Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Рейтинг:
5.0 / 4 оценки
Места за хапване наблизо

Бургаското езеро (Вая)

Бургас
умерен дъжд 31°C
5 дневна прогноза
днес 21° / 31° 26 юни 19° / 27° 27 юни 18° / 30° 28 юни 19° / 26° 29 юни 17° / 25°
преглеждания за последните 30 дни 183
преглеждания за целия период 2777
Дата на публикуване 19.09.2012г.
Бургаското езеро е царството на редките птици в България. Тук е едно от малкото места, където може да видите колонии на гнездещи нощни, бели и гривести чапли. Сред обитателите му са също къдроглавите и розовите пеликани, както и нежните тръноопашати потапници. Те нощуват в Атанасовското езеро, а денем се хранят в Бургаското. Водоемът се намира в сърцето на Бургас, между кварталите Горно и Долно Езерово. Бургаското езеро е известно още като Вая и е най-голямото естествено езеро в страната. То се свързва чрез канал с Черно море и благодарение на това в него живеят и соленоводни риби. В западната му част пък се вливат реките Айтоска, Сънърдере и Чукарска. Езерото е защитена зона, тъй като тук пребивават 89 редки птици, сред които и малкият воден бик. Хайде да разгледаме заедно Бургаското езеро!

"Бургаски вечери, рибарски мрежи..." Тръгваме с песен на уста към прелестния водоем, който ще ни срещне с над 245 вида птици, сред които 9 са световно застрашени. Ако се чудите как изглеждат къдроглавият пеликан, червеногушата гъска или ливадният дърдавец, скоро ще разберете. Не забравяйте да си вземете и бинокъл!

Сред интересните екземпляри ще видим и малкият корморан. Но не се подлъгвайте по името - той съвсем не е малък. За разлика от водния бик, който е с размера на врабче. С добре дошли ни приветства и пойният лебед. Любуваме се за миг на неговата забележителна красота, докато вниманието ни не привлече голямата белочела гъска. Ето че зад нея се задават и кафявоглавата и качулатата потапница. Не след дълго над се извисява розовият пеликан, който с грациозни движение се понася из облаците.

Изведнъж дочуваме други шумове и се обръщаме на запад. Пред погледа ни се реят безброй чудновати птици. Оказва се, че това са блестящите ибиси. По време на есенната миграция те прелитат по въздушната магистрала Via Pontica, която е точно в района. След тях се задават и други птици, но те са толкова високо, че едва успяваме да ги различим. Но вие може и да успеете, след като посетите сами царството на Бургаското езеро!
Прочети още
Сподели този обект:
Още за обекта:
Виж карта

Популярни оферти

Nastani.bg Хотел Централ
1 нощувка 2 27лв/ден
Nastani.bg Хотел Централ
Хотел Централ
1 нощувка 2 27лв/ден
Топ цена: 54.00лв
Nastani.bg Хотел Върли бряг
3 бр. 1 нощувка 2 13лв/ден
Nastani.bg Хотел Върли бряг
Хотел Върли бряг
2 бр. 1 нощувка 2 13лв/ден
Топ цена: 25.00лв
Nastani.bg Хотел Авеню - нощувка със закуска
1 нощувка 2 39лв/ден

Коментари · 4

Стоян преди 4 години

Когато птиците мигрират, гледката на Вая е красива.

Веселин преди 3 години

Езерото е супер за фотографи и любители на птиците, но много тиня има и отдавна прилича на блато. Наложащо да се почисти колкото може по бързо.

Коментирай 500 символа
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още