• Вазовата Екопътека и водопад Скакля
  • GPS Координати: 43.03959887, 23.33047628
  • Отвори в Google Maps
Рейтинг:
4.9 / 8 оценки
Участва в пътешествия
Места за нощувка наблизо

Вазовата Екопътека и водопад Скакля

село Заселе
предимно ясно 2°C
5 дневна прогноза
днес -5° / 3° 30 мар -2° / 8° 31 мар 2° / 12° 01 апр 4° / 12° 02 апр 5° / 11°
932м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 652
преглеждания за целия период 31881
Дата на публикуване 23.03.2020г.
Определено това е една от най-живописните екопътеки, които съм посещавала. На нея се намира и живописният водопад Скакля. Водопадът се намира в Искърското дефиле, близо до Гара Бов. Това е един от най-красивите и високи водопади в България. Местността и водопадът са били любимо място за отдих на Иван Вазов. Тук той написва известните си произведения "Из мала Стара планина" и "Дядо Йоцо гледа".
Ето защо туристическият маршрут, част от който е "Вазовата екопътека", започва от Вазовата /Данговата/ къща в махала Кошущица, прекосява р. Искър, вие се край водопада Скакля в землището на село Заселе и завършва при надвесения над Искъра Зли камик. В първоначалния си вид пътеката е построена през 1972г с труда на местното население.

Инфраструктурата на пътеката е цялостно изградена. Добавено е и нощно осветление на всеки 5 метра по ръба на скалния венец при село Заселе. Поставени са мостове, кошчета за боклук, пейки, беседки и информационни табла.

Вазовата екопътека е транспортно достъпна до двете отправни точки – Гара Бов /при махала Скакля/ и село Заселе. Дължината на екопътеката е 1 час и 30 минути.

Лично бих препоръчала да тръгнете по пътеката от гара Бов към Заселе, защото частта в края на пътеката при Заселе е доста стръмна.
Прочети още
Сподели този обект:
Добавено от:
Виж карта

Коментари · 4

SK преди 9 месеца

Много красива екопътека, на места има стръмни стълби, но на тези участъци навсякъде има парапет. Като стигнахме водопада си мислехме, че трябва да продължим нагоре за панорамната гледка, както и много други туристи, които се изкачваха до някъде и после слизаха, защото няма как да се мине. За панорамната гледка първо трябва да се слезе до водопада и оттам си има много хубава пътечка. Точно тази половина на пътя е по-красивата.

Светослав преди 2 години

Пътеката е красива и добре поддържана. Откъм Гара Бов до с. Заселе е само изкачване и ако с те с деца би трябвало да се справите за 2:30 часа, иначе за 1:30 с нормален ход и малко почивки би могло да се измине. Когато стигнете водопада сте почти по средата на маршрута. Приятна разходка!

Мирослава преди 3 години

Много красива екопътека

Maria преди 3 години

Изключителна екопътека!

Коментирай 1000 символа

Активности наблизо

Оферти за забавления наблизо

Пролетна разходка с кон за двама край Своге, плюс стрелба с български рефлексен лък и топъл чай
58 бр. 54 бр. 22 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
от 10 Декември до 18 Април 2023г.
Към офертата
Екстремно спускане в живописното Искърско дефиле: Рафтинг по река Искър - с екипировка и инструктор
8 бр. 8 бр. 1 бр. 5 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
от 1 Април до 15 Май 2023г.
Към офертата

Видео

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо