Рейтинг:
5.0 / 5 оценки
Места за хапване наблизо

Бонинска пещера - Крушуна

Ловеч
слаб снеговалеж -5°C
5 дневна прогноза
днес -7° / -4° 18 яну -8° / -2° 19 яну -7° / -1° 20 яну -2° / 6° 21 яну 0° / 6°
279м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 53
преглеждания за целия период 4585
Дата на публикуване 24.10.2014г.
Добави снимки Опознай.bg разчита на потребителите си да помагнат да покажем със снимки или видео всички наши красиви забележителности. Изпратете ваши снимки за "Бонинска пещера - Крушуна" за още по-богато съдържание.
Бонинска пещера (наричана още Бонинска дупка) е разположена на около 2,5 километра югоизточно от село Крушуна. В нея се намира най-голямото подводно езеро в България.

Пещерата е двуетажна а входът е с размери 7.5 х 3.8м. Първия етаж е хоризонтална галерия с обща дължина 280м. През летния сезон обикновено тя е суха но има години когато е изпълнена с вода почти до входа. Подът е глинест, на места покрит с чакъл и гравитачен материал. Следват две зали със сух и покрит с глина под. На около 25м от тях езеро с размери 15м дължина, 10 ширина и максимална дълбочина от 4м. Езерото се преминава с лодка.

Пещерата е пригодена за посещения, но е подходяща само за добре екипирани и добре подготвени физически туристи. Общата дължина на пещерата е 4,5 километра а по време на прехода се налага пълзене, качване по въжена стълба, обезопасяване с въже и др., след което следва пътуване с лодка сред удивително красиви форми и образувания.

Турът в Бонинската пещера трае от 6 до 8 часа, като една група се състои от 6 до 8 души.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Виж карта

Коментари · 1

Marina преди 6 години

На колко км. е от Крушуна?

Коментирай 1000 символа

Активности наблизо

Препоръчано от
Decathlon logo

Видео

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още