Рейтинг:
5.0 / 4 оценки
Места за нощувка наблизо
Места за хапване наблизо

Връх "Юмрука"

Стара Планина
слаб дъжд 16°C
5 дневна прогноза
днес 7° / 16° 29 сеп 8° / 18° 30 сеп 8° / 18° 01 окт 10° / 18° 02 окт 10° / 18°
1795м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 96
преглеждания за целия период 9840
Популярност на обекта в различни класации
Дата на публикуване 21.01.2015г.
Връх "Юмрука" се намира почти в централната част на Стара планина. Той попада в територията на Национален парк "Централен Балкан", което ни подсказва за красотите, които може да ни разкрие. Връх "Юмрука" е висок 1818м. Разположен е близо до хижа Ехо, а на запад от него се издига и връх Вежен.

През лятото и пролетта, връх Юмрукът е примамливо предложение за много любители на планинските маршрути и скалното катерене. Красотата на това райско място лесно ще ви заплени. Неговите склонове са богато осеяни с боровинки. При ясно време на юг от връх "Юмрука" се вижда Средна гора, а в далечината Рило-родопскиятмасив. На север се вижда връх "Васильов". От източната страна на Юмрука е зимната пътека от село Розино за хижа "Ехо". На изток при ясно време може да се видят Арката на превала на Троянския проход, Купените и връх "Ботев".

На северния склон на връх "Юмрука" е поставено стоманено въже – осигуровка за преминаване от хижа "Ехо" за хижа Вежен през зимата, когато лятната пътека от западната страна на върха не се ползва поради лавинна опасност. В околността има точки за спортно ориентиране – при връх Кавладан, пътеката за село Христо Даново през Дамлъдере, пътеката за село Розино и други. Под "Юмрука", от северната му страна се строи параклиса "Св. Троица". Той се изгражда от приятели на планината и хижа “Ехо”. Организатор на строежа е Николай Киранов, хижар на хижа Васильов.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Виж карта

Коментари

Коментирай 1000 символа

Активности наблизо

Оферти за забавления наблизо

Бънджи скок на Клисура, плюс видеозаснемане
43 бр. 44 бр. 25 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
от 9 Април до 26 Ноември 2023г.
Към офертата

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още