Рейтинг:
0.0
Виж още събития
Участва в пътешествия
Места за нощувка наблизо
Места за хапване наблизо

Езеро "Биляковец"

Габрово
слаб дъжд 20°C
5 дневна прогноза
днес 12° / 20° 24 окт 7° / 12° 25 окт 5° / 14° 26 окт 4° / 14° 27 окт 5° / 13°
622м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 2
преглеждания за целия период 2927
Популярност на обекта в различни класации
Дата на публикуване 01.12.2014г.
Добави снимки Опознай.bg разчита на потребителите си да помагнат да покажем със снимки или видео всички наши красиви забележителности. Изпратете ваши снимки за "Езеро "Биляковец"" за още по-богато съдържание.
Езерото Биляковец е природна забележителност, обявена за защитена през 1980г. Площта му е 14,2 ха, разположено е в землището на

с. Здравковец, община Габрово. Като защитена територия, езерото има режим на дейности, сред които забрана за разкриването на кариери, провеждането на минно-геоложки и други дейности, с които се поврежда или изменя както естествения облик на местността, така и на водния й режим. Забранeно е безпокоенето на дивите животни и вземането на техните малки или яйцата им, както и разрушаването на гнездата и леговищата. Забранено е всякакво строителство, освен когато предвидено в устройствения проект на природната забележителност.

Езерото Биляковец е гостолюбив оазис за животинския свят на Витата стена - защитена зона от Европейската екологична мрежа НАТУРА 2000. То е сред природните местообитания, които Защитената зона опазва, за да съхрани редки и ценни по своето екологично и природозащитно значение животни. Сред тях са строго защитени видове от Конвенцията за опазване на европейската дива природа и естествените хабитати (Бернска конвенция) като южният гребенест тритон, жълтокоремната бумка, зелената крастава жаба, жабата дървесница – световно застрашен вид, горската жаба, шипоопашатата констенурка, зелен, стенен и късокрак гущери, змиите – медянка, пепелянка, смок мишкар и смок синурник.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Още за обекта:
Виж карта

Коментари

Коментирай 1000 символа

Активности наблизо

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още