Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Рейтинг:
4.0 / 2 оценки

Биосферен резерват "Чупрене"

Монтана
слаб снеговалеж -5°C
5 дневна прогноза
днес -12° / -2° 20 дек -13° / -2° 21 дек -11° / 3° 22 дек -2° / 7° 23 дек 0° / 7°
1742м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 51
преглеждания за целия период 1314
Дата на публикуване 13.01.2015г.
Биосферният резерват "Чупрене" е строго охранявана територия, създаден през 1973г, за да се запазят най-северните иглолистни гори на България. Около 90% от него са покрити с иглолистни, широколистни и смесени гори от смърч, ела, обикновен бук, планински явор и бяла бреза, а останалата част е заета от високопланински пасища, каменни реки и незаселени участъци. Средната възраст на иглолистните насаждения е над 110 години и те заемат 68,6 % от територията.През 1977г "Чупрене" е включен в списъка на биосферните резервати по програма "Човек и биосфера" на ЮНЕСКО. Фауната в околността е разнообразна.

Установени са над 170 вида пернати; 53 вида бозайници, от които 14 вида прилепи; 11 вида земноводни и 15 вида влечуги. Птиците са най-добре представената група от гръбначните животни – 68 вида. Срещат се белошипата ветрушка и ливадния дърдавец, които са световно застрашени видове. Тук могат да се видят още черен щъркел, червена каня, ловен сокол, планински кеклик, бухал, забулена сова.

Резерватът обитават и едни от най-атрактивните птици в България – земеродното рибарче, синият скален дрозд и синята гарга. Тази пъстрота от пернати се дължи и на факта, че тук преминава един от главните прелетни пътища.

В биосферния резерват "Чупрене" се е запазила единствената популация на глухар. Сред срещаните бозайници са и включените в Червената книга видра, златка и вълк. Срещат се още сърна, благороден елен, дива свиня. През 1986г около резервата е обявена буферна зона с площ 542,3 ха с цел намаляване и ограничаване на антропогенното въздействие върху екосистемата и запазване на самобитния му характер.

В близост до резервата се намират прочутите Белоградчишки скални образувания.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Още за обекта:
Виж карта

Къде да нощувам наблизо

Коментари · 1

Магдалена преди 3 години

уникално торлашко място, лошото е, че няма поддържани пътеки

Коментирай 500 символа
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Вижте още

Други подобни обекти в страната