Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Рейтинг:
0.0
Виж още събития
Места за хапване наблизо

Храм "Свети Aрхангел Михаил"- Русе

Русе
слаб дъжд 21°C
5 дневна прогноза
днес 12° / 24° 25 май 13° / 25° 26 май 14° / 27° 27 май 17° / 29° 28 май 16° / 29°
преглеждания за последните 30 дни 31
преглеждания за целия период 545
Дата на публикуване 20.10.2017г.
На заседание от 12 януари 1950 година Епархийският съвет на Доростолска и Червенска епархия решил да се изгради параклис при Новите (Липнишките) гробища край град Русе – филиал на храм "Света Богородица". Последвало сформиране на "Комитет за постройката на храм-параклис при новите гробища".

Основният камък на храма е положен на 14 юни 1951г от Доростолския и Червенски митрополит Михаил. Празното място преди това било засято с царевица. Два дни преди това събитие, членовете на Комитета единодушно решили новият храм да се посвети на св. Архистратиг Михаил.
Планът за храма бил изработен от арх. Кирил Дойчев от отдел "Капитално строителство" на Св. Синод. Средства за новия храм отпуснали Митрополията, Катедралния храм "Света Троица", храм "Света Богородица".

Строителните работи завършили на 24 май 1953г.
Храмът е кръстокуполна базилика с диаметър на кубето 9 метра. Към него е закрепен кристален полиелей.

Иконите по иконостаса са нарисувани от Тодор Янков. Храмовата икона на царския ред е подарена от Православното християнско братство "Свети Архангел Михаил"на Архангеловден през 1956 г. Входната врата е изработена от качествен брястов материал. Храмът е осветен от Доростолския и Червенски митрополит Михаил на 15 януари 1956г. След това била отслужена Архиерейска света литургия, в края на която митрополит Михаил произнесъл поучително слово. Неголямата кокетна църква била изпълнена с богомолци. В службата участвали свещеници от града и от близките села. Свещенослужители и богомолци се разотишли, като отнесли в душите си чувство на светъл възторг, че в град Русе се е разгоряло още едно молитвено огнище, въпреки трудните времена.

Изографисването на църквата е извършено през 1967 – 1969г от софийския художник Карл Йорданов, който е рисувал в цяла България още 26 малки и големи църкви в колектив с Николай Ростовцев, Димитър Бакалски и др., и декоратора Пеню Пиндев. Голяма част от стенната живопис за съжаление днес е силно повредена. Богослужебните книги са донесени от закрития болничен параклис, а някои са подарени от митрополитите Михаил и Софроний.
През 2005г фасадата на храма е ремонтирана със средства по програма "Красива България". Около двора на храма е изградена нова ограда. Предстои реставрация на стенописите.
Прочети още
Сподели този обект:
Добавено от:
Виж карта

Популярни оферти

Grabo.bg Постановката "Направо от асансьора" на 31 Май
33 бр.
Валидност на ваучера:
31 Май 2019 (Петък)
Към офертата
Nastani.bg Къща за гости Ялта
1 нощувка 2 22лв/ден
Nastani.bg Къща за гости Ялта
Къща за гости Ялта
1 нощувка 2 22лв/ден
Топ цена: 43.00лв
Nastani.bg Семеен хотел Lombardi - нощувка със закуска
1 бр. 1 нощувка 2 35лв/ден

Коментари

Коментирай 500 символа
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо