Пловдив - любима дестинация за един ден
Продължителност: 1 ден Подходящо за: Пролет, Лято, Есен, Зима Добавено на: 15.11.2018 г.
Разкажи ни твоето пътешествие

Пловдив - любима дестинация за един ден

Сподели това пътешествие:
Брой преглеждания:
4584 бр.
Рейтинг:
0.0
Дата на добавяне:
15.11.2018г.
Увод от автора:
Географско погледнато, Пловдив е вторият по големина град в България. Намира се в западната част на Горнотракийската низина, на двата бряга на река Марица. Отстои на 15 км. северно от Родопите и на 50 км. южно от Стара планина. Градът е застроен в подножията на шест сиенитни хълма, поради което често е наричан "Градът под тепетата". Пловдив е управленски център на област Пловдив, община Пловдив, община Марица, община Родопи и е най-голямото стопанско ядро на Южния централен район.

Пловдив и изключително красив, пълен със забележителности град. През цялата година, в града има фестивали, на които можем да се насладим. Пловдив винаги може да ни изненада. Красивите гледки от тепетата, тесните старинни улички, изобилието от разнообразни мероприятия, стотиците забележителности и архитектура привличат стотици хора ежедневно към града.

Пловдив определено е от този тип градове, които ще ви накара да се върнете отново! Улиците, оживени от фестивали, редица кафенета и ресторанти, приятни паркове и магазини придават дух на града. Ето и няколко забележителности, които можете да посетите в така любимият Пловдив.
Продължителност: 1 ден
Подходящо за сезон: Пролет Лято Есен Зима
Етикети:
Градски Култура Исторически За двойки За деца За компания За сам човек За уикенда
Виж на картата
Разгледай галерия
1 Античен театър - Пловдив
От автора:
Античният театър на Филипопол е един от най-добре запазените антични театри в света. Разположен е на южния склон на Трихълмието, в седловината между Таксим тепе и Джамбаз тепе. Разкрит от пловдивските археолози и възстановен в началото на 80-те години на XX в., Античният театър на Филипопол е сред най-значимите от времето на Римската империя.
Откритото зрително пространство включва 28 концентрични реда мраморни седалки. Зрителните места обграждат сцената – орхестра, която е с форма на подкова и диаметър 26,64 м. Освен за театрални представления, се е използвал за гладиаторски и ловни игри и за седалище на Общото събрание на римската провинция Тракия (тракон коинон) . Бил е действащ до края на IV в. и е побирал около 6 000 зрители. Над сводестия проход на втория ранг седалки е имало ложа за императора и почетните лица.
Планирано време: до 1 час
От Опознай.bg:
Виж в Google Maps
ул. "Цар Ивайло" 4 Виж адреса
Ден за безплатно посещение: всеки първи четвъртък от месеца – за ученици и пенсионери. Виж цените
Лятно работно време (април - октомври): 9:00 - 18:00 ч. Зимно работно време (ноември - март): 9:00 - 17:30 ч. Виж работното време
слаб дъжд 21°C
5 дневна прогноза
днес 12° / 23° 29 май 12° / 25° 30 май 13° / 26° 31 май 14° / 28° 01 юни 17° / 31°
От потребителите:
Рейтинг за Античен театър - Пловдив:
4.7 / 77 оценки
2 Регионален етнографски музей - Пловдив
От автора:
Регионалният етнографски музей – Пловдив е вторият по големина в България, специализиран музей от такъв тип. Основан е през 1917 г., а от 1938 г. се помещава в "Куюмджиевата къща" в Стария град, обявена за паметник на културата в бр. 4 на Държавен вестник от 1995 г.

Богатата експозиция представя традиционната култура на Тракия, Родопите и Средногорието от периода на Възраждането (XVIII-XIXв). В постоянната експозиция, земеделието и животновъдството са представени като основни поминъци на населението от региона. От традиционните занаяти, тук са намерили място едни от най-характерните за периода на Възраждането – абаджийство (производство на вълнени платове) и гайтанджийство (производство на цветни вълнени шнурове), грънчарство, медникарство, железарство. Златарската работилница е експонирана с целия си инвентар в музея. Показана е част от богатата колекция накити и църковна утвар. Отделено е място за традиционни народни костюми, тъкани и килими, музикални инструменти и обреден реквизит. Представен е и градският бит. Интериорите на Копривщенска стая, Родопска стая и Пловдивска гостна стая, допълват информацията за бита и културата на населението в региона.
Планирано време: до 1 час
От Опознай.bg:
Виж в Google Maps
ул. "Д-р Ст. Чомаков" 2 Виж адреса
Зимно: Вторник - неделя: 9:00 - 17:00 ч. Лятно: Вторник - неделя: 9:00 - 18:00 ч. Виж работното време
слаб дъжд 21°C
5 дневна прогноза
днес 12° / 23° 29 май 12° / 25° 30 май 13° / 26° 31 май 14° / 28° 01 юни 17° / 31°
От потребителите:
Рейтинг за Регионален етнографски музей - Пловдив:
4.7 / 6 оценки
3 Римски античен форум в град Пловдив
От автора:
Античният форум с Одеон в Пловдив се намира на ул. "Генерал Гурко", от северната страна на Централната поща и централния офис на Туристическия информационен център.

Форумният комплекс, части от който днес могат да се видят от двете страни на Централната поща, е най-големият на територията на България. Строен е в края на І в н.е. Тогава Филипопол се сдобива с нов градоустройствен план и център (форум) по римски образец. Обхваща площ от 11 хектара, като от трите му страни са били разположени магазини с еднакви размери, а от север – обществени сгради.

В северната част на Форума се намира Одеонът. Античният одеон е с 300-350 места и е служел за седалище на градския съвет на Филипопол. По-късно е превърнат в театър.
Планирано време: до 1 час
От Опознай.bg:
Виж в Google Maps
слаб дъжд 21°C
5 дневна прогноза
днес 12° / 23° 29 май 12° / 25° 30 май 13° / 26° 31 май 14° / 28° 01 юни 17° / 31°
От потребителите:
Рейтинг за Римски античен форум в град Пловдив:
5.0 / 3 оценки
4 Регионален исторически музей – Пловдив
От автора:
Историческият музей в гр. Пловдив е създаден през 1951 г. Той има за цел да съхрани и опази за поколенията културните ценности и историята на Пловдив и Пловдивския край от XV до XX век. Състои се от четири експозиции, разположени в различни сгради в централната част на града – "Българско възраждане", "Книгоиздаване в България през втората половина на XIX и началото на XX век", "Съединение на България 1885 г." и "Музеен център за съвременна история". Четирите колекции са събирани през различни периоди и са обединени през 1993 г.

Музейната експозиция "Съединение на България 1885 г." е разположена в непосредствена близост до площад "Съединение". Помещава се в сградата, служела на Областното събрание на Източна Румелия (автономна провинция на Османската империя, създадена според условията на Берлинския договор от 13 юли 1878 г.). След Съединението на Източна Румелия с Княжество България (1885 г.), в нея се помещава Пловдивската народна библиотека. Експозицията е създадена през 1985 г. в чест на 100-годишнината от Съединението на България. В същата година е изграден и паметникът, разположен на едноименния площад срещу сградата на музея.
Планирано време: до 1 час
От Опознай.bg:
Виж в Google Maps
пл. "Съединение" №1 Виж адреса
Понеделник - петък: 9:30 - 18:00 ч. Виж работното време
слаб дъжд 21°C
5 дневна прогноза
днес 12° / 23° 29 май 12° / 25° 30 май 13° / 26° 31 май 14° / 28° 01 юни 17° / 31°
От потребителите:
Рейтинг за Регионален исторически музей – Пловдив:
4.7 / 1 оценка
5 Архитектурно-исторически резерват Стария град – Пловдив
От автора:
Старият град, както е известен комплексът, е разположен на естествено възвишение – трихълмието (близко разположените хълмове Джамбаз, Небет и Таксим). През вековете тук са живели много народи. Всеки е оставил както останки от своята култура, така и своето име на града. Пловдив е един от най-старите градове в Европа – началото му датира от 4000 години пр. Хр. През Античността траките се заселват на хълма и създават укрепено селище, което през IV в. пр. Хр. е завладяно от Филип Македонски. Той дава едно от многобройните имена на града – Филипополис, и го обгражда с дебели крепостни стени. По-късно траките си връщат властта над града, но след серия от битки, през I в., той попада под римска власт. От тракийско време е запазена крепост на самия връх на Небет тепе.
Планирано време: от 2 до 4 часа
От Опознай.bg:
Виж в Google Maps
слаб дъжд 21°C
5 дневна прогноза
днес 12° / 23° 29 май 12° / 25° 30 май 13° / 26° 31 май 14° / 28° 01 юни 17° / 31°
От потребителите:
Рейтинг за Архитектурно-исторически резерват Стария град – Пловдив:
4.9 / 21 оценки
6 Музей на авиацията - Пловдив
От автора:
Музеят на авиацията е основан през 1991 г. и разказва за развитието и постиженията на българската авиация. Музеят е филиал на Националния военноисторически музей и е разположен в непосредствена близост до летище Пловдив.

Музеят на авиацията разполага с две богати експозиции - вътрешна и външна. Външната експозиция е разгърната на голяма площ и на нея са разположени множество летателни машини. Сред най-ценните експонати на музея е зелен военен хидроплан Арадо - 196 А-3 "Акула" - единственият запазен експонат в целия свят. Произведен е през 1938 г. в Германия и е доставен в България през 1943 г. Във външната част на музея посетителите могат да видят още спортни, транспортни, военни самолети, изтребители от различни поколения и др.
Планирано време: до 1 час
От Опознай.bg:
Виж в Google Maps
На експозицията: Сряда - неделя: 9:00 - 17:00 ч. - лятно разписание 9:00 - 16:00 ч.. - зимно разписание На администрацията: Понеделник - петък: 8:30 - 16:30 ч. Продажбата на билети се прекратява 40 мин. преди края на работното време. Виж работното време
слаб дъжд 20°C
5 дневна прогноза
днес 11° / 21° 29 май 12° / 23° 30 май 13° / 24° 31 май 14° / 26° 01 юни 16° / 29°
От потребителите:
Рейтинг за Музей на авиацията - Пловдив:
5.0 / 5 оценки
7 Римски стадион - Пловдив
Снимка: Опознай.bg Разгледай обекта
От автора:
Римският стадион се намира на площад "Джумаята", построен е през II в. по модел на Делфийския стадион. Разположен е в естествената падина между Таксим тепе и Сахат тепе, склоновете са използвани за разполагане седалките за зрители. В древността Римският стадион е побирал 30 хил. души, които са наблюдавали гладиаторските битки и спортни състезания. Днес се вижда северната дъга на стадиона с 13 реда седалки, засводеният северен вход и част от пистата.

Съоръжението, с приблизителни размери 240 м. дължина и 50 м. ширина е събирало около 30 000 зрители. Обявен е за Национална културна ценност през 1995 година.
Планирано време: до 1 час
От Опознай.bg:
Виж в Google Maps
слаб дъжд 21°C
5 дневна прогноза
днес 12° / 23° 29 май 12° / 25° 30 май 13° / 26° 31 май 14° / 28° 01 юни 17° / 31°
От потребителите:
Рейтинг за Римски стадион - Пловдив:
5.0 / 12 оценки
8 Градска художествена галерия - Пловдив
От автора:
Построена е през 1882 г. по проект на Йосиф Шнитер. В осемте и зали е подредена постоянна експозиция от около 230 картини, дело на именити български художници, които отразяват развитието на българското изкуство от годините след Възраждането до края на XXв. Особено внимание е отделено на представителите на Пловдивската художествена школа – Златю Бояджиев, Димитър Куманов, Цанко Лавренов, Петко Абаджиев, Йоан Левиев, Димитър Киров, Енчо Пиронков, Георги Божилов и др. Музейният фонд съхранява творби на редица чуждестранни автори.

Градска художествена галерия - Пловдив представя пет експозиционни къщи:

Постоянна експозиция - ул."Съборна" 14 A, тел.: 032/ 63 53 22
Временна експозиция - ул."Княз Александър I" 15, тел.: 032/ 62 42 21
Иконна зала - ул."Съборна" 22, тел.: 032/ 62 60 86
Постоянна експозиция живопис "Енчо Пиронков" - ул."Васил Кънчев" 1, тел.: 032/ 63 80 55
Постоянни експозиции "Мексиканско изкуство" и "Цанко Лавренов" - ул."Артин Гидиков" 11, тел.: 032/ 62 87 45
Планирано време: от 2 до 4 часа
От Опознай.bg:
Виж в Google Maps
ул."Съборна" 14 A Виж адреса
слаб дъжд 21°C
5 дневна прогноза
днес 12° / 23° 29 май 12° / 25° 30 май 13° / 26° 31 май 14° / 28° 01 юни 17° / 31°
От потребителите:
9 Археологически комплекс на Небет тепе - Пловдив
От автора:
Небет тепе е едно от днешните шест тепета, запазили се до наши дни, около които е построен град Пловдив. Археологическият комплекс "Небет тепе" е признат за паметник на културата от национално значение. В него са разкрити останки от първото праисторическо селище на Трихълмието, което през XII век пр. Хр. прераства в древнотракийския град Евмолпия, един от първите градски центрове в Югоизточна Европа.

Най-старата част на крепостта е изпълнена без каквато и да било спойка, с големи сиенитни блокове в т. нар. циклопски градеж. През Елинистическата епоха, древнотракийската Евмолпия се разширява по цялото Трихълмие, както и в подножието му, а старото заселище с крепостта на Небет тепе, се превръщат в цитадела на градския акропол, обхванал най-високите части на трите хълма. От този период са останките на западната крепостна стена с внушителната четириъгълна кула и вход от вътрешната и страна. Има запазени дебели крепостни стени, обграждащи дворец и допълнителни постройки.
Планирано време: от 1 до 2 часа
От Опознай.bg:
Виж в Google Maps
слаб дъжд 21°C
5 дневна прогноза
днес 12° / 23° 29 май 12° / 25° 30 май 13° / 26° 31 май 14° / 28° 01 юни 17° / 31°
От потребителите:
Рейтинг за Археологически комплекс на Небет тепе - Пловдив:
5.0 / 2 оценки
10 Площад "Стефан Стамболов" - Пловдив
От автора:
След редицата културни и исторически забележителности в Пловдив се нарежда и площада "Стефан Стамболов" . На този площад се намира красивата сграда на община Пловдив, а пред нея е разположен фонтана с пеликаните. Тук някога е имало жилищен квартал, който през 70-те години на ХIX в. е съборен и на негово място е изграден настоящият площад.
Планирано време: до 1 час
От Опознай.bg:
Виж в Google Maps
слаб дъжд 21°C
5 дневна прогноза
днес 12° / 23° 29 май 12° / 25° 30 май 13° / 26° 31 май 14° / 28° 01 юни 17° / 31°
От потребителите:
Рейтинг за Площад "Стефан Стамболов" - Пловдив:
5.0 / 1 оценка
11 Мемориален комплекс "Братска могила" - Пловдив
От автора:
Братската могила е мемориален комплекс в Пловдив, посветен на падналите за Освобождението на България от османско иго и по време на Балканските, Първата и Втората световни войни. Намира се в източната част на парк "Отдих и култура" в квартал Смирненски. Автори на проекта са арх. Любомир Шинков, арх. Владимир Рангелов и скулпторът проф. Любомир Далчев.

Монументът символизира тракийска могила, а погледнат отгоре наподобява стилизиран каменен венец. Дългата 90 м. скулптурна композиция е посветена на борбата за Освобождението от османска власт, Съединението на България, Септемврийското въстание и антифашистката борба. В средата на паметника е горял "вечен огън".

Тленните останки на общо 126 участници в Съпротивителното движение по време на Втората световна война, се намират в траурна конструкция, която представлява стена от квадратни бронзови урни, всяка с петолъчки в четирите ъгъла. Капсулите са разположени в общо три големи куба, подредени в седем редици по шест. Тленните останки на Лиляна Димитрова и Йорданка Чанкова се съхраняват в криптата на Братската могила.
Планирано време: до 1 час
От Опознай.bg:
Виж в Google Maps
слаб дъжд 20°C
5 дневна прогноза
днес 12° / 23° 29 май 12° / 25° 30 май 13° / 25° 31 май 15° / 27° 01 юни 17° / 30°
От потребителите:
Рейтинг за Мемориален комплекс "Братска могила" - Пловдив:
5.0
12 Храм-параклис "Свети Николай" - Пловдив
От автора:
Църквата "Свети Николай" се намира на самото Таксим тепе в град Пловдив, на около 70-80 м. западно от църквата "Света Богородица". Тя е параклис към катедралната църква. Предполага се, че била строена по времето на българския владетел Иван Александър, някъде около 1355 г. и още тогава била посветена на Свети Николай. В самото начало на ХІХ в. параклисът бил възстановен с отпуснати от настоятелството на храм "Света Богородица" 4300 гроша. Поради наложените ограничения от властта тогава, ремонтът се оказал некачествен и се наложило изграждането на нова постройка. Сегашната сграда на параклиса датира от 1835 г., когато била съградена с дарени средства от пловдивския възрожденец Вълко Тодоров Чалъков, който живеел съвсем близо до храма. Кои са били майсторите, издигнали сградата, не се знае със сигурност, но се предполага, че са били от Брациговската школа. По своята същност параклисът "Св. Никола" представлява малка, еднокорабна базилика, с една абсида и размери 17,5 м. на 9,80 м. на 6 м. Изградена е от неоформен камък, само източната олтарна стена и абсидата са от правилно издялани каменни блокчета. Поради стръмния и скалист терен, на който се намира храмът, притворът му е от северната страна, а не от западната, както обикновено се строят църквите. Абсидата е петстенна. Иконостасът на параклиса е от старата съборена църква, поради което той е най–старият иконостас в Пловдив. Датира от 1733 г. и е с интересна и оригинална старинна резба. Предполага се, че е изработен от местни майстори, повлияни от дърворезбата в голямата църква на Бачковския манастир. Размерите на иконостаса са 7,50 м. на 3,90 м. В горната си част той е покрит с резба, която е цялостно позлатена.

Иконите в храма са изписани от възрожденските живописци Захари Зограф и Димитър Зограф. Царските икони на Иисус Христос, Света Богородица, Свети Йоан Кръстител, Свети Николай са дело на Захари Зограф. На иконостаса има и една сравнително малка икона на Свети Николай, чийто автор бил Христо Димитров – бащата на Захари Зограф.
Планирано време: до 1 час
От Опознай.bg:
Виж в Google Maps
слаб дъжд 21°C
5 дневна прогноза
днес 12° / 23° 29 май 12° / 25° 30 май 13° / 26° 31 май 14° / 28° 01 юни 17° / 31°
От потребителите:
Рейтинг за Храм-параклис "Свети Николай" - Пловдив:
5.0 / 1 оценка
13 "Пеещите фонтани" - Пловдив
От автора:
Водната музикална атракция беше открита след ремонт на 22 май 2015 г. Прочутите "Пеещи фонтани" в градския парк на Пловдив са разположени върху 6 дка. площ, а струите им се изстрелват до 20 метра височина. Мелодиите, които звучат от водното съоръжение са предимно класически.

През летния сезон Пеещите фонтани в Цар-Симеоновата градина започват своята музикална програма от 21:30 часа. През лятото денят е по-голям, поради тази причина и стартът на светлинното шоу е изместен, за да може пловдивчани и гостите на града да се насладят на спектакъла. Графикът, както и досега, е в дните четвъртък, петък и събота и включва 5 музикални композиции, които се редуват всяка седмица. Продължителността им е до 25 минути.
През зимата атракцията се запазва, но само с разноцветно художествено осветление.

Реконструираните Пеещи фонтани са една от най-посещаваните летни туристически забележителности в Пловдив и са включени в рекламните брошури на града.
Планирано време: до 1 час
От Опознай.bg:
Виж в Google Maps
слаб дъжд 21°C
5 дневна прогноза
днес 12° / 23° 29 май 12° / 25° 30 май 13° / 26° 31 май 14° / 28° 01 юни 17° / 31°
От потребителите:
Рейтинг за "Пеещите фонтани" - Пловдив:
4.6 / 10 оценки
14 Катедрален храм "Успение Богородично" - Пловдив
Снимка: Опознай.bg Разгледай обекта
От автора:
На мястото, където днес се намира катедралният храм на град Пловдив, между двата хълма Джамбаз тепе и Тексим тепе, според запазени до нас сведения, още през Средновековието е имало красива и величествена църква. Първите, запазени за нея сведения, датират от ІХ-Х в.

По време на османските нашествия по българските земи и след завладяването на града през 1371 г., манастирът край църквата бил разрушен и напълно унищожен. През периода на Възраждането от древната и величествена църква нямало и следа. За времето от 1844 до 1845 г., брациговски майстори издигнали нова голяма църква, изцяло съградена от камък.

След Руско-турската освободителна война и Освобождението на България от турско робство, при храма била построена и камбанария - през 1881 г., тъй като такава липсвала дотогава, и камбаните на храма били закачени на дърво, намиращо се в двора на църквата.

Първоначално, дворът на храма е бил по-малък, отколкото е сега, но през 1930 г. той бил значително разширен и оформен като една обширна тераса. В чест на 2000-та годишнина от Рождество Христово храмът е цялостно реставриран и възстановен.
Планирано време: до 1 час
От Опознай.bg:
Виж в Google Maps
слаб дъжд 21°C
5 дневна прогноза
днес 12° / 23° 29 май 12° / 25° 30 май 13° / 26° 31 май 14° / 28° 01 юни 17° / 31°
От потребителите:
Рейтинг за Катедрален храм "Успение Богородично" - Пловдив:
5.0 / 1 оценка
15 Паметник на Съветската армия Пловдив
От автора:
Паметникът на Съветската армия (известен с името Альоша) е гранитна статуя с височина 10,5 м., издигаща се на върха на хълма Бунарджик в Пловдив.

Построен е през 1954 г. и официално е открит 3 години по-късно. Авторите му са архитектите Борис Марков, Петър Цветанов, Асен Марангозов и скулпторите Васил Радославов, Любомир Далчев, Тодор Босилков и Александър Занков. Прототип на паметника е руският войник Алексей Иванович Скурлатов (1922 – 2013 г.).
Планирано време: до 1 час
От Опознай.bg:
Виж в Google Maps
слаб дъжд 21°C
5 дневна прогноза
днес 12° / 23° 29 май 12° / 25° 30 май 13° / 26° 31 май 14° / 28° 01 юни 17° / 31°
От потребителите:
Рейтинг за Паметник на Съветската армия Пловдив:
5.0

Коментари

Коментирай 1000 символа