Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Рейтинг:
4.8 / 6 оценки
Виж още събития
Места за нощувка наблизо
Места за хапване наблизо

Църква "Въведение Богородично" - Благоевград

Благоевград
слаб дъжд -2°C
5 дневна прогноза
днес -2° / 3° 05 апр 7° / 12° 06 апр 5° / 12° 07 апр 3° / 14° 08 апр 3° / 15°
398м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 161
преглеждания за целия период 7464
Дата на публикуване 11.09.2014г.
Църквата "Въведение Богородично" се намира във възрожденския квартал "Вароша" на Благоевград. На това място преди да бъде издигната църквата е имало малък храм, в който е живял самотен монах. Там е основано първото килийно училище в града. То е било духовно-просветен център за населението на Горна Джумая - старото име на Благоевград.

С приемането на "Танзимата" настъпва период на обществени реформи в Османската империя и жителите на Горна Джумая изпитали потребност от нов храм за духовните си нужди. През 1838г те изпратили молба до султана за разрешаване построяването на църква. Така строежът започнал през 1840г. Жителите на квартал "Вароша", които тогава наброявали около 150, я построяват сами със свои собствени средства и труд. Дори жените са носили камъни в престилките си, за да помагат. Строежът продължил четири години и през 1844г църквата е осветена. За времето си тя била една от най-богатите и най-пищните в региона. През Възраждането в двора на църквата е построено ново училище, в което работили учители като Арсений Костенцев, Константин Босилков, Димитър Бисеров.

Църквата представлява трикорабна базилка, богато изографисана от майстори на Банската художествена школа. Характерна особеност е много дълбоката ажурна дърворезба на иконостаса. Камбанарията е изнесена встрани от храмовия комплекс. Декоративното оформление на фасадата на храма наподобява на църквата в Рилския манастир.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Адрес:
Благоевград, кв. Вароша
Виж карта

Оферти за нощувки наблизо

Хотел Сити Благоевград - нощувка със закуска
1 нощувка 2 34лв/ден 1 бр. 128 бр. Оферта от Nastani.bg

Коментари

Коментирай 500 символа

Видео

Видеото е добавено от: Инна Ив на 21 октомври 2017
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още