Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Рейтинг:
0.0
Места за нощувка наблизо

Горнодикански манастир "Успение Богородично" - Горна Диканя

Софийско
ясно небе 24°C
5 дневна прогноза
днес 14° / 26° 28 юни 12° / 22° 29 юни 10° / 21° 30 юни 9° / 21° 01 юли 10° / 25°
866м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 29
преглеждания за целия период 1075
Дата на публикуване 18.09.2014г.
Горнодиканският манастир "Успение Богородично" се намира на около 1км от с. Горна Диканя. Скътан е в живописния дол на Таранинска река, в северозападното подножие Верила и непосредствена близост до късноантичната крепост "Чуката".

За по-отколешната история на тази обител не се знае почти нищо. Ако се съди по архитектурата на обновения днес храм, който по план е еднокорабен и псевдотриконхален, може да се приеме че е строен през късното средновековие (XV-XVIIв). Този тип църкви са характерни за църковното строителство от споменатия период и са широко застъпени в Западна България, особено в Горнострумските земи.

Датировката на манастира се потвърждава и от един турски документ - обширния регистър за Кюстендилски санджак от 1570-1573г, в който се споменава, че данъкът на манастира "Св. Богородица" от 35 акчета е включен към този на с. Горни Диркян (дн. Горна Диканя) в "зиамета на Мустафа, старейшина на соколарите". Много е възможно манастирът да е бил разрушен през размирните времена на османското робство и след това мястото на неговия храм дълго да е било почитано като оброчище.

Манастирската църква е възобновена през 1884г със средствата на Игнат Илиевич и братята Христо и Тодор Трендафилови. Тогава старият средновековен храм е бил надграден, а на запад е пристроено малко предверие (притвор). През следващата 1885г е извършена и стенописната украса, от която днес са останали отделни фрагменти върху източната стена в притвора. Те представляват сцени от композицията "Страшния съд".

В началото на XXIв е извършен нов "ремонт" на църквата, с което е посегнато на автентичността на паметника. По този начин святото място, съхранявало духовност през вековете, е загубило до голяма степен обаянието си.

Манастира е недействащ.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Виж карта
Посетено от:
Стенли
Добавено в любими:
Десислава

Популярни оферти

Grabo.bg През Юни и Юли в Сапарева баня! 2 нощувки със закуски за двама, плюс релакс зона
2 нощувки 2 35лв/ден
Валидност на ваучера:
от 23 Юни до 15 Юли 2019г.
Към офертата
Nastani.bg Къща за гости Релакса - нощувка със закуска
1 нощувка 2 45лв/ден
Nastani.bg Семеен хотел Емали Грийн - нощувка със закуска
1 нощувка 2 35лв/ден

Коментари

Коментирай 500 символа
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Други подобни обекти в страната