Рейтинг:
0.0

Пещера "Елата"

село Зимевица
облачно 3°C
5 дневна прогноза
днес -2° / 4° 25 ное -2° / 6° 26 ное -1° / 8° 27 ное 0° / 8° 28 ное 1° / 9°
1064м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 163
преглеждания за целия период 5834
Дата на публикуване 30.06.2015г.
Добави снимки Опознай.bg разчита на потребителите си да помагнат да покажем със снимки или видео всички наши красиви забележителности. Изпратете ваши снимки за "Пещера "Елата"" за още по-богато съдържание.
Пещера Елата се намира в Понор планина, планинска карстова област в Западна Стара планина, на територията на Софийска област, между Петроханския проход и Искърския пролом. Пещерата е в околностите на село Зимевица, което е разположено на високо плато над Искърското Дефиле на 60 километра северно от София.

"Елата" е сравнително малка, но същевременно много красива пещера. В нея се влиза чрез спускане по алпийско въже през "вертикален комин". Следва голяма зала украсена с причудливи подземни образования и слизане към малко подземно езеро. Обратния път към слънцето отново е по алпийско въже или пещерна стълба.

Пътешествието към пещера "Елата" включва и малък планински преход в района на връх Сърбеница, от който се открива прекрасна панорама към цялата западна Стара планина. През лятото преходът от пещерата може да продължи с планински велосипед и панорамно спускане към долината на Искърското плато.

Проникването в пещерните галерии от неспециалисти и лица без опит в пещерното дело не е препоръчително без опитен водач.
Прочети още
Сподели този обект:
Добавено от:
Виж карта

Препоръчани продукти

Мъжки панталон CASCADE 2, син
ДЕТСКИ РЪКАВИЦИ SH500, ЧЕРНИ
ДЕТСКИ РЪКАВИЦИ ОТ ПОЛАР SH500

Коментари

Коментирай 1000 символа

Активности наблизо

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо