Рейтинг:
4.8 / 5 оценки
Места за нощувка наблизо
Места за хапване наблизо

Мусинска пещера - Мусина

Павликени
ясно небе 16°C
5 дневна прогноза
днес 6° / 17° 06 мар 3° / 10° 07 мар 2° / 8° 08 мар 1° / 13° 09 мар 4° / 7°
преглеждания за последните 30 дни 158
преглеждания за целия период 18175
Дата на публикуване 04.09.2014г.
Добави снимки Опознай.bg разчита на потребителите си да помагнат да покажем със снимки или видео всички наши красиви забележителности. Изпратете ваши снимки за "Мусинска пещера - Мусина" за още по-богато съдържание.
Мусинска пещера (Мусински карстов извор) се намира в дясно под пътя при влизане в село Мусина от град Велико Търново в посока град Павликени. За да се достигне до входа й обаче, трябва да се влезе в селото и да се слезе в дясно по улиците до реката. Най-добре е да се пресече реката и срещу течението по десния й бряг улицата води до чешма пред входа на пещерата. Пред самата пещера се забелязват и остатъците от водно колело, воденичен камък и каменни градежи

Мусинска пещера е дълга около 380 метра и е изцяло изучена и картографирана от спелеолозите. В нея са открити следи още от първобитния строй. Пещерата е с два входа (сух и широк и воден тесняк). Наклонът е с понижение от входа около - 2м и следващо повишение от около + 5м, след което следва отново понижение от - 3м до кален сифон по главната галерия. В дълбочина на пещерата се намира "Синьото езеро" (Синият вир), което се явява и начало на много опасен сифон. Като легенда се говори, че в дъното на една от залите във водната галерия на пещерата има потопено римско злато.

Сухоземната част на пещерата е обитавана от голяма прилепова колония. Във водната част тече подземна река, която идва от десетки километри по карстовите разломи и пещери.

При създаването на римския град Никополис ад Иструм, римляните каптирали извора от пещерата и изградили водопровод с акведукт, за доставяне на прясна вода до града. Водопроводът достигал до разпределителен воден резервоар западно от града.

Преди 1990г, пещерата е била благоустроена и осветена, а входът затворен. Сега обаче достъпът е свободен, но не е препоръчително влизане навътре за неспециалисти, понеже е доста опасна.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Още за обекта:
Виж карта

Коментари · 2

Александър преди 9 месеца

Хубаво място. Хубаво е да се носи челник.

Ивайло преди месец

Приятно местенце.

Коментирай 1000 символа

Оферти за забавления наблизо

1 час отборна игра "Царството" в стая на загадките
76 бр. 60 бр. 25 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
от 22 Септември до 31 Март 2021г.
Към офертата

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо