• Туристическа пътека "Караисен"
  • GPS Координати: 43.37723653, 25.34705171
  • Отвори в Google Maps
Рейтинг:
0.0
Места за нощувка наблизо
Места за хапване наблизо

Туристическа пътека "Караисен"

село Караисен
предимно ясно 35°C
5 дневна прогноза
днес 22° / 36° 25 юли 21° / 30° 26 юли 18° / 31° 27 юли 19° / 35° 28 юли 21° / 37°
преглеждания за последните 30 дни 23
преглеждания за целия период 1939
Популярност на обекта в различни класации
Дата на публикуване 08.01.2020г.
Туристическа пътека "Караисен"

Село Караисен от 2019 г. разполага със своя туристическа пътека - леснодостъпен маршрут за разходка, който включва исторически забележителности и обекти от местно значение. Селото не разполага с природни феномени и образувания, но по пътеката могат да се забележат разнородни и интересни обекти като: паметници; многодишни чешми, на които и до днешен се пресъздават стари обичаи и традиции; забележителни обществени сгради, където може да се долови магията на историческото място и да се видят обширните поля, част от плодородната Дунавска равнина. Караисен е недостатъчно проучвана територия на селища от тракийско и римско време.
Пътеката е подходяща както за пешеходен, така и за велотуризъм. Основният маршрут е кръгов и е с продължителност от около 1.30 - 2 ч., а разширеният отнема около 2-3 часа. Основната пътеката започва от центъра на селото, следва поредна номерация на обекти и е маркирана с бяло-червено-бяла хоризонтална маркировка, като на места са поставени и указателни табели. В препратката/линка (по-долу), за по-голямо улеснение и забавление за ползвателите на технологии, се разкрива виртуална карта на маршрута, в която повечето отбелязани обекти са придружени със снимки и с кратка любопитна информация.
Най-интересните обекти в землището на селото са:

1. Паметник на загиналите четници в първата битка на четата на Х. Димитър и Ст. Караджа в центъра на селото /1868 г./.
2. Паметник на загиналите опълченци в Руско-турската освободителна война /1877-1878 г./.
3. Бюст-паметник на летеца-изстребител Николай Маринов /Ватов/ - интербригадист, убит в Испанската гражданска война /1937 г./; паметни плочи на загинали и убити караисенци в периода 1920-1945 г.
4. Църква "Св.Параскева" (1854 г.) Осветена през 1873 г. от Иларион Макариополски.
5. Целодневна детска градина "Караисен"
6. Паметник на загиналите в първата битка четници от четата на Х. Димитър и Ст. Караджа в местността "вехите лозя".
Историческа битка с епизодично участие в българската литература, спомената в описанието на интериора на кръчмата на Странджата в Първа глава на повестта "Немили-недраги" (И. Вазов) и посветена на загиналите в стихотворението " Над караисенските герои" на Ст.Стамболов в стихосбирката "Песни и стихотворения от Ботьова и Стамболова".
7. Шабова чешма
Опълченски дружини през 1877 г. отсядат край чешмата и продължават по пътя си към В.Търново. В чест на 100 годишнитата от Освобожението на България от турско робство, на това мястото е поставен специален знак.
8. Винарска изба "Грозд"
Друга емблема на селото, която функционира и до днес. Известна в България и по света в близкото минало с производството на висококачествени вина, билков пелин и "мъжка" ракия.
9. Насрещната/Срещната чешма На тази чешма, ежегодно от 1986 г. насам, се пресъздава уникалният за българските ширини обичай - Иванови влачуги (Къпаница). Градежът на чешмата е свързан и с местна легенда.
10. ОУ "Х. Димитър и Ст. Караджа"
През 1907 г. училището се сдобива със собствена сграда, построена и с помощта на доброволен труд и дарения, а постройката устояла на земетресения и времето, и до днес остава забележителна и величествена. Наситена с история и промени, прогимназията с нейните стотици възпитаници и директори от различни краища на България, в определени периоди се е нареждала на второ място в околията след Свищовската гимназия. Не за дълго училището е било и със статут на непълна смесена гимназия. Училищната дейност продължава дълги години в нова сграда, но официално е преустановена през 2018 г. след общо 162 години история. Хубавото е, че оттогава в старата сграда функционира обновен и ремонтиран физкултурен салон, който се използва за ежедневен спорт, турнири по тенис на маса и други мероприятия с гостуващи преподаватели.
11. Читалище "Добра Надежда"
Читалището освен с читалищна библиотека и компютърна зала, разполага и с етнографска сбирка (битов кът), а успехите и наградите на танцовите и певчески състави през годините придават допълнителен колорит на учреждението, също опъстрено с многогодишна история. Сградата разполага със сцена с около 350-400 места, където от 2017 г. насам се провеждат театрални постановки с гостуващи театрални състави.
12. Язовир "Караисен"

Вид: Разходка с културно-исторически характер
Степен на трудност: Лека
Продължителност 1.30 - 2 ч. по кръгов маршрут /за основната пътека/ и около 2-3 часа /за разширения маршрут/
Маркировка: Бяло-червена-бяла (хоризонтални линии) Подходяща за: Всички възрасти и достъпна за велосипеди
Прочети още
Сподели този обект:
Добавено от:
Виж карта

Коментари

Коментирай 1000 символа

Оферти за забавления наблизо

"НеТАКТично" с Герасим Георгиев-Геро: на 4 Август, в Читалище "Георги Парцалев", Левски
Валидност на ваучера:
4 Август 2024 (Неделя)
Към офертата

Видео

Докладвай
Видеото е добавено от: Пламен Иванчев на 09 януари 2020

Други подобни обекти в страната

Добави в любими 8 Искам да посетя 25 Бил съм тук 7
Искам да посетя Бил съм тук Напиши коментар

Веломаршрут "с. Ярлово - Букапреслапски проход - Орлекови кошари - Шумнатица - вр. Смильо - м. Градище - с. Ярлово"

село Ярлово

Други обекти наблизо