В търсене на Екопарк "Водениците"
Продължителност: 1 ден Подходящо за: Пролет, Лято, Есен Добавено на: 27.04.2018 г.
Разкажи ни твоето пътешествие

В търсене на Екопарк "Водениците"

Рейтинг:
3.0
Сподели това пътешествие:
Брой преглеждания:
4523 бр.
Рейтинг:
3.0 / 1 оценка
Дата на добавяне:
27.04.2018г.
Увод от автора:
И след като е вече топло, е време да открием сезона на разходките. Този път решаваме да отскочим за ден до околностите на Дългопол. На отиване минаваме през Златарски манастир Св. Петър и Павел. Продължаваме в търсене на екопарк Водениците между селата Боряна и Сладка вода, което се оказва доста трудна задача. Преминавайки покрай село Цонево, се отбиваме и до язовира, за да го видим отблизо. Завършваме еднодневната обиколка с посещение на ботаническата градина "Маргарита" в село Гроздьово.
Продължителност: 1 ден
Подходящо за сезон: Пролет Лято Есен
Етикети:
Планина За двойки За деца За компания За сам човек
Виж на картата
Разгледай галерия
1 Манастир "Св. св. Петър и Павел" - Златар
От автора:
Манастирът се намира след село Златар. Има указателна табела. Пътят не е много добре поддържан, но е леснопроходим и доста приятен. Откриват се хубави гледки.

Манастирският комплекс е трябвало да бъде възстановен преди 25г., но това така и не се е случило. Църквата в двора е нова и много добре поддържана. Отключват ни я и имаме възможност да си запалим по една свещичка.
Планирано време: до 1 час
От Опознай.bg:
Виж в Google Maps
облачно 17°C
5 дневна прогноза
днес 13° / 17° 11 дек 14° / 19° 12 дек 8° / 9° 13 дек 2° / 7° 14 дек 1° / 6°
От потребителите:
2 Екопарк "Водениците"
От автора:
Пътят до този така наречен екопарк се оказва голямо предизвикателство, като на места част от настилката липсва. Указателни табели също. Тръгнали сме с нагласата, че това е един добре поддържан парк, където можем да си направим една чудесна семейна разходка. Е, оказва се, че не е точно така. GPS-ът ни отвежда донякъде в нищото и решаваме да продължим към село Сладка вода и да попитаме как да го намерим този прословут парк.

Не срещаме жив човек в това село. Връщаме се обратно, пили една студена вода от крайпътната чешма и увесили носове, че разходката ни няма да е от най-успешните. Все пак решаваме да поемем по един каменист път и по някаква случайност се оказва, че сме хванали вярна посока. Оставяме колата в една нива, тъй като по-нататък не можем да продължим с нея. Виждаме някакво подобие на табела, паднала, занемарена. И все пак продължаваме. Табели все още липсват и се чудим кое му е поддържаното на този екопарк, където очакваме да видим пещери и водопади.

На места видяхме маркировка по дърветата, но без да имаме и идея накъде водят пътеките. Опитахме по две от тях, за съжаление нито водопади видяхме, нито скални ниши. Разходката из гората беше приятна, но определено не това, за което се бяхме настроили. Някога може би е бил хубав обект за посещение, днес тъне в забрава.
Планирано време: от 1 до 2 часа
От Опознай.bg:
Виж в Google Maps
облачно 17°C
5 дневна прогноза
днес 13° / 18° 11 дек 15° / 19° 12 дек 8° / 10° 13 дек 3° / 8° 14 дек 1° / 6°
От потребителите:
Рейтинг за Екопарк "Водениците":
5.0 / 9 оценки
3 Ботаническа градина "Мaргарита"
От автора:
За разлика от предходната ни спирка, ботаническата градина е лесно откриваема. Табели има поставени навсякъде. Обикаляме сами, борейки се с всички видове растения, които са погълнали пътеките. Всъщност тази ботаническа градина е разположена в двор на къща, малко пространство с много видове, които не могат да се разгледат добре, тъй като са толкова нагъсто едно до друго, че губиш представа кое какво е.

Разходката трае 15 минути максимум. Малкият се сдобива с портокал от едното дръвче, подарък от домакина. Входът е 2.50 лв. и има възможност да се закупят растения на тръгване.
Планирано време: до 1 час
От Опознай.bg:
Виж в Google Maps
ул. "Юрий Гагарин" 15 Виж адреса
облачно 18°C
5 дневна прогноза
днес 13° / 18° 11 дек 16° / 19° 12 дек 8° / 11° 13 дек 3° / 8° 14 дек 2° / 6°
От потребителите:
4 Язовир "Цонево"
От автора:
Язовир Цонево ни впечатлява с големината си. Спускаме се до водата през село Дебелец. Малко снимки, няколко хвърлени камъчета от детето във водата и хващаме пътя отново. Изпраща ни една видимо различна змия на шосето, която се оказва усойница. Предпочитаме да се върнем в цивилизацията, за да нямаме близка среща с някой неин родственик.
Планирано време: до 1 час
От Опознай.bg:
Виж в Google Maps
облачно 18°C
5 дневна прогноза
днес 13° / 18° 11 дек 15° / 19° 12 дек 8° / 10° 13 дек 3° / 8° 14 дек 2° / 6°
От потребителите:
Рейтинг за Язовир "Цонево":
4.6
Заключение от автора:
Макар и не твърде ползотворен ден, разходката ще остане запомняща се. Доста километри, малко посетени обекти, едно гладно дете и двама възрастни, които се чудят накъде да поемат за следващата дестинация.

Коментари

Коментирай 1000 символа