• Манастир "Свети Йоан Богослов" - Банище
  • GPS Координати: 42.72082200, 22.72059600
  • Отвори в Google Maps
Рейтинг:
0.0

Манастир "Свети Йоан Богослов" - Банище

Софийско
слаб дъжд 24°C
5 дневна прогноза
днес 14° / 24° 12 авг 14° / 24° 13 авг 14° / 24° 14 авг 13° / 25° 15 авг 14° / 26°
929м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 14
преглеждания за целия период 1350
Дата на публикуване 23.09.2014г.
Добави снимки Опознай.bg разчита на потребителите си да помагнат да покажем със снимки или видео всички наши красиви забележителности. Изпратете ваши снимки за "Манастир "Свети Йоан Богослов" - Банище" за още по-богато съдържание.
Манастирът "Свети Йоан Богослов" се намира в западния край на село Банище. Точно кога е създаден манастира не се знае, но по време на Второто българско царство тук е имало голям и богат манастир. Синурът му обхващал обширна територия, в него са влизали днешните села Банище и Ръждавец. Манастир е притежавал земя с огромна площ от незапомнени времена, произвеждал е зърнени храни, лозя, овощарство, пчеларство и особено много едър и дребен доби­тък.

При нашествието на турците към края на 14-ти век, не подминава разрушението и на манастира, основно разрушен и ограбен. Не пощадяват нито иконите му, нито зографските стенописи, всичко е сринато със земята. А монасите които се съпротивлявали били най-зверски избити в местността "Калугерица" поради което е останало и името на местото "Калуджерица". Земята (синора) присвоили за турска държавна земя, оставили живи само пастирите на добитъка, и то с цел да го отглеждат. Дълго време след опустошаването на манастира върху основите на опожарената манастирска църква била издигната паянтова (1715г), която с течение на времето рухнала. През 1870г на същото място населението изгражда нова, трета църква, която съществува и до днес. Църквата е с вътрешни и външни стенописи. За съжаление имената на зографите не са изписани никъде. Знае се само, че този, който е изписал църквата, е от гр. Дебър, а този, който е изработил олтара, е от село Егълница, Радомирско. През 1876г до църквата е била построена магерница с три отделения, тук е основано първото килийно училище, първото и в региона. В него се изучавали две дисциплини - наустница и псалтир. Училището е спомогнало за развитието на широка просветна дейност и утвърждаване на българщината в района.

Днес църквата е ремонтирана отвън и частично отвътре.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Виж карта

Оферти за забавления наблизо

Приключение край Брезник! Спускане по въжен тролей, стрелба с лък, хвърляне на ножове и игра "Голмайстор"
21 бр. 17 бр. 16 бр. 16 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
от 20 Юни до 30 Август 2020г.
Към офертата

Коментари

Коментирай 1000 символа

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо