Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Рейтинг:
0.0
Участва в пътешествия
Места за нощувка наблизо
Места за хапване наблизо

Балнеолечебен курорт Долна баня

Долна баня
ясно небе 4°C
5 дневна прогноза
днес -4° / 5° 24 яну -4° / 5° 25 яну -2° / 8° 26 яну 1° / 10° 27 яну 0° / 7°
635м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 287
преглеждания за целия период 9230
Дата на публикуване 07.10.2015г.
Долна баня е с богата и вековна история. Кристално чистия въздух, който лъха от Рила планина, мекия климат и най-вече лековитите минерални води са превличала както траки, така също и римляни, византанци, славяни, прабългари. Освен с гостоприемните си хора, Долна баня ще ви посрещне със Спа хотели, с открити и закрити басейни и голф игрища.

Голямо богатство на Долна баня са минералните извори. Водата в тях е слабоминерализирана, алкална, радиоактивна. Геотермалният извор е с дебит 17 л/сек., като има неразкрит потенциал. Началната температура е 62-65 °С. Водите са подходящи за лечение и профилактика на заболявания на опорно-двигателния апарат и посттравматични състояния, дихателната и нервната системи, гинекологични и кожни заболявания, вторични анемии, проблеми с обмяната на веществата, както и за питейно приложение, но само за профилактика на кариес, поради високото съдържание на флуор.

Другият минерален извор е в местността "Бялата вода" на 2.5км югозападно от града, с дебит 1 л/сек. и температура 26 °С. Водата в него е хипотермална, слабоминерализирана, сулфатно-натриева, без санитарно-микробиологични признаци на замърсявания. Използва се за питейно балнеолечение и балнеопрофилактика.

В границите на Долнобанската котловина се намира един от най-мощните и интересни термоводни басейни в Рило-Родопската област и Средногорието. Към 1700г Хаджи Радослав от Костенец построява две сгради около минералните извори в горната част на котловината. Едната била изградена върху римски основи и днес е известна като "Римската баня", другата е запазена като женско отделение на днешната хигиенна баня.

Уникалният микроклимат, кристалният въздух, чистата планинска вода, близостта на Боровец, туристическите дестинации на Национален парк Рила определят вилната зона в Долна баня като идеално място за отдих и почивка, като база за туризъм, лов, риболов, гъбарство и билкарство.
Прочети още
Сподели този обект:
Още за обекта:
Виж карта

Оферти за нощувки наблизо

Вилно селище Кедър - нощувка със закуска
1 нощувка 2 30лв/ден 8 бр. 114 бр. Оферта от Nastani.bg
Комплекс Европа
1 нощувка 2 50лв/ден 3 бр. 79 бр. Оферта от Nastani.bg
Комплекс Европа
Комплекс Европа
1 нощувка 2 50лв/ден 3 бр. 79 бр. Оферта от Nastani.bg
Топ цена: 100.00лв
Комплекс Калина
1 нощувка 2 70лв/ден 2 бр. 98 бр. Оферта от Nastani.bg
Комплекс Калина
Комплекс Калина
1 нощувка 2 70лв/ден 2 бр. 98 бр. Оферта от Nastani.bg
Топ цена: 140.00лв

Коментари

Коментирай 500 символа
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още