Рейтинг:
4.0 / 2 оценки
Места за нощувка наблизо
Места за хапване наблизо

Биосферен резерват "Чупрене"

Северозападна България
ясно небе 5°C
5 дневна прогноза
днес -1° / 7° 28 фев 0° / 6° 29 фев 0° / 5° 01 мар 0° / 2° 02 мар -1° / 3°
1742м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 27
преглеждания за целия период 4333
Популярност на обекта в различни класации
Дата на публикуване 13.01.2015г.
Добави снимки Опознай.bg разчита на потребителите си да помагнат да покажем със снимки или видео всички наши красиви забележителности. Изпратете ваши снимки за "Биосферен резерват "Чупрене"" за още по-богато съдържание.
Биосферният резерват "Чупрене" е строго охранявана територия, създаден през 1973г, за да се запазят най-северните иглолистни гори на България. Около 90% от него са покрити с иглолистни, широколистни и смесени гори от смърч, ела, обикновен бук, планински явор и бяла бреза, а останалата част е заета от високопланински пасища, каменни реки и незаселени участъци. Средната възраст на иглолистните насаждения е над 110 години и те заемат 68,6 % от територията.През 1977г "Чупрене" е включен в списъка на биосферните резервати по програма "Човек и биосфера" на ЮНЕСКО. Фауната в околността е разнообразна.

Установени са над 170 вида пернати; 53 вида бозайници, от които 14 вида прилепи; 11 вида земноводни и 15 вида влечуги. Птиците са най-добре представената група от гръбначните животни – 68 вида. Срещат се белошипата ветрушка и ливадния дърдавец, които са световно застрашени видове. Тук могат да се видят още черен щъркел, червена каня, ловен сокол, планински кеклик, бухал, забулена сова.

Резерватът обитават и едни от най-атрактивните птици в България – земеродното рибарче, синият скален дрозд и синята гарга. Тази пъстрота от пернати се дължи и на факта, че тук преминава един от главните прелетни пътища.

В биосферния резерват "Чупрене" се е запазила единствената популация на глухар. Сред срещаните бозайници са и включените в Червената книга видра, златка и вълк. Срещат се още сърна, благороден елен, дива свиня. През 1986г около резервата е обявена буферна зона с площ 542,3 ха с цел намаляване и ограничаване на антропогенното въздействие върху екосистемата и запазване на самобитния му характер.

В близост до резервата се намират прочутите Белоградчишки скални образувания.
Прочети още
Сподели този обект:
Още за обекта:
Виж карта

Коментари · 1

Магдалена преди 8 години

уникално торлашко място, лошото е, че няма поддържани пътеки

Коментирай 1000 символа

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още