Рейтинг:
0.0
Места за нощувка наблизо
Места за хапване наблизо

Тулумова пещера - Арковна

село Арковна
умерен дъжд 10°C
5 дневна прогноза
днес 4° / 10° 27 яну -1° / 5° 28 яну -3° / 1° 29 яну -4° / 2° 30 яну 2° / 4°
282м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 42
преглеждания за целия период 5039
Дата на публикуване 11.08.2015г.
Добави снимки Опознай.bg разчита на потребителите си да помагнат да покажем със снимки или видео всички наши красиви забележителности. Изпратете ваши снимки за "Тулумова пещера - Арковна" за още по-богато съдържание.
В района на село Арковна се намират над петнадесет пещери, половината от които са над 20 метра дълбоки.

Защитена местност "Тулумова пещера" е обявена през 1968г, а през 2002г е прекатегоризирана, с площ 3 ха. Намира се в землището на село Арковна, община Дългопол, област Варна. В пещерата се влиза от югоизточния склон на хълм Голяма Арковна. Представлява местообитание на защитени видове прилепи по смисъла на Закона за биологичното разнообразие. Районът е трудно достъпен.

На билото на върха Арковна има останки от селищен живот, от праисторията до края на античността. В района е засвидетелствана сравнително голяма концентрация на монети на келтския цар Кавар от ІІІ в.пр.Хр. основал държава в Югоизточна Тракия със столица Тиле. Възможно е той да е владял крепостта на връх Арковна, вероятно защитаваща границите му с държавата на гетите. В района съществуват тракийски могилни некрополи от целия период на античността. Проучено е тракийско светилище от ІІІ - ІV век с мраморни релефи на тракийския конник. Има и останки от 15 славянски землянки. В близост е река Камчия.
Прочети още
Сподели този обект:
Добавено от:
Виж карта

Коментари

Коментирай 1000 символа

Препоръчано от
Decathlon logo

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо