Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Рейтинг:
5.0 / 1 оценка
Виж още събития
Места за нощувка наблизо
Места за хапване наблизо

Часовникът - Бургас

Южно черноморие
умерен дъжд 29°C
5 дневна прогноза
днес 20° / 29° 26 юни 21° / 28° 27 юни 20° / 29° 28 юни 20° / 29° 29 юни 16° / 27°
преглеждания за последните 30 дни 37
преглеждания за целия период 1409
Дата на публикуване 14.08.2015г.
Един от безспорните символи на град Бургас е Часовникът, монтиран на ъгъла на улиците "Богориди" и "Александровска" в началото на ХХ век. Той е любимо място за срещи на поколения бургазлии. Историята на бургаския Часовник преплита превратности и човешки съдби.

Всичко започва в началото на миналия век, когато двамата инженери Георги Марков и Ангел Гюзелев следват в Европа. Те решават да намерят часовник, който да бъде поставен на важно място в града, където ще отмерва времето. Годината е 1936-та. Двамата се свързват с фирма, от която купуват часовник за Бургас. Той е марка "Фаваж" с троен циферблат и е доставен от Швейцария. След като е доставен в Бургас, Часовникът е монтиран на сградата на старата община. Задвижва се чрез електрически импулси, които се предават по въздушна кабелна линия от часовник-майка. Там той отмерва времето в продължение на няколко години. По-късно е преместен на противоположната страна на улицата.

Днес това място се намира на ъгъла на улиците "Александровска" и "Богориди", на срещуположната страна на хотел България, където е имало ъглова сграда. На това място Часовникът остава до 60-те години на миналия век. Според някои сведения през 1963 година той е свален и е захвърлен в мазето на сегашната териториална дирекция "Приморие", която се намира на ул. "Александровска".

Емблемата на Бургас е спасена благодарение на страстта на един бургазлия към часовниците. Стефан Николов притежава в личната си колекция повече от 450 старинни часовници. През 1993 година Стефан Николов дава на Часовника нов живот. Изважда го от мазето и се заема с реставрацията му. Оказва се, че старата красива чугунена конструкция, на която е стоял Часовникът, е изгубена безвъзвратно. Незнайно кога тя е предадена за старо желязо и е претопена. Това се оказва друго предизвикателство за Стефан Николов. С помощта на художника Кольо Кехайов правят нова конструкция. Тя е произведена в завод "Спартак", елементите й са от алуминий, което не позволява да бъдат заварявани. Затова Николов използва специални сглобки, за да събере конструкцията. Целият процес продължава 7 месеца. Конструкцията е триъгълна и на всяка от страните има часовник, който гледа към различна улица.

Оказва се още, че е изчезнал и часовникът-майка, от който се подават импулсите за отмерване на времето. Стефан Николов се свързва с фирми от Швейцария, за да осигури ново устройство. След като разбира, че то ще струва скъпо, сам изработва апарат, който подава импулсите към циферблатите на трите пилона.

Днес Часовникът е място за срещи, а през годините около него са се случили много интересни истории. Освен новите пилони и циферблатите, всички части на този символ на Бургас са оригинални.
Прочети още
Сподели този обект:
Добавено от:
Виж карта
Посетено от:
MarinaНичкаИванка+87
Искат да посетят:
КристинаNarineНевянН
Добавено в любими:
DimitarDsharena.solsЯнчоЯMirena

Популярни оферти

Grabo.bg Лятна екскурзия до Бурса и Есхишехир! 2 нощувки със закуски, плюс транспорт
6 бр. 2 нощувки Бургас10 66лв/ден
Валидност на ваучера:
от 11 Юни до 2 Юли 2019г.
Към офертата
Grabo.bg Екскурзия до Словения, Австрия и Германия! 5 нощувки със закуски и транспорт, плюс възможност за посещение на Баварските замъци
2 бр. 5 нощувки София6 83лв/ден
Валидност на ваучера:
от 4 Юни до 8 Юли 2019г.
Към офертата
Grabo.bg Есенна екскурзия до Португалия, Испания и Мароко! 9 нощувки със закуски и 1 вечеря, плюс самолетен транспорт
30 бр. 9 нощувки 88:88:88 София 126лв/ден
Валидност на ваучера:
от 20 Април до 22 Юли 2019г.
Към офертата

Коментари

Коментирай 500 символа
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още