Имате въпрос за обекта?
Рейтинг:
4.3 / 14 оценки

Водопад Горица - Овчарци

село Овчарци
умерен дъжд 19°C
5 дневна прогноза
днес 12° / 19° 19 юни 13° / 20° 20 юни 10° / 22° 21 юни 9° / 18° 22 юни 10° / 18°
897м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 214
преглеждания за целия период 8176
Водопад Горица е един от седемте Овчаренски водопада, намиращи се в северното подножие на Рила планина, близо до село Овчарци.

До водопада се стига по асфалтов път, който започва от центъра на селото. Красивата екопътека започва при двете тепавици на река Горица и прекосява красива полегата горска местност. Водите на водопада падат от 39 метра височина.

За името на водопада местните жителите разказват една интересна легенда. Тя се свързва с младата девойка Горица и нейния любим Йовица. Горица била най-красивото момиче в селцето и тъй като беят я искал за жена, изпратил подчинените си да я отвлекат. Горица тръгнала да търси спасение в планината, но турците успели да я настигнат. За да не попадне в техен плен, тя се хвърлила в реката от високата скала. Така водопадът бил наречен на нейно име.

Горица е приток на вливащата се в Струма река Джерман. Нейното име идва от Герман, което значело "горещ". Нагоре от водопадите по немаркирана пътека се отива към пасищата, които пресичат седловината Юрушките гробища към високите части на Рила.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Още за обекта:
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Коментари

Михаил преди 1 година

Приятна дестинация. Красиво място

Деяна преди 1 година

Много лесно достъпен .Стига се с автомобил до тепавиците и оттам има около 15-20мин. вървене по стъпала и горска пътечка. Това, което не ми хареса е че не се върви покрай водата и стига се до една площадка леко встрани от водопада и това е.

Kalina преди 3 месеца

Много приятно и красиво място! Със сигурност бих повторила :)

Николина преди месец

Прекрасна гледка през май! Радост за очите и сърцето! Стига се наистина лесно и за кратко време. Непременно го посетете <3

Коментирай 500 символа

Други обекти наблизо

Вижте още

Други подобни обекти в страната

Текущи промоции наоколо