Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Рейтинг:
0.0
Места за нощувка наблизо

Горноврабченски манастир "Свето Възнесение Господне" - Горна Врабча

Софийско
слаб дъжд 18°C
5 дневна прогноза
днес 10° / 19° 17 юли 9° / 20° 18 юли 9° / 21° 19 юли 11° / 22° 20 юли 13° / 23°
795м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 28
преглеждания за целия период 1214
Дата на публикуване 18.09.2014г.
Горноврабченският манастир "Свето Възнесение Господне" (Св. Спас) е скътан сред една от западните гънки на планина Рудини, отстои на около 2км южно от условния център с. Горна Врабча и на около 6км южно от с. Елов дол, до него води добър черен път.

За сега няма сведения, по кое време, първоначално е възникнал манастирът. Според местните предания той е основан през XIV-XVIв. Предполага се, че тукашната обител е наследник на описания в турските данъчни документи на Кюстендилски санджак от XVIв манастир "Св. Никола" към с. Вранче (вероятно днешното село Долна Врабча). В съкратения тимарски опис от 1519г манастирът е отбелязан под името "Бистрирца". В обширния регистър от 1570-1573г се среща под името "Св. Никола", като самостоятелна данъчна единица в "тимара на Дервиш".

Манастирският комплекс се състои от църква, жилищна и стопанска сграда и магерница. Манастирският храм представлява еднокорабна, едноапсидна сграда с по една конха на северната и южната стена и с малък купол, лежащ на тесен шестстенен барабан, издигнат в западната част на покрива. Камбанарията е отделена от църквата, намира се на около 15м северно от нея. В началото на XXIв на манастира е извършен цялостен ремонт, така че днес е в много добро състояние.

Понастоящем обителта е периодично действаща, служба в храма се извършва само на големите християнски праници. На храмовия праник - "Възнесение Господне" (Спасовден) тук се събират жителите на цялото село и техните наследници, както и хора от околните села.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Виж карта

Коментари

Коментирай 500 символа
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо