Подкрепете Опознай.bg в конкурса "Сайт на годината" за категория "Медиен сайт".

Гласувайте тук
Рейтинг:
5.0 / 4 оценки
Участва в пътешествия
Места за нощувка наблизо
Места за хапване наблизо

Екопарк "Водениците"

Девня
ясно небе 23°C
5 дневна прогноза
днес 12° / 26° 24 окт 14° / 27° 25 окт 15° / 21° 26 окт 15° / 21° 27 окт 14° / 25°
преглеждания за последните 30 дни 247
преглеждания за целия период 10839
Дата на публикуване 21.10.2014г.
Добави снимки Опознай.bg разчита на потребителите си да помагнат да покажем със снимки или видео всички наши красиви забележителности. Изпратете ваши снимки за "Екопарк "Водениците"" за още по-богато съдържание.
Екопарк "Водениците" е защитена местност, разположена в между селата Сладка вода, Черни връх, Арковна, Камен дял и Боряна. Територията му е хабитат за много защитени видове птици, сред които египетски лешояд, скален орел, гарван гробар. Други представители на животинското царство, обитаващи местността са лисици, сърни, чакали и белки. Ловът е строго забранен.

В района са открити повече от 10 пещери и скални ниши ("Козята пещера", "Пачата пещера", "Пещерата на отшелника", Пещера "Мърча дупка" и др.). Някои от скалите, с височина достигаща до 40 метра, са подходящи за спортно катерене.

Екопаркът е добре поддържан, изградени са беседки, чешми и мостчета. Няколко маркирани пътеки отвеждат до най- забележителните обекти в местността. Интерес представляват множеството водопади с различна височина (до 15м).
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Виж карта

Коментари · 5

Пенка преди 4 години

За съжаление "беше" добре поддържан, докато съществуваше училището в с. Сладка вода... А е прекрасно, вълшебно място, което аз и особено синовете ми познаваме добре и обичаме! Искате ли водачи? :)

Кристина преди 3 години

Не е ясно докога е бил толкова добре поддържан екопарка. Снимките от мястото са чудесни и дотам. Няма път, буквално. Ако си мислите, че село Боряна е предизвикателство, почакайте да тръгнете към с. Сладка Вода. Табели няма, никъде. По случайност хванахме един горски каменист път, спряхме в една нива, тъй като беше кално и успяхме да видим някакво подобие на табела - дървена, паднала, която обозначаваше началото на екопарка. Маркировка има тук-там по дърветата, но не е известно накъде води пътека

Mariyana преди 2 години

"Екопаркът е добре поддържан, изградени са беседки, чешми и мостчета. Няколко маркирани пътеки отвеждат до най- забележителните обекти в местността. Интерес представляват множеството водопади с различна височина (до 15м)." - Вече не е актуална тази информация , парка е една обикновена гора , няма табели и определено очакванията ни за екопарк определено не са оправдани ...обикновена дива гора

Никола преди 2 месеца

Някога може и да е бил поддържан, когато са го направили, но последните 2 години е обикновена гора. Има една маса с 2 пейки около рекичка. Иначе ако ви харесва горския туризъм, може да се разходите и да видите природата и скалите.

Nikolinka преди месец

За съжаление не успяхме да стигнем до самия парк,пейки,беседки и т.н.,защото бяхме с бебе,но има нова туристическа табела след село Боряна!

Коментирай 1000 символа

Видео

Докладвай
Видеото е добавено от: Пенка Генадиева на 03 юли 2016
Докладвай
Видеото е добавено от: Пенка Генадиева на 03 юли 2016
Докладвай
Видеото е добавено от: Пенка Генадиева на 03 юли 2016
Докладвай
Видеото е добавено от: Пенка Генадиева на 03 юли 2016

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още