и много влажно.
Планирано време: от 1 до 2 часа
От Опознай.bg:
Виж в Google Maps
Зимен сезон (01.11 до 30.04.) – от 10:00 до 16:15 ч. Летен сез0н (от 01.05 до 31.10.) – от 9:00 до 16:15 ч. Зимен период – необходим минимум посетители за едно влизане – 6 възрастни с включена беседа Летен период – необходим минимум посетители за едно влизане Виж работното време
интензивен дъжд 13°C
5 дневна прогноза
днес 4° / 13° 02 апр 2° / 13° 03 апр 3° / 6° 04 апр 1° / 6° 05 апр -1° / 4°
От потребителите:
Рейтинг за Ягодинска пещера:
4.8 / 92 оценки
6 Триградско ждрело
От автора:
По пътя за пещерата Дяволското гърло, неизменно ще минете по тесния еднолентов път заобиколен от скали, дълбани хилядолетия от реката. Красотата е неземна. Останах запленена от пейзажите наоколо и въпреки опасните завои по пътя, дъхът ми спираше пред чудесата на природата.
Съвет:
Карайте с повишено внимание и много бавно.
Планирано време: до 1 час
От Опознай.bg:
Виж в Google Maps
От потребителите:
Рейтинг за Триградско ждрело:
5.0 / 61 оценки
7 Пещера "Дяволското гърло"
От автора:
Колкото страховита, толкова пленяваща с мистериозността си. Още едно от чудесата на природата в този регион. Не е богата на образования, но пък затова е богата на история. Впечатляваща, грандиозна и умопомрачаваща. Още в началото ме побиха тръпки, но след екскурзоводското въведение на входа, любопитството ми ме подкани да вляза. Естествения отвор на пещерата, откъдето идва името й, фактически се явява изхода й в момента. До него ви очакват 288 бетонни стъпала нагоре и само нагоре. Подземния водопад, бучащата зала с впечатляващи размери и реката минаваща през пещерата, допълват запомнящата се картината.
Съвет:
Хладно е вътре, но изкачвайки стълбите определено се сгряваш.
Планирано време: до 1 час
От Опознай.bg:
Виж в Google Maps
Лятно работно време (май - септември) – 10.00 - 17.00 ч. Зимно работно време (октомври – април) – 10.00 - 16.00 ч. Виж работното време
интензивен дъжд 10°C
5 дневна прогноза
днес 1° / 10° 02 апр -1° / 9° 03 апр 0° / 2° 04 апр -3° / 2° 05 апр -4° / 0°
От потребителите:
Рейтинг за Пещера "Дяволското гърло":
4.8 / 87 оценки
Заключение от автора:
Едно невероятно уикенд пътуване сред неповторими природни красоти. Прекрасни дестинации, които отново бих посетила, защото винаги има какво да видиш и никога не можеш да им се наситиш.

Коментари · 3

petq преди 6 години

Благодаря :) наистина беше невероятно. А дяволското гърло наистина не е подходяща за много малки деца има много стълби доста стръмни

Станислав преди 6 години

Невероятно пътешествие сте направили.Знам го от опит.Бил съм на всички места,които сте изброили,два пъти в Широка лъка,два пъти на Триградското ждрело,но Дяволското гърло го оставихме за догодина,живот и здраве.Нека малкия дапорасне още малко.

Коментирай 1000 символа