• Горнодикански манастир "Успение Богородично" - Горна Диканя
  • GPS Координати: 42.41486900, 23.19900800
  • Отвори в Google Maps
Рейтинг:
0.0
Места за нощувка наблизо

Горнодикански манастир "Успение Богородично" - Горна Диканя

Софийско
слаб дъжд 22°C
5 дневна прогноза
днес 14° / 24° 07 авг 14° / 23° 08 авг 15° / 22° 09 авг 14° / 23° 10 авг 13° / 24°
866м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 19
преглеждания за целия период 1441
Дата на публикуване 18.09.2014г.
Добави снимки Опознай.bg разчита на потребителите си да помагнат да покажем със снимки или видео всички наши красиви забележителности. Изпратете ваши снимки за "Горнодикански манастир "Успение Богородично" - Горна Диканя" за още по-богато съдържание.
Горнодиканският манастир "Успение Богородично" се намира на около 1км от с. Горна Диканя. Скътан е в живописния дол на Таранинска река, в северозападното подножие Верила и непосредствена близост до късноантичната крепост "Чуката".

За по-отколешната история на тази обител не се знае почти нищо. Ако се съди по архитектурата на обновения днес храм, който по план е еднокорабен и псевдотриконхален, може да се приеме че е строен през късното средновековие (XV-XVIIв). Този тип църкви са характерни за църковното строителство от споменатия период и са широко застъпени в Западна България, особено в Горнострумските земи.

Датировката на манастира се потвърждава и от един турски документ - обширния регистър за Кюстендилски санджак от 1570-1573г, в който се споменава, че данъкът на манастира "Св. Богородица" от 35 акчета е включен към този на с. Горни Диркян (дн. Горна Диканя) в "зиамета на Мустафа, старейшина на соколарите". Много е възможно манастирът да е бил разрушен през размирните времена на османското робство и след това мястото на неговия храм дълго да е било почитано като оброчище.

Манастирската църква е възобновена през 1884г със средствата на Игнат Илиевич и братята Христо и Тодор Трендафилови. Тогава старият средновековен храм е бил надграден, а на запад е пристроено малко предверие (притвор). През следващата 1885г е извършена и стенописната украса, от която днес са останали отделни фрагменти върху източната стена в притвора. Те представляват сцени от композицията "Страшния съд".

В началото на XXIв е извършен нов "ремонт" на църквата, с което е посегнато на автентичността на паметника. По този начин святото място, съхранявало духовност през вековете, е загубило до голяма степен обаянието си.

Манастира е недействащ.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Виж карта

Оферти за забавления наблизо

Полет с мотоделтапланер край Перник, плюс HD видеозаснемане и възможност за пилотиране
Валидност на ваучера:
от 30 Юли до 25 Декември 2020г.
Към офертата

Коментари

Коментирай 1000 символа

Други подобни обекти в страната